BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny, borůvky, jahody, černý rybíz, šípky Bc. Jana Tvrdíková Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 100 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 100
BOBULOVÉ OVOCE Pro bobulové ovoce je typická krátká trvanlivost. Ovoce má vysokou biologickou hodnotu. jadérka obsahují mnoho celulózy. 1.
PATŘÍ SEM: Rybíz Angrešt Vinné hrozny Borůvky Brusinky Jahody Maliny Ostružiny Šípky Bez černý 2. h ttp://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-a-hubnuti-zdravi/85013/bobulove-ovoce- prospiva-srdci.html
RYBÍZ Rybíz má bobule spojené v hrozny. Plody jsou sladkokyselé bílé, červené či černé barvy. Rybíz obsahuje sacharidy, vitamin C, organické kyseliny, pektiny, vápník, fosfor. Konzumuje se za syrova nebo se využívá do kompotů, džemů, rybízových vín a likérů. 3.
ANGREŠT Bobule angreštu mají různou velikost a barvu, podlouhlý tvar a rosolovitou nakyslou dužinu. Jsou bohaté na sacharidy, vitamín C, (3-karoten, pektiny; jadérka pak na vápník či fosfor. 4.
VINNÉ HROZNY Dužina vinných hroznů je bohatá na fruktosu a glukosu, organické kyseliny. Jadérka na minerální látky a třísloviny. Slupka na barviva 85 % vinných hroznů se lisuje a slouží k výrobě vín. 10 % sklizně se prodává jako stolní hroznové víno. 5 % hroznů je určeno k sušení a k výrobě hrozinek (rozinek). 5.
BORŮVKY Plody mají modročernou slupku a šťávu purpurové barvy. Obsahují sacharidy, vitamín C, (3-karoten, mangan a třísloviny. Borůvky se konzumují syrové nebo se zpracovávají na džemy, šťávy či konzervují zmrazováním chut.asp?c=A110720_093946_dobra-chut_glu
BRUSINKY Plody brusinek mají červenou barvu. Dužina je málo šťavnatá, trpce nakyslá- chuť se rozvine po uvaření. Zpracovávají se na kompoty, džemy či šťávy. Brusinkový kompot je vhodnou přílohou k pokrmům ze zvěřiny, ke svíčkové na smetaně či ke smaženým pokrmům. 7.
JAHODY Jahody patří mezi nepravé bobule. Plody jsou nasládlé, příjemně aromatické. Podléhají rychlé zkáze. Obsahují vitamínu C, B2 a (3-karotenu jsou také zdrojem kyseliny křemičité, fosforečné, draslíku či vápníku. Konzumují se syrové nebo slouží k výrobě protlaků, kompotů či džemů. 8.
MALINY Plody maliníku mají světle až tmavě červenou barvu. Zralé jsou velmi aromatické a nasládlé, dužina se snadno oddělí od lůžka. Obsahují množství sacharidů, organických kyselin, vitamínu C, (3- karotenu, tříslovin, vlákniny; z minerálních látek železo, vápník a fosfor. Maliny se konzumují syrové nebo se zpracovávají na šťávu, džem, protlak či slouží k výrobě kompotu. 9.
OSTUŽINY Ostružiny mají vínově červené plody a i zralé plody se těžko oddělují od lůžka. Jejich chuť je nakyslá a složeními použitím se podobají malinám preslicka-puklerka.393.html
ŠÍPKY Červené nažky obsahují množství vitamínu C, dále (3-karoten, vitamín K, vápník a množství organických kyselin. Používají se k výrobě šípkového želé, vína, ale především se suší pro výrobu čajů /
BEZ ČERNÝ Plody (bezinky) z keřovité či stromovité rostliny jsou červenofialové barvy. Obsahují aikaloidy sacharidy (včetně škrobů, pektinů), organické kyseliny, vitamín C aj