Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DYNAMIKA HARMONICKÉHO POHYBU.  Vychýlíme-li kuličku z rovnovážné polohy směrem dolů o délku y, prodlouží se pružina rovněž o délku y.  Na kuličku působí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DYNAMIKA HARMONICKÉHO POHYBU.  Vychýlíme-li kuličku z rovnovážné polohy směrem dolů o délku y, prodlouží se pružina rovněž o délku y.  Na kuličku působí."— Transkript prezentace:

1 DYNAMIKA HARMONICKÉHO POHYBU

2  Vychýlíme-li kuličku z rovnovážné polohy směrem dolů o délku y, prodlouží se pružina rovněž o délku y.  Na kuličku působí síla pružnosti F, které je namířená proti vektoru posunutí y. Síla pružnosti F vrací kuličku zpět do rovnovážné polohy.  Pokud nepřekročíme mez pružiny při jejím prodloužením, je velikost síly F podle Hookova zákona přímo úměrná prodloužení pružiny a okamžité výchylce y, pak platí: Co již víme?

3  kde k je tuhost pružiny, jenž nám vyjadřuje elastické vlastnosti pružiny při deformaci vnější silou.  Při prodloužení, ale i stlačení pružiny se působením síly F vrací kulička do rovnovážné polohy.  Jednotkou jsou N.  V rovnovážné poloze dosahuje maximální rychlosti, působením setrvačnosti se pohybuje na opačnou stranu od rovnovážné polohy.

4  Závěr:  Síla pružnosti F je příčinou periodického se opakujícího kmitání kuličky a současně příčinou harmonického pohybu.  Dynamická podmínka harmonického pohybu:  Harmonický pohyb je způsobený silou pružnosti F a směřuje vždy do rovnovážné polohy, velikost síly pružnosti je přímo úměrná výchylce.  Model mechanického oscilátoru je kulička na pružině.

5  Kmitavý pohyb je oscilátoru je harmonický, pokud je splněna podmínka harmonického pohybu.  Frekvence a perioda harmonického kmitání je závislá na hmotnosti kuličky m a tuhosti pružiny k – na vlastnostech oscilátoru.


Stáhnout ppt "DYNAMIKA HARMONICKÉHO POHYBU.  Vychýlíme-li kuličku z rovnovážné polohy směrem dolů o délku y, prodlouží se pružina rovněž o délku y.  Na kuličku působí."

Podobné prezentace


Reklamy Google