NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAP ORP HUMPOLEC 19. 11. 2012 Krajský úřad Vysočina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Územně analytické podklady obce s rozšířenou působností Děčín
Advertisements

Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Územně analytické podklady
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Dopravní infrastruktura a její hodnocení
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
ÚZEMNÍ PLÁN - VÝROK A ODŮVODNĚNÍ
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Tento projekt byl financován z INTEGROVANÉHO OPERAČNÍHO PROGRAMU
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
ZADÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 500/2006 Sb., o územně analytických.
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
POLITIKA ÚZEMNÍHO ROZVOJE
Internet ve státní správě a samosprávě 2004 ÚTP a JPdÚPO Územně technické podklady a Jednotný postup digitálního zpracování územních plánů obcí pro GIS.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
ÚSES v Zásadách územního rozvoje JMK
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Politika územního rozvoje ČR 2008 Hodnocení vlivů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti Ondřej Volf, 2008.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
1 ÚZEMNÍ PLÁN RYCHVALD AKTUÁLNÍ STAV POŘIZOVÁNÍ ZASTUPITELSTVO MĚSTA
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Územní studie silnice II/380 Sokolnice - Čejč Vstupní jednání s obcemi, ORP, úřady územního plánování a stavebními úřady Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj.
Územně analytické podklady Seminář pro pracovníky stavebních úřadů a úřadů územního plánování Jihomoravského kraje Brno, Ing. arch. Zita Řehůřková.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování.
RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno Ochrana přírody a krajiny, krajinotvorná opatření v rámci pozemkových.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Návrh 2. úplné aktualizace Pořizovatel a zhotovitel : Městský úřad Moravské Budějovice, oddělení výstavby a územního plánování Prezentace - Krajský úřad.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP Pelhřimov Jihlava.
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP 1.
PÚR – aktualizace č. 1 SOB6 – Krušné hory Důvody vymezení Rozvíjet rekreační potenciál pro ČR (Sasko) Omezit zvýšenou míru znečištění životního prostředí.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP Náměšť nad Oslavou Krajský úřad kraje Vysočina Příloha č. 3.
OÚPSŘ NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo (na příkladu 1. úplné aktualizace ÚAPo) ORP Chotěboř Krajský úřad Kraje.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY 3. ÚPLNÁ AKTUALIZACE ODBOR ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A STAVEBNÍHO ŘÁDU KÚ ÚK.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP JIHLAVA Jihlava.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo SO ORP Bystřice nad Pernštejnem Jihlava Příloha č. 3.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo Nové Město na Moravě KrÚ Kraje Vysočina Příloha č. 3.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo pro správní obvod ORP Třebíč Jihlava Příloha č. 3.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí AKTUALITY Jana Hurníková, Milan Pachta.
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
územního plánování na obcích v roce 2007
Na Šachtě 497/9, Praha 7 – Holešovice
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Obsah územně plánovacích podkladů
Územně analytické podklady
Transkript prezentace:

NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAP ORP HUMPOLEC Krajský úřad Vysočina

ROZPRACOVANÝ NÁVRH PROBLÉMOVÉHO VÝKRESU VLOŽIT OBRÁZEK: PROBLÉMOVÝ VÝKRES (CELÝ, PŘÍP. CHARAKTERISTICKÝ VÝŘEZ) návrh 2. úplné aktualizace ÚAP ORP Humpolec 1

NÁVRH LEGENDY PROBLÉMOVÉHO VÝKRESU VLOŽIT OBRÁZEK: LEGENDA PROBLÉMOVÉHO VÝKRESU 2 návrh 2. úplné aktualizace ÚAP ORP Humpolec + informativní prvky o území - hranice (hranice kraje, ORP, obcí, k.ú., zastavěné území), doprava (silnice, železnice), přírodní podmínky (Natura 2000, MCHÚ, lesy, vodní režim)

ROZPRACOVANÝ NÁVRH RURÚ – HUMPOLEC VÝŘEZ PROBLÉMOVÉHO VÝKRESUZDŮVODNĚNÍ PROBLÉMŮ K ŘEŠENÍ VLOŽIT OBRÁZEK: VÝŘEZ PROBLÉMOVÉHO VÝKRESU (HUMPOLEC) UKÁZKA PROBLÉMŮ K ŘEŠENÍ V ÚPD NA ÚZEMÍ MĚSTA: STŘET ZÁMĚRU S LIMITEM VYUŽITÍ ÚZEMÍ SL_1 Popis: Střet zastavitelné plochy pro bydlení s I. a II. třídou ochrany ZPF a melioracemi Katastrální území: – Plačkov Zdůvodnění: Záměr na zastavění území pro účely bydlení na pozemcích I. a II. třídy ochrany ZPF a zainvestovaných v podobě melioračních řadů. Řešit v ÚPD města HYGIENICKÁ ZÁVADA HZ2_1 Popis: Průtah silnice I/34 městem Humpolec Katastrální území: – Humpolec Zdůvodnění: Silnice I/34, procházející jižní částí města Humpolec, je zdrojem zvýšené hladiny hluku, prašnosti a koncentrace COx a NOx. Řešit v ÚPD města a kraje OHROŽENÍ STARÁ EKOLOGICKÁ ZÁTĚŽ Popis: Stará ekologická zátěž - šrotiště v zastavěném území Katastrální území: – Humpolec Zdůvodnění: Stará ekologická zátěž - Humpolecké strojírny - šrotiště, ležící poblíž centra zastavěného území, ohrožuje okolí kontaminací. Řešit v ÚPD města 3 návrh 2. úplné aktualizace ÚAP ORP Humpolec

