Základy chemických technologií 2016 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy chemických technologií 2014 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH01 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_06_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PALIVA Anotace:
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
Úvod k přednáškám o Jištění kvality technologických procesů VŠCHT pd v
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vztah dřeva k vodě VY_32_INOVACE_28_ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ODHADOVÉ METODY.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Snížení nákladů na vytápění budov
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Výroba II.. Výroba II. Organizace výrobních pracovišť V jedné dílně jsou příbuzné stroje Výrobek prochází několika dílnami Technologické uspořádání.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_22-17
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
TECHNOLOGICKÉ PROCESY
VY_32_INOVACE_Pel_II_17 Soustavy rovnic – slovní úlohy5
Digitální učební materiál
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Potenciometrie, konduktometrie, elektrogravimetrie, coulometrie
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-03
Univerzita Palackého V Olomouci Průtoková cytometrie
Základy chemických technologií
Diferencované stravování
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základy chemických technologií
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Základy chemických technologií 2016 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA VÝCHOZÍ SUROVINY NA KONEČNÝ PRODUKT TECHNOLOGIE VÝROBY - ÚPLNÝ A PŘESNÝ POPIS POSTUPU ZPRACOVÁNÍ VÝCHOZÍ SUROVINY AŽ NA KONEČNÝ VÝROBEK CHEMICKÁ VÝROBA -TAKOVÝ VÝROBNÍ PROCES, PŘI KTERÉM DOCHÁZÍ K CHEMICKÉ PŘEMĚNĚ (PROBÍHÁ CHEMICKÁ REAKCE)

Základy chemických technologií 2016 ROZDĚLENÍ CHEMICKÝCH TECHNOLOGIÍ 1)ANORGANICKÉ TECHNOLOGIE výrobky anorganické chemie: kyseliny a louhy, soli, pigmenty,… 2)ORGANICKÉ TECHNOLOGIE produkty petrochemie, léčiva, pesticidy,… 3)BIOTECHNOLOGIE produkty potravinářského průmyslu, léčiva, čistění odpadních vod,…

Základy chemických technologií 2016 OPTIMÁLNÍ TECHNOLOGIE 1)V DOSTATEČNÉM MNOŽSTVÍ 2)KVALITNĚ 3)LEVNĚ 4)BEZPEČNĚ VYRÁBÍ: K REALIZACI VÝROBY JE POTŘEBA: 1)VÝROBNÍ ZAŘÍZENÍ 2)SUROVINY, ENERGIE A VODA 3)PRACOVNÍ SÍLA 4)TECHNOLOGICKÝ POSTUP

Základy chemických technologií 2016 VÝVOJ CHEMICKÝCH VÝROB 1)asi l. př. n. l.:VYUŽITÍ OHNĚ K VYPALOVÁNÍ HLINĚNÝCH VÝROBKŮ→POČÁTEK KERAMICKÉ VÝROBY 2) l. př. n. l.:POČÁTKY VÝROBY KOVŮ (Cu a Sn) 3) l. př. n. l.:VÝROBA Fe VÝROBA SKLA KVASNÉ VÝROBY MYDLÁŘSTVÍ ZPRACOVÁNÍ MLÉKA 4)1000 l.n.l.:DESTILACE

Základy chemických technologií 2016 VÝVOJ VÝROBNÍHO POSTUPU 1)LABORATORNÍ VÝZKUM:ZAČÍNÁ SBĚREM INFORMACÍ (LITERÁRNÍ REŠERŠE), NAVRHUJE A OVĚŘUJE SLED CHEMICKÝCH REAKCÍ A CELKOVÝ POSTUP OD SUROVINY K PRODUKTU, POSTUP MUSÍ BÝT JEDNODUCHÝ, NENÁROČNÝ NA PŘÍSTROJE, ŘEŠÍ SE ODPADY, METODY ANALÝZY A OTÁZKY EKONOMICKÉ (LÁTKOVÁ, ENERGETICKÁ A EKONOMICKÁ BILANCE) ZAŘÍZENÍ: LABORATORNÍ MĚŘÍTKO 2)POLOPROVOZ:OVĚŘUJE SPRÁVNOST POSTUPU NAVRŽENÉHO VÝZKUMEM, ÚPRAVA REAKČNÍCH PODMÍNEK PODLE ZVOLENÉ APARATURY A KVALITY SUROVIN ZAŘÍZENÍ: POLOPROVOZ 3)PROVOZ:PROVÁDÍ VÝROBU

Základy chemických technologií 2016 SUROVINY 1)NEROSTNÉ SUROVINY:KAŽDÁ HORNINA ČI NEROST, KTEROU LEZE PŘÍMO ČI PO ÚPRAVĚ POUŽÍT JAKO SUROVINU PRO TECHNOLOGICKÝ PROCES A)RUDNÉ:PRO ZÍSKÁNÍ KOVŮ B)NERUDNÉ: C)SPALITELNÉ: 2)ROSTLINNÉ SUROVINY 3)ŽIVOČIŠNÉ SUROVINY 4)DRUHOTNÉ

Základy chemických technologií 2016 TECHNOLOGICKÉ POSTUPY 1)CHEMICKÉ OPERACE:TAKOVÉ POSTUPY, PŘI KTERÝCH SE NEMĚNÍ CHEMICKÁ PODSTATA ZPRACOVÁVANÉ LÁTKY, NEPROBÍHÁ ŽÁDNÁ CHEMICKÁ REAKCE ZMĚNY JSOU POUZE FYZIKÁLNÍHO CHARAKTERU: PŘÍPRAVA ROZTOKŮ, FILTRACE, SUŠENÍ, GRANULACE,… 2)CHEMICKÉ PROCESY:TAKOVÉ TECHNOLOGICKÉ POSTUPY, PŘI KTERÝCH DOCHÁZÍ K CHEMICKÉ PŘEMĚNĚ SUROVINY, VZNIKÁ MEZIPRODUKT ČI FINÁLNÍ PRODUKT PROBÍHAJÍCÍ CHEMICKÝ DĚJ JE CHARAKTERIZOVÁN CHEMICKOU ROVNICÍ A MECHANISMEM, REAKČNÍMI PODMÍNKAMI, TĚMITO CHARAKTERISTIKAMI SE ŘÍDÍ CELKOVÝ TECHNOLOGICKÝ REŽIM

Základy chemických technologií 2016 LITERÁRNÍ ZDROJE Literatura: Zbirovský M., Michálek J. Základy technologie VŠCHT Praha 1983 Vodrážka, Z.: Biotechnologie, VŠCHT, Masák J., Pelechová J., Plachý J. Speciální mikrobní technologie VŠCHT Praha 1992 Čepička, J. a kol.: Obecná potravinářská technologie, VŠCHT Praha, kolektiv: Vývoj chemického průmyslu v Československu VŠCHT Praha, Kadlec, P. a kol.: Technologie potravin, KEY Publishing, Ostrava, Obrazový materiál: Zbirovský M. Chemická technologie 1 a 2, Praha 1979 Richter M., Sőhnel O.: Průmyslové technologie 3. Stroje a zařízení chemického průmyslu, Univerzita J. E. Purkyně, Ústí n.L. 2013, vlastní fotografie