Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? 24. 4. 2013 Štěpán Jakl odbor odpadů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Advertisements

Projekt KIC pro nakládání s odpady
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
POH ČR Babylon Liberec 22. října 2014 Ing
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Prezentace pro konferenci ODPADY 2009 Nové právní předpisy v oblasti nakládání s odpady Rut Bízková náměstkyně ministra životního prostředí.
BABYLON 22. říjen 2014 Liberec Databáze kompostáren za rok 2013 Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Stav a vývoj legislativy v oblasti odpadů v České republice Vladimír Mana.
Aktuální novelizace zákona o odpadech Štěpán Jakl odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
RNDr. Ladislava Rohlová RNDr. Ladislava Rohlová Aplikace materiálových toků v průmyslovém podniku ENVIKONGRES BRNO 2006.
KATALOG ZAŘÍZENÍ Babylon Liberec 22. října 2014 Ing
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí
Operační program Životní prostředí
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Odpadové hospodářství
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Hodnocení plnění POH LK
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
INSPIRE směrnice 2007/2/ES Transpozice směrnice INSPIRE v České republice Enviro – i – Forum, Zvolen,
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
JUSTÝNA Nástroj pro odhad produkce a výhřevnosti komunálních odpadů na úrovni mikroregionů 4/12/2017 just! 1 Radovan Šomplák, Lenka Zavíralová Hustopeče,
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Deset let existence zpětného odběru elektrozařízení v ČR realizovaného na principu prodloužené odpovědnosti výrobce (EPR) Praha, 19. května 2015 Mgr. Ing.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Právní režim nakládání s odpady
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Právní předpisy a změny v právních předpisech z pohledu odpadového hospodářství Eva Kubová Odbor odpadů MŽP.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Veřejné projednání návrhu POH Ing Martina Škvorová Ing. Pavel Novák s.r.o.
VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Novela zákona o vodovodech a kanalizacích Ing. Jiří Duda Ing. Vladimír Chaloupka Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR VAKINFO 2012 –
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
DSO Tolštejn – Odpadové hospodářství Ing. Jan Slavík, Ph.D.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Seminář pro žadatele Výzva č. 32/ Fyzická revitalizace území 22. ledna 2013 Olomouc.
STUDIE NAKLÁDÁNÍ S BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÝMI ODPADY VE MĚSTĚ VSETÍN.
Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016 – 2025 Semináře obce SK 2017 FITE a.s.
POH krajů Problémové oblasti jejich přípravy Porada (MVČR) 7
Vodohospodářské aktuality
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
náměstek Ministerstva životního prostředí
Ministerstvo životního prostředí Jaromír Manhart odbor odpadů
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Transkript prezentace:

Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů

Obsah prezentace: aktuální legislativní práce – ekoauditová novela zákona o opadech, solární vyhláška, elektronovela, nové zákony aktuální koncepční práce – prodloužení POH, nový POH, programy prevence pohled MŽP na energetické využívání odpadu cíle směrnice o skládkách odpadu podpora z OPŽP ekonomické nástroje

Ekoauditová novela: nesoulad textu schváleného PSP ČR a textu předloženého Senátu aktuálně není zřejmé řešení Hlavní změny zrušení povinnosti zpracovávat POH původce zrušení souhlasu ke shromažďování NO pro původce zrušení omezení počet subjektů, pro které může vykonávat funkci odpadový hospodář elektronizace evidence přepravy NO

Aktuální legislativní práce: novelizace vyhlášky 352/2005 Sb. – solární panely elektronovela zákona o odpadech -transpozice nové směrnice o OEEZ -předložení do vlády v květnu tohoto roku -termín transpozice novela zákona o obalech – nastavení cílů věcné záměry nových zákonů – do konce roku

Aktuální koncepční práce: ●plán odpadového hospodářství -zapracovávány připomínky vzešlé z Rady pro OH následně meziresortní připomínkové řízení -nezbytné posouzení procesem SEA – účinnost nejdříve k ½ ekonomická analýza dopadů stanovených cílů -nezbytné provázání s novým zákonem o odpadech -nutné prodloužit účinnost stávajícího POH ●program prevence - s ohledem na rámcovou směrnici do prosince 2013.

Postoj MŽP k EVO: změna přístupu již v roce % komunálního odpadu využití odpadů: 74,9 % (materiálově 70,7 %; energeticky 2,9 %) produkce KO: cca 5,4 mil. t = 513 kg/obyv./rok využití KO: 41,6 % (materiálově 30,8 %; energeticky 10,8 % ) podíl KO odstraněných skládkováním: 55,4 % přínosy hierarchie nakládání s odpady podíl KO odstraněných skládkováním: 55,4 % cíle směrnice o skládkách odpadu náhrada primárních zdrojů podpora MŽP stávajícím i budoucím projektům otázka přístupu EU

Cíle směrnice o skládkách odpadu: snížení množství BRKO ukládaných na skládky oproti produkci v roce 1995 rok % - splněno přepočet na toky evidované v roce 1995 cílový stav % k ,147 uloženo 1,377 mil. tun BRKO přepočet: 997 tis. tun rok % rok % splnění cíle pro rok 2020 vyžaduje výrazný posun v nakládání KO

Postoj MŽP k EVO: změna přístupu již v roce % komunálního odpadu využití odpadů: 74,9 % (materiálově 70,7 %; energeticky 2,9 %) produkce KO: cca 5,4 mil. t = 513 kg/obyv./rok využití KO: 41,6 % (materiálově 30,8 %; energeticky 10,8 % ) podíl KO odstraněných skládkováním: 55,4 % hierarchie nakládání s odpady cíle směrnice o skládkách odpadu náhrada primárních zd převzato z

Možnosti EVO: ZEVO - spoluspalování bioplynové stanice – oddělený sběr BRKO spoluspalování cementárny další zařízení TAP – otázka odpadového režimu - doplňujících kritérií pro konec odpadu – přístup Evropské komise příležitost pro další rozvoj – 2016(2020) zpřísnění emisních limitů pro teplárny limitace cíli pro vyšší způsoby nakládání

Podpora z OPŽP: období ve fázi příprav samostatný operační program pro resort životní prostředí návrh MŽP zahrnuje podporu výstavby zařízení v souladu s hierarchií nakládání s odpady podpora výstavby EVO zahrnuta v rámci cíle účinné využívání zdrojů

Poplatek za skládkování: ustanovení pracovní skupiny, zástupci všech relevantních zájmů v OH nezbytné nalezení kompromisu u otázek: výše poplatku v následujících letech a její nárůst, způsob rozdělení výnosu z poplatku, otázka kompenzace obcím, na jejichž území se skládky nachází otázka úplného konce skládkování ●termín pro vyřešení těchto otázek – ½ 2013

Poplatek za skládkování: ustanovení pracovní skupiny, zástupci všech relevantních zájmů v OH nezbytné nalezení kompromisu u otázek: výše poplatku v následujících letech a její nárůst, způsob rozdělení výnosu z poplatku, otázka kompenzace obcím, na jejichž území se skládky nachází otázka úplného konce skládkování ●termín pro vyřešení těchto otázek – ½ 2013 převzato z Use of Economic Instruments and Waste Managament – final report

DĚKUJI ZA POZORNOST Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl odbor odpadů