ROZPRACOVANÝ NÁVRH RURÚ – HUMPOLEC SWOT ANALÝZAVYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI Z hlediska vyváženosti vztahu územních podmínek pro udržitelný rozvoj území správního území města Humpolec nevyplývají konkrétní problémy k řešení v ÚPD. Obec profituje z výborné dopravní dostupnosti (dálnice D1 a silnice I/34) a z významné pozice správního sídla v území (ORP). Ve vztahu k 1. aktualizaci ÚAP 2010 nedošlo do roku 2012 k zásadní změnám v trendu vývoje města. DALŠÍ ZJIŠTĚNÍ Střet zastavitelných ploch pro bydlení s I. a II. třídou ochrany ZPF a melioracemi. Zdůvodnění: GIS nástroji byly identifikovány průsečíky záměrů na provedení změn v území s významnými limity využití území a následně posuzovány, zdali se jedná o významný střet reprezentovatelný v 2. aktualizaci ÚAP. Na základě analýzy území a územního plánu Humpolec vč. změn 1-8 byly vybrané střety zařazeny mezi významné problémy s potřebou řešení v ÚPD a v navazujících správních řízení. 4 návrh 2. úplné aktualizace ÚAP ORP Humpolec HYGIENA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ SILNÉ STRÁNKY -odkanalizovaní území splaškovou kanalizací napojenou na ČOV (Humpolec, Hněvkovice, Petrovice, Rozkoš, Vilémov, Plačkov, Světlice) Zdůvodnění: ÚPD OHROŽENÍ -nárůst objemu a intenzity silniční dopravy, zejména na dálnici D1, silnici I. třídy I/34 a silnicích II.třídy Zdůvodnění: celorepublikový trend, vymezeno na základě údajů ŘSD - celostátní sčítání dopravy 2010

ROZPRACOVANÝ NÁVRH RURÚ – KOBEROVICE VÝŘEZ PROBLÉMOVÉHO VÝKRESUZDŮVODNĚNÍ PROBLÉMŮ K ŘEŠENÍ VLOŽIT OBRÁZEK: VÝŘEZ PROBLÉMOVÉHO VÝKRESU (S VYBRANOU OBCÍ B) 5 návrh 2. úplné aktualizace ÚAP ORP Humpolec UKÁZKA PROBLÉMŮ K ŘEŠENÍ V ÚPD NA ÚZEMÍ OBCE: STŘET ZÁMĚRU S LIMITEM VYUŽITÍ ÚZEMÍ SL_2 Popis: Střet zastavitelné plochy pro bydlení s pásmem lesa Katastrální území: Lohenice Zdůvodnění: Záměr na zastavění území pro účely bydlení na pozemcích ležících v pásmu 50 m od lesa. Řešit v ÚPD obce a v navazujících správních řízení HYGIENICKÁ ZÁVADA HZ2_2 Popis: Blízké sousedství dálnice D1 Katastrální území: – Koberovice Zdůvodnění: Dálnice D1, prochází v blízkém sousedství obytné zástavby obce a zastavitelného území určeného pro bydlení, je zdrojem zvýšené hladiny hluku, prašnosti a koncentrace COx a NOx. Řešit v ÚPD obce OHROŽENÍ PODDOLOVANÉ ÚZEMÍ Popis: Propad poddolovaného území Katastrální území: – Koberovice Zdůvodnění: Ohrožení území možným propadem poddolovaného území. Řešit v ÚPD.

ROZPRACOVANÝ NÁVRH RURÚ – KOBEROVICE SWOT ANALÝZAVYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI SOCIODEMOGRAFICKÉ PODMÍNKY SILNÉ STRÁNKY - nízká míra registrované nezaměstnanosti (1,3%) Zdůvodnění: vymezeno na základě údajů ČSÚ ke dni OHROŽENÍ - vylidňování obce - stárnutí populace (průměrný věk 45,0) Zdůvodnění: vymezeno na základě údajů ČSÚ ke dni Z hlediska vyváženosti vztahu územních podmínek pro udržitelný rozvoj území správního území obce Koberovice nevyplývají konkrétní problémy k řešení v ÚPD. Obec profituje na dobré dopravní dostupnosti vlivem dálnice D1 a silnice II/130. Ve vztahu k 1. aktualizaci ÚAP 2010 nedošlo do roku 2012 k zásadní změnám v trendu vývoje obce. DALŠÍ ZJIŠTĚNÍ Střet zastavitelné plochy pro bydlení s pásmem 50 m od lesa. Zdůvodnění: GIS nástroji byly identifikovány průsečíky záměrů na provedení změn v území s významnými limity využití území a následně posuzovány, zdali se jedná o významný střet reprezentovatelný v 2. aktualizaci ÚAP. Na základě analýzy území a územního plánu Koberovice byly vybrané střety zařazeny mezi významné problémy s potřebou řešení v ÚPD a v navazujících správních řízení. 6 návrh 2. úplné aktualizace ÚAP ORP Humpolec

KOMENTÁŘ K VYBRANÝM PROBLÉMŮM PROBLÉMY K ŘEŠENÍ ROZDĚLENY PO OBCÍCH PROBLÉMY K ŘEŠENÍ ROZDĚLENY PODLE ŘEŠITELNOSTI V ÚPD VLOŽIT UKÁZKU: JAK JSOU PROBLÉMY K ŘEŠENÍ ROZDĚLENY PO OBCÍCH (NAPŘ. PROBLÉMOVÉ LISTY OBCÍ) 7 návrh 2. úplné aktualizace ÚAP ORP Humpolec Problémy jsou podle řešitelnosti děleny na jednotlivé obce a v závěru RURÚ budou obsaženy v sumarizační tabulce za jednotlivé nástroje územního plánování - rozpracováno. Jako alternativou pro řešení problémů v regulačních plánech obcí mohou být územní studie. V současné době se nevyskytují konkrétní problémy řešitelné na úrovni PÚR ČR. OBEC

POŽADAVKY NA ZADÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU HUMPOLEC Z územně analytických podkladů SO ORP Humpolec (dále jen „ÚAP“) pro řešení Územního plánu Humpolec vyplývají následující požadavky: -Respektovat limity využití území – OP dálnice D1, OP silnice I/34, OP silnic II. a III. třídy, OP železnice, registrovaný VKP, ÚSES, OP technické infrastruktury, …; -Respektovat, rozvíjet a chránit hodnoty území – kulturní, přírodní a civilizační - nemovité kulturní památky – viz tab., urbanisticky hodnotná území, VKP ze zákona, krajinný ráz, ZPF I. a II. třídy ochrany, technická a dopravní infrastruktura, veřejná prostranství, …; Posoudit účelnost záměrů na provedení změn v území - záměry podané občany, vlastníky nemovitostí, dalších subjektů působících ve městě, záměry města, zpřesnit záměry ZÚR kraje Vysočina (koridor VVN 110 kV R Pelhřimov – R Humpolec, VPS DK14 – silnice II/347, nadregionální a regionální ÚSES, ad.), …; -Respektovat závěry rozboru udržitelného rozvoje území tj. vytvořit územní podmínky pro využití silných stránek a příležitostí – posilovat obslužné funkce Humpolce (ZÚR kraje Vysočina), dotvářet krajinu s cílem zvýšení její estetické hodnoty a ekologické stability, posílit využívání dálničního a silničního spojení, posilovat rekreační atraktivitu území… ; vytvořit územní podmínky pro řešení a eliminaci slabých stránek a ohrožení – respektovat vymezená záplavová území vodních toků a eliminovat v nich výstavbu, respektovat poddolovaná území, eliminovat zástavbu v území se zvýšenou hlukovou zátěží, …; vytvořit územní podmínky směřující k zajištění udržitelného rozvoje území – zohlednit zásady pro usměrňování územního rozvoje vyplývající z požadavků vymezené rozvojové osy republikového významu OS 6 Praha - Jihlava - Brno a krajinného významu OSk 1 Havlíčkův Brod - Humpolec – Pelhřimov (Jindřichův Hradec), …; vytvořit podmínky pro řešení problémů definovaných ÚAP – ZÁVADY (průtah silnice I/34 městem, …), STŘETY (zastavitelné plochy pro bydlení s I. a II. třídou ochrany ZPF a melioracemi, …) A OHROŽENÍ (povodňové stavy na místních vodních tocích, snížení retenční schopnosti území, stará ekologická zátěž – Humpolecké strojírny…). Požadavky ÚAP a doplňujících průzkumů a rozborů jsou dále vyjádřené v kapitolách c) - j) toho návrhu zadání. 8 návrh 2. úplné aktualizace ÚAP ORP Humpolec

DOTAZY Prozatím nejsou 9 návrh 2. úplné aktualizace ÚAP ORP Humpolec

DĚKUJI ZA POZORNOST ORP Humpolec Ing. Jan Staněk Městský úřad Humpolec, ÚÚP Krajský úřad Vysočina