Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_Inovace_GR04_Mra03_02 Vytvořeno: Listopad 2012 Autor: Mgr. Hana Mrázová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Sada: Kmitání a vlnění Název vzdělávacího materiálu: Kinematika kmitavého pohybu Ročník: 1. až 4. ročník čtyřletého gymnázia

2 Anotace: Prezentace popisuje harmonické kmitání a uvádí veličiny popisující kmitavý pohyb. Slouží pro prezentaci tohoto tématu, ale také jako učební materiál pro samotné žáky Očekávané výstupy: Žák popíše souvislost harmonického pohybu s rovnoměrným pohybem bodu po kružnici.

3 Kinematika kmitavého pohybu

4 Kinematika kmitavého pohybu
Veličiny, které popisují kmitavý pohyb: Okamžitá výchylka Rychlost Zrychlení Při odvozování vztahů pro uvedené veličiny jako funkce času využíváme srovnání kmitavého pohybu s pohybem rovnoměrným po kružnici.

5 Porovnání kmitavého pohybu s pohybem rovnoměrným po kružnici

6 Okamžitá výchylka Okamžitá poloha těžiště tělesa vzhledem
k rovnovážné poloze Mění se periodicky s časem Značka: y Vzorec: y = ym·sinωt Jednotka: m

7 Rychlost kmitavého pohybu
Veličina proměnlivá s časem V rovnovážné poloze je rychlost maximální, v amplitudách je nulová Vzorec: v = ω·ym·cosωt = vm·cosωt Jednotka: m·s-1

8 Zrychlení Zrychlení kmitavého pohybu je přímo úměrné okamžité výchylce a v každém okamžiku má opačný směr Značka: a Vzorec: a = - ω2·ym·sinωt a = - ω2·y Jednotka: m·s-2

9 Animace vektorů okamžité výchylky, rychlosti a zrychlení

10 Test Okamžitá výchylka je A) nezávislá na úhlové rychlosti
B) konstantní C) lineárně rostoucí s časem D) harmonickou funkcí času D) harmonickou funkcí času

11 Test Jednotkou úhlové frekvence je A) rad·s-1 B) rad·s A) rad·s-1
C) rad D) rad-1 A) rad·s-1

12 zdroje


Stáhnout ppt "Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034."

Podobné prezentace


Reklamy Google