Mechanické kmitání Vlnění a optika(Fyzika) Bc. Klára Javornická Název školy Střední škola hotelová, služeb a Veřejnosprávní akademie s. r. o. Strážnice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KMT/FPV – Fyzika pro přírodní vědy
Advertisements

Mechanické vlnění Adrian Marek.
Kmitavý pohyb.
Geometrické znázornění kmitů Skládání rovnoběžných kmitů
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
KMT/FPV – Fyzika pro přírodní vědy
Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A.
Kmity, kmity, kmity, …. Na co bychom měli umět odpovědět Co to jsou kmity Pohyb harmonický, periodický, kvaziperiodický Podmínka vzniku kmitů Síla setrvačná,
Kmitavý pohyb 2 Jakub Báňa.
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.
Tlumené kmity pružná síla brzdná síla?.
S ložené kmitání. vzniká, když  na mechanický oscilátor působí současně dvě síly  každá může vyvolat samostatný harmonický pohyb oscilátoru  a oba.
11. Přednáška – BBFY1+BIFY1 kmitání
DYNAMIKA HARMONICKÉHO POHYBU.  Vychýlíme-li kuličku z rovnovážné polohy směrem dolů o délku y, prodlouží se pružina rovněž o délku y.  Na kuličku působí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_42.
K čemu může vést více vlnění
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ44 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kmity HRW kap. 16.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU DOSTŘEDIVÁ SÍLA Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
SOUVISLOST KMITAVÉHO POHYBU S ROVNOMĚRNÝM POHYBEM PO KRUŽNICI
Vlny Přenos informace? HRW kap. 17, 18.
Geometrické znázornění kmitů Skládání kmitů 5.2 Vlnění Popis vlnění
INTERFERENCE VLNĚNÍ.
Kmitavý pohyb matematického kyvadla a pružiny
FI-10 Kmity a vlnění I
Derivace –kmity a vlnění
SLOŽENÉ KMITÁNÍ.  Působí-li na mechanický oscilátor současně dvě síly, z nichž může každá vyvolat samostatný harmonický pohyb oscilátoru,
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Kmitavý pohyb
Skládání kmitů.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Kmity.
KMITÁNÍ A VLNĚNÍ, AKUSTIKA
Kmitání.
Moment setrvačnosti momenty vůči souřadnicovým osám x,y,z
Kmitání mechanických soustav I. část - úvod
Kmitání mechanických soustav 1 stupeň volnosti – vynucené kmitání
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Kmity frekvence f (Hz) perioda T = 1/f (s) w = 2p.f
Mechanické kmitání Mechanické kmitání
Definice periodického pohybu: Periodický pohyb je pohyb, který se v pravidelných časových intervalech opakuje, např. písty spalovacího motoru,
Spřažená kyvadla.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Mechanické kmitání.
Mechanické kmitání - test z teorie Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina.
Přenos informace? HRW2 kap. 16, 17 HRW kap. 17, 18.
Mechanické kmitání, vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vlnění a optika (Fyzika)
Skládání rovnoběžných kmitů
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Část II – Skládání kmitů, vlny
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Kmity HRW2 kap. 15 HRW kap. 16.
Fyzika – Kmitavý pohyb.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Harmonický oscilátor – pružina
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Kmitání Mgr. Antonín Procházka.
Vlny Přenos informace? HRW2 kap. 16, 17 HRW kap. 17, 18.
Mechanické kmitání, vlnění
Transkript prezentace:

Mechanické kmitání Vlnění a optika(Fyzika) Bc. Klára Javornická Název školy Střední škola hotelová, služeb a Veřejnosprávní akademie s. r. o. Strážnice Název a číslo OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, CZ.1.07/1.5.00/ Název šablony klíčové aktivity III/2 Zvyšování kvality výuky prostřednictvím ICT Datum vytvoření: Číslo sady VY 32 Inovace FY.01 Anotace Učební materiál na téma mechanické kmitání může sloužit jako podpora při výkladu v předmětu fyzika. Seznámí žáky se základními pojmy, vzorci a obrázky mechanického kmitání. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Mechanické kmitání Kmity jsou procesy, při nichž se nějaká fyzikální veličina v čase periodicky mění, např. mění se periodicky výchylka nějakého systému z nulové polohy Nejdůležitějším tvarem kmitů jsou harmonické kmity, kdy se veličina mění s časem jako harmonická funkce ( př. funkce sinus, kosinus)

Základní pojmy: Perioda T - doba, za kterou se kmitající systém vrátí do původního stavu (doba kmitu) Výchylka y - vzdálenost od nulové polohy (okamžitá hodnota měnící se veličiny) Amplituda y m -maximální hodnota výchylky Frekvence f - počet kmitů n za jednotku času - je převrácenou hodnotou periody - jednotka = 1 Hz = 1/s

Základní pojmy: Úhlová rychlost ω - úhel φ opsaný za jednotku času - úhel 2π se opíše za T - - tato veličina se někdy označuje jako kruhová frekvence

Základní pojmy: Fáze φ - úhel, který svírá průvodič s osou x v čase t - charakterizuje okamžitý stav kmitajícího systému, který se často označuje jako oscilátor Rovnice okamžité výchylky - kde je fázová konstanta

Dělení mechanických kmitů: Netlumené kmity  V čase stálá amplituda  Existují pouze když energetické ztráty jsou zanedbatelné, nebo je do systému přiváděna dostatečná energie, která je kompenzuje  Znázorněny harmonickou funkcí Tlumené kmity  Amplituda se časem zmenšuje ( obyčejně exponenciálně)  Tlumení je způsobeno úbytkem energie kmitajícího systému, např. v důsledku tření

Harmonické kmity: Lineární kmity pružiny - pružina zatížená závažím o určité hmotnosti m. Podle Hookova zákona je v určitém rozmezí výchylek prodloužení pružiny Δl přímo úměrné působící síle. To platí podle zákona akce a reakce i o direktivní síle vracející systém do nulové polohy. V oblasti elasticity pružiny jsou tyto kmity harmonické. Kyvadlo – kývání kyvadla je harmonický pohyb, direktivní síla vracející kyvadlo do nulové polohy je přímo úměrná výchylce a je opačného směru. Síla, která působí direktivní moment, je gravitace. Ideální (matematické) kyvadlo je takové, u něhož lze zanedbat hmotnost závěsu proti hmotnosti závaží. Potom doba kmitu závisí jen na délce kyvadla l a gravitačním zrychlení g.

Harmonické kmity:. Kyvadla, která nesplňují tuto podmínku a mohou mít různý tvar, nazýváme fyzikální. Kmity kapalin – naplníme-li trubici tvaru U kapalinou a vyvedeme-li ji z rovnováhy, začne kapalina kmitat a kmity budou v prvním přiblížení harmonické. Doba kmitu bude záviset pouze na celkové délce kapalinového sloupce. Druh kapaliny a průřez trubice nebude důležité. Díky tření (vnějšímu i vnitřnímu) se ovšem kmity za určitý čas utlumí.

Volné tlumené kmity: Vnější a vnitřní tření způsobuje v kmitajících systémech úbytek mechanické energie projevující se postupným snižováním amplitudy. Kmity jsou tedy tlumeny, pokud jsou volné, tj. pokud jim není energie vhodným způsobem trvale dodávána. Podle typu tlumící síly rozlišujeme dva typy tlumení: 1. Tlumící síla je úměrná okamžité rychlosti pohybu. Podíl amplitudy stejného znaménka u dvou za sebou jdoucích kmitů je pak konstantní. Příkladem je tlumení způsobené třením ve vzduchu.

Volné tlumené kmity: 2. Tlumící síla je konstantní. Pak zůstává konstantní rozdíl dvou sousedních amplitud se stejným znaménkem. Obecně způsobuje každé tlumení u kmitů pokles frekvence, tj. zvětšení doby kmitu.

Vynucené kmity: Pokud na systém trvale působí periodicky se měnící síla, která nutí systém kmitat, jedná se o vynucené kmity. V systému působí tři síly: direktivní síla, síla tlumení a budící síla. Je-li budící frekvence stejná jako vlastní frekvence systému, dochází k rezonanci. Při malém tlumení je pak amplituda velmi velká. Pokud dojde k rezonanci, může amplituda dosáhnout velkých hodnot a může dojít k porušení i k úplnému zničení systému. V praxi se tomu snažíme zamezit.

Skládání kmitů: Každý kmitající systém může vykonávat současně i několik různých kmitů. Jednotlivé kmity se skládají, aniž se navzájem ovlivňují, vzniká výsledný kmit ( princip superpozice kmitů). Rozlišujeme případy, kdy kmity mají stejný směr a kdy směry jednotlivých kmitů jsou různé, např. na sebe kolmé.

Skládání kmitů: 1. Dva harmonické kmity stejného směru a stejné frekvence - výsledkem je harmonický kmit stejné frekvence, jehož amplituda závisí na amplitudách původních kmitů a) Kmity ve fázi:

Skládání kmitů: b) Kmity v protifázi: Pokud jsou oba původní kmity ve fázi nebo protifázi má výsledný kmit fázi stejnou a je prostým součtem amplitud původních.

Skládání kmitů: c) Kmity fázově posunuté: Pokud mají fázi různou je třeba sčítat vždy okamžité hodnoty výchylek a z toho vyjde i fáze výsledného kmitu.

Skládání kmitů: 2. Dva harmonické kmity stejné nebo různé amplitudy ale s různou frekvencí. Vzniklý kmit je neharmonický.

Skládání kmitů: Mají-li dva kmity stejnou amplitudu i fázi a jen o málo se lišící frekvence, vznikají tzv. rázy.

Citace: REICHL, Jaroslav, VŠETIČKA,Martin. Encyklopedie fyziky.Dostupný z WWW: kmitanihttp://fyzika.jreichl.com/main.article/view/156-harmonicke- kmitani GASCHA, Heinz, PFLANZ, Stefan. Kompendium fyziky. 1. vydání. Banská Bystrica: Euromedia Group, k.s. – Universum, ISBN Kapitola I.7, s. 84 – 86. VONDRA, Jiří, Mgr. Fyzika. Dostupná z WWW: