BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

OVOCE.
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_04
MSŠZe a VOŠ Opava Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě Kvíz: modul č. 5 „Ovocný sad“ Význam ovoce a zeleniny Z písmensprávných odpovědí.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Ovoce – Význam ve výživě
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Zdroj obrazového materiálu
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: složení, charakteristika, droby Autor:
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Anatomická stavba obilného zrna
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
CIBULOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cibulová, zelenina, cibule, šalotka, česnek, pórek Klíčová.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
MINUTKY ZE ZVĚŘINY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: minutky, zvěřina před technologická.
RÝŽE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: rýže, charakteristika, rozlišení, dělení, výrobky Bc. Jana Tvrdíková.
PECKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: peckové, ovoce,dělení, meruňky, třešně, višně, broskev Bc.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: význam, zelenina, složení, rozdělení Klíčová slova: význam, zelenina,
Nashi, Mochyně, Mučenka, Papája, Liči, Mangostan a Rajčenka
Potraviny a výživa - Zelenina
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
Potraviny a výživa - Brambory
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_65_PRV1
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Drobné ovoce.
Název projektu: Moderní škola
Sběrné ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
KOŇSKÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koňské,maso, charakteristika Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
VY_52_INOVACE_05_ Ovocné stromy a keře
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hovězí, maso, složení, charakteristika Autor:
Transkript prezentace:

BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny, borůvky, jahody, černý rybíz, šípky Bc. Jana Tvrdíková Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 100 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 100

BOBULOVÉ OVOCE Pro bobulové ovoce je typická krátká trvanlivost. Ovoce má vysokou biologickou hodnotu. jadérka obsahují mnoho celulózy. 1.

PATŘÍ SEM: Rybíz Angrešt Vinné hrozny Borůvky Brusinky Jahody Maliny Ostružiny Šípky Bez černý 2. h ttp://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-a-hubnuti-zdravi/85013/bobulove-ovoce- prospiva-srdci.html

RYBÍZ Rybíz má bobule spojené v hrozny. Plody jsou sladkokyselé bílé, červené či černé barvy. Rybíz obsahuje sacharidy, vitamin C, organické kyseliny, pektiny, vápník, fosfor. Konzumuje se za syrova nebo se využívá do kompotů, džemů, rybízových vín a likérů. 3.

ANGREŠT Bobule angreštu mají různou velikost a barvu, podlouhlý tvar a rosolovitou nakyslou dužinu. Jsou bohaté na sacharidy, vitamín C, (3-karoten, pektiny; jadérka pak na vápník či fosfor. 4.

VINNÉ HROZNY Dužina vinných hroznů je bohatá na fruktosu a glukosu, organické kyseliny. Jadérka na minerální látky a třísloviny. Slupka na barviva 85 % vinných hroznů se lisuje a slouží k výrobě vín. 10 % sklizně se prodává jako stolní hroznové víno. 5 % hroznů je určeno k sušení a k výrobě hrozinek (rozinek). 5.

BORŮVKY Plody mají modročernou slupku a šťávu purpurové barvy. Obsahují sacharidy, vitamín C, (3-karoten, mangan a třísloviny. Borůvky se konzumují syrové nebo se zpracovávají na džemy, šťávy či konzervují zmrazováním chut.asp?c=A110720_093946_dobra-chut_glu

BRUSINKY Plody brusinek mají červenou barvu. Dužina je málo šťavnatá, trpce nakyslá- chuť se rozvine po uvaření. Zpracovávají se na kompoty, džemy či šťávy. Brusinkový kompot je vhodnou přílohou k pokrmům ze zvěřiny, ke svíčkové na smetaně či ke smaženým pokrmům. 7.

JAHODY Jahody patří mezi nepravé bobule. Plody jsou nasládlé, příjemně aromatické. Podléhají rychlé zkáze. Obsahují vitamínu C, B2 a (3-karotenu jsou také zdrojem kyseliny křemičité, fosforečné, draslíku či vápníku. Konzumují se syrové nebo slouží k výrobě protlaků, kompotů či džemů. 8.

MALINY Plody maliníku mají světle až tmavě červenou barvu. Zralé jsou velmi aromatické a nasládlé, dužina se snadno oddělí od lůžka. Obsahují množství sacharidů, organických kyselin, vitamínu C, (3- karotenu, tříslovin, vlákniny; z minerálních látek železo, vápník a fosfor. Maliny se konzumují syrové nebo se zpracovávají na šťávu, džem, protlak či slouží k výrobě kompotu. 9.

OSTUŽINY Ostružiny mají vínově červené plody a i zralé plody se těžko oddělují od lůžka. Jejich chuť je nakyslá a složeními použitím se podobají malinám preslicka-puklerka.393.html

ŠÍPKY Červené nažky obsahují množství vitamínu C, dále (3-karoten, vitamín K, vápník a množství organických kyselin. Používají se k výrobě šípkového želé, vína, ale především se suší pro výrobu čajů /

BEZ ČERNÝ Plody (bezinky) z keřovité či stromovité rostliny jsou červenofialové barvy. Obsahují aikaloidy sacharidy (včetně škrobů, pektinů), organické kyseliny, vitamín C aj