STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Advertisements

Č ÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU VYS_32_INOVACE_495_Fixační přípravky NÁZEV ŠKOLY Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyIVY_32_INOVACE.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_552_ Výroba piva 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Suroviny pro cukráře I. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
Cukry – přírodní sladidla
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Přírodní zdroje na Zemi
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Třené, jádrové a smetanové výrobky
VY_32_INOVACE_578_ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_579_ Jatky a masná výroba Test Název školy: Masarykova střední.
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_20_IV_Z6_Typy_Krajin.
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
VY_32_INOVACE_10_GAS_576_Dos
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZKOUŠKY CEMENTU teorie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_247 Název materiálu: Posuzování kvality mouky Autor: Bc. Ilona Ottová Tematická oblast: Obiloviny Ročník: 2. Obor Cukrář Datum tvorby: Říjen 2012 Anotace: Mat eriál slouží k výkladu a procvičení posuzování kvality mouky Metodický pokyn : Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce

P OSUZOVÁNÍ KVALITY MOUKY O BR. Č.1

P OSUZOVÁNÍ KVALITY MOUKY pro cukrářskou výrobu musí být použita mouka výborné jakosti vhodná pro určitý druh výrobku na jakosti mouky a kvalitě lepku závisí i kvalita cukrářského výrobku Obr.č.2 Laboratorní mixér

P OSOUZENÍ KVALITY MOUKY Barva nažloutlá se smetanovým nádechem bez cizích příměsí laboratorní posouzení → pekarizací (různé druhy mouk se srovnávají vedle sebe na černém papíře nebo prkénku vedle sebe) Obr.č. 3

V ŮNĚ přirozená bez cizích pachů a látek nesmí být cítit po ztuchlině bez dalších nepříjemných, rušivých pachů Obr.č. 4

C HUŤ neutrální bez různých příchutí ovlivněna stupněm vymletí mouky (více vymleté mouky mohou být nahořklé) Obr.č. 5

Z RNITOST posuzujeme rozetřením mouky po hřbetě ruky nebo třením mezi palcem a ukazováčkem laboratorně (proséváním na sítech s předepsaným rozměrem otvorů) Obr.č. 6, 7

V LHKOST posuzujeme sevřením v dlani, po jejím rozevření se má mouka rozpadnout (max. vlhkost 15%) → vlhká mouka zůstane v hrudce → suchá mouka se v dlani rozpadne Obr.č. 8

P EČIVOST závisí na kvalitě lepku (rostlinná, složená bílkovina, nerozpustná ve vodě) v mouce musí být dostatečné množství lepku, má být bobtnavý, schopný přijímat dostatek vody, má být pružný a tažný kvalita lepku je důležitá hlavně u kynutých, listových, plundrových těst, kde by mouka měla obsahovat 42 % kvalitního mokrého lepku

L EPEK Je složená bílkovina, nerozpustná ve vodě, kterou tvoří jednoduché bílkoviny: glutenin – je nositelem pružnosti; gliadin – dodává lepku tažnost; má šedožlutou barvu; je nerozpustný ve vodě; na kvalitě a množství lepku v mouce závisí pečivost mouky.

MOUKA S NEKVALITNÍM NEBO MALÝM MNOŽSTVÍM LEPKU Těsta se trhají, nemají správnou konzistenci a špatně kynou. Korpusy se trhají, nedrží tvar, zapadají; tyto mouky lze použít do šlehaných hmot a tuhých těst.

P EČIVOST - POUŽITÍ MOUKY S KVALITNÍM A NEKVALITNÍM LEPKEM O BR. Č. 9, 10

K ONTROLNÍ OTÁZKY 1.Jaké vlastnosti má mít dobrá mouka? 2. J aký význam má v mouce lepek? 3. Jaké vlastnosti mají těsta a korpusy vyhotovené z mouky s nekvalitním lepkem? Obr.č. 11

P OUŽITÉ ZDROJE :  BLÁHA, Ludvík. KOPOVÁ, Ivana. ŠREK, František. Suroviny – pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. vyd. Praha: Informatorium s. ISBN 978 – 80 –  Obr. č.1 JUTILA, Mark. montana.edu [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr.č. 2 Autor neuveden. indiamart.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: information/ information/  Obr.č.3 Autor neuveden. ssss.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr.č.4 MACHOVEC, J.. vunevina.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr.č.5 Autor neuveden. howstuffworks.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: health3.htmhttp://tlc.howstuffworks.com/family/science-projects-for-kids-nutrition-and- health3.htm  Obr.č.6 Autor neuveden. dobrykolonial.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SLEVA-p%C5%A1eni%C4%8Dn%C3%A1-hladk%C3%A1-1-kghttp:// SLEVA-p%C5%A1eni%C4%8Dn%C3%A1-hladk%C3%A1-1-kg  Obr.č.7 Autor neuveden. dobrykolonial.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SLEVA-p%C5%A1eni%C4%8Dn%C3%A1-hladk%C3%A1-1-kghttp:// SLEVA-p%C5%A1eni%C4%8Dn%C3%A1-hladk%C3%A1-1-kg

P OUŽITÉ ZDROJE :  Obr.č.8 HRON, Michal. idnes.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: mouky-1gl-/mob_tech.aspx?c=A100415_114238_mob_tech_hr mouky-1gl-/mob_tech.aspx?c=A100415_114238_mob_tech_hr  Obr.č.9 Autor neuveden. vegan-pizza.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr č.10 Autor neuveden. vegan-pizza.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr.č. 11 DVOŘÁKOVÁ, Lucie. luciedvorakova.blogspot.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: