Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lidské tělo - kostra.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lidské tělo - kostra."— Transkript prezentace:

1 Lidské tělo - kostra

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Lidské tělo – kostra. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_16_Lidské tělo - kostra ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Přírodověda ROČNÍK 5. KLÍČOVÁ SLOVA Kostra hlavy, páteř, hrudník, kostra dolní končetiny, kostra horní končetiny. DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 5. ročníků základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a jeho svět – přírodověda. Žáci se seznámí částmi lidského těla a naučí se určovat některé kosti v lidském těle.

4 Lidské tělo Lidé se odlišují svým vzhledem.
Tvar lidského těla závisí např. na pohlaví, na věku nebo na rase, k níž člověk patří. Rozdíly jsou např. ve stavbě a velikosti kostry, tvaru svalů, tloušťce tukové vrstvy, pružnosti a barvě kůže,…. Části těla a funkce organismu jsou však u jedinců téhož druhu pohlaví a věku stejné.

5 Kostra Je oporou těla, chrání vnitřní orgány a spolu se svalstvem umožňuje pohyb. Skládá se z kostí, které jsou navzájem spojeny pevně nebo pohyblivými klouby.

6 Pevné spojení kostí

7 Spojení kostí kloubem Obrázek číslo 2

8 Obrázek číslo 3

9 Kostra hlavy - lebka Lebka má část obličejovou a část mozkovou.
Obličejové části lebky - očnice - horní čelist - dolní čelist - kost nosní - kost čelní - kost spánková Mozková část lebky chrání mozek.

10 Obrázek číslo 4

11 Obrázek číslo 5

12 Páteř Páteř je složená z obratlů a meziobratlových plotének.
Páteř člověku umožňuje vzpřímenou chůzi a chrání míchu. Je dvojnásobně prohnutá, což zajišťuje pružnost.

13 Obrázek číslo 6

14 Kostra hrudníku Kostru hrudníku tvoří žebra, hrudní obratle a hrudní kost. Chrání důležité vnitřní orgány – srdce a plíce.

15 Kostra hrudníku Obrázek číslo 7

16 Kostra horní končetiny
Lopatka Kloub ramenní Kost pažní Kloub loketní Kost loketní Kost vřetenní Kostra ruky

17 Kostra horní končetiny
Obrázek číslo 8

18 Obrázek číslo 9

19 Kostra dolní končetiny
Kost pánevní Kloub kyčelní Kost stehenní Kloub kolenní Kost holenní Kost lýtková Kostra nohy

20 Kostra dolní končetiny
Obrázek číslo 10

21 Obrázek číslo 11

22 Složení kostí Kosti jsou tvořeny živými buňkami, cévy do nich přivádějí krev a jsou v nich i nervy. Některé velké kosti (kost prsní, kosti stehenní) obsahují rosolovitou látku – kostní dřeň, v níž se tvoří krvinky. Ke správnímu vývoji kostí přispívá vhodná výživa bohatá na vápník a vitamín D.

23 Složení kosti Obrázek číslo 12

24 Opakovací otázky 1. Vysvětlete, které tři hlavní úkoly plní kostra člověka? 2. Jak mohou být kosti spojeny? 3. Která část kostry umožňuje vzpřímené držení těla? 4. Ve kterých kostech je uložena kostní dřeň? 5. Kterou životně důležitou funkci plní kostní dřeň?

25 Zdroje k textu KHOLOVÁ, Helena a kol. Život na Zemi. Praha: Alter, 2011, ISBN

26 Zdroje k obrázkům Obr.č. 1 NEUVEDEN. kosternisystem.ic.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 2 NEUVEDEN. kme.zcu.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.3NEUVEDEN. absolventi.gymcheb.czv [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.4 NEUVEDEN. kosternisystem.ic.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.5 NEUVEDEN. kosternisystem.ic.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.6 NEUVEDEN. jakbydlet.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 7 NEUVEDEN. latinsky.estranky.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 8 NEUVEDEN. latinsky.estranky.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 9 NEUVEDEN. ennyfive.blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

27 Zdroje k obrázkům Obr.č. 10 NEUVEDEN. latinsky.estranky.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.11 NEUVEDEN. ennyfive.blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 12 NEUVEDEN. adicek13.blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Lidské tělo - kostra."

Podobné prezentace


Reklamy Google