Housky z nebe. *1922 ve Vlkoši 2 starší sourozenci - Milena a Karel otec - přednosta na stanici matka - práce na statku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidice.
Advertisements

Sergimage Mladý pár se přestěhoval a seznamoval se sousedy. Příští ráno, když seděli u snídaně, podívala se mladá paní z okna a viděla sousedku, jak.
BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Anna Franková Anna Franková byla židovská dívka, která formou deníku zaznamenávala osudy vlastní rodiny, pronásledované za 2. světové války nacisty. Narodila.
Dobrý den online příteli - přítelkyně!.
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
Sv.Václav Podle legend byl vychováván svou babičkou svatou Ludmilou a vzdělával se v písmu na Budči. Jako kníže, po porážce saským králem Jindřichem Ptáčníkem,
Soutěž v ZOO Autor: Vojta Rod. Pár slov na začátek… Jako už poněkolikáté já a parta dalších lidí z naší školy jsme jeli na soutěž do ZOO Ostrava. Po tom.
Proč pláčeš, maminko? Hudba: Percy Sledge "Ave Maria"
PŘÍBUZENSKÉ VZTAHY Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Tento příběh sa stal už dávno. Jeden muž potrestal svoji pětiletou dcerku, protože stratila jednu cennou věc. Tehdy neměli dostatek peněz.
Hoaxy? Neboli jak se budí panika…… Kateřina Procházková.
V sobotu na mne zase po roce zazvonili moji staří kamarádi a přátelé. Moc mi potěší, když si na mne kamarádi udělají čas a přijdou na návštěvu. Tentokrát.
Pohár mléka Endless love. way H.P..
Krátce z historie Nejprve se na vyvýšených místech zapalovaly velké ohně na ochranu před zlými duchy a démony. Teprve později se začala pálit smolná košťata,
Dejmlová Karolína Příběh o dívce a jejích přátelích.
Orlík. Příjezd  Dnes jsme se vydali na exkurzy do vodní elektrárny Orlík.  Moc hezky nás přivítal bývalý zaměstnanec, který provází návštěvy.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
Poslechněme píseň: Buď na mě hodná. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Soutěž: ze slov utvořte větu oznamovací, rozkazovací , přací a tázací
Dopis od Boha.
Vše co nebylo dosud známo o mužích! Vytvořila: Marcela Holečková.
SOS dětské vesničky.
Wolfgang Amadeus Mozart Dětství a jeho cesty
Jak to bylo doopravdy Tereza Kohoutová.
Alenka odešla do školy, ačkoli se necítila moc dobře
Neděle pěkná jako tulipán, a proto není radno býti sám, říkáme vesele, dneska jen v kostele vítáme zrovna vás. Slečna jde v džínách, to se nedělá, jít.
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Bruncvíkovi VY_32_INOVACE_17 Sada 9
1. Jak bych se neměl veselit | a vděčným okem k nebi zřít, | když vzpomenu všech zvláštních cest, | jimiž mne Pán můj, jimiž mne Pán můj ráčil vést.
Jan Žižka Z Trocnova.
Nejlepší historka z rybolovu všech dob!. Mnohé rybářské historky jsou tak trochu těžko uvěřitelné, ale tenhle člověk má fotky jako důkaz... Slyšel jsem.
Nevěřící Tomáš sestaveno s využitím obrázků Henryho Martina Český text: kanan.cz Copyright © Henry Martin Used by Permission.
Karel Čapek 9. ledna 1890 Malé Svatoňovice – 25. prosince 1938 Praha
Zájmena Mgr. Renata Nogolová
Štěňátko puntík, co mělo puntík Autor:Katka Lacinová.
Autor: Adam Škoda Před nedávnem žil jeden muž který si říkal Bajt-Men… Před nedávnem žil jeden muž který si říkal Bajt-Men… Ahoj! …nedělaly mu problémy.
Byl jednou jeden pán a ten měl jenom jednu dceru. Byli moc chudí.
Karel Čapek.
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem...nejsi sám AC Slavkov u Brna,
Pitbull.
Den mazec Autor : Valentýn Dudka. Vstal si v osm ráno a nestíháš školy A. Zůstaneš doma Zůstaneš doma B. Půjdeš do školy Půjdeš do školy.
"Pepíčku, jak zní rozkazovací způsob od slovesa mlčet
Příběh pro všechny tvrdě pracující
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 9.ročník III
Lukáš 23,50-24,12 Josef z Arimatie Ježíšova smrt a vzkříšení 50 Členem židovské rady byl muž jménem Josef, člověk dobrý a spravedlivý, 51 který nesouhlasil.
SNĚHULÁCI PRO AFRIKU ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA MALEČOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR:Světlana Havránková NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_ČJ_SPISOVATELÉ A ILUSTRÁTOŘI.
Má vysněná škola. Kdy by měla škola začínat ? A kdy končit ? ● Začínat by měla v 10:00 ● Končit by měla ve 12:00 ●
Práce s textem – čtení s porozuměním VY_32_INOVACE_1B_19 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 2 Jazyková komunikace Mateřská škola, Základní škola.
„A teď mi děti řekněte, čím jsou vaši tatínkové a kde pracují. Tak třeba ty Pepíčku.“ „Prosím, můj tatínek je úředník a pracuje jako prostitut.“ „Prosím.
9 LET PROŽITÝCH NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE. 1. TŘÍDA Všechno začalo jednou ráno, když nás rodiče poprvé dovedli do školy. Tím dnem začala naše devítiletá docházka.
D ÍOGENÉS A KYNISMUS ANEB JAK SE ŽIJE V SUDU Kateřina Šabatová 3.B.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
ZODPOVĚDNÝ EVROPAN Markéta Válková 9.B 2015/2016.
Jestli chceš uskutečnit svůj sen, probuď se!
Otien o Huru.
Otien o Huru.
Reklama aneb letní výprodej
Fáze ÚOS Jitka Navrátilová.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření listopad 2011
Příchod Slovanů, praotec Čech.
Fáze ÚOS Jitka Navrátilová.
VY_32_INOVACE_
Tři muži na výletě došli k velmi prudce tekoucí řece,
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Pohár mléka Endless love. way H.P..
T-report Vyšetření genetického materiálu pacientů s vrozenými změnami chromosomů Anna Vichrová v Brně 2018.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Transkript prezentace:

Housky z nebe

*1922 ve Vlkoši 2 starší sourozenci - Milena a Karel otec - přednosta na stanici matka - práce na statku

 Paní Macháčková neměla školu v oblibě, i přesto se později stala učitelkou.

 „Byli jsme velmi semknutá rodina, nikdy jsme nebyli bez sebe.“  Její sestra Milena zemřela před nástupem Hitlera.  Bratr Karel emigroval do Anglie.

 Roku 1933 přišel na scénu Hitler. „Já bych řekla, je to zlý člověk.“  „Když Hitler začal řvát, vnutil lidem svoji ideu, tak jsme začali pociťovat úzkost.“

 Paní Vlasta vzpomíná: „To vám byl takový šupