PECKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: peckové, ovoce,dělení, meruňky, třešně, višně, broskev Bc. Jana Tvrdíková Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 99 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 99
PECKOVÉ OVOCE Plody jsou peckovice. Jedná se o měkké šťavnaté plody, které obsahují sladkou dužinu a tvrdou pecku s jádrem. Po sklizni je nelze dlouho skladovat v čerstvém stavu (nedozrávají postupně jako např. jádrové ovoce), často se zpracovávají.
DĚLENÍ PODLE VZHLEDU plody s plstnatou slupkou (meruňky, broskve) plody se slupkou neojínělou (třešně, višně) plody se slupkou ojínělou (švestky, slívy) 1.
PATŘÍ SEM: Meruňky Třešně Višně Broskev 2. h ttp://
MERUŇKY Bohaté na železo, R-karoten, vitamin C a pektiny Rychle dozrávají a jsou náchylné k pomačkání Konzumují se syrové Zpracovávají se na kompoty, marmelády, džemy Konzervují se sušením Jsou tuzemské i zahraniční – Itálie, Řecko, Španělsko 3.
TŘEŠNĚ Dělíme na: Chrupky mají pevnou dužinu Srdcovky – mají měkkou dužinu Liší se odrůdou, barvou, chutí Jsou bohaté na sacharidy, organické kyseliny, Vitamin C Konzumují se za syrova Zpracovávají se na kompoty, šťávy, likéry 4.
VIŠNĚ Dělíme na: sladkovišně pravé višně Mají nakyslou chuť Existují odrůdy světlé či tmavé Plody jsou měkké, vodnaté Konzumují se za syrova nebo se zpracovávají 5.
BROSKVE Mají plstnatý povrch Pevnou dužinu s velkou peckou Pecka obsahuje zrno, které obsahuje jedovatou složku, která může způsobovat zažívací potíže Konzumují se za syrova a zpracovávají se jako meruňky 6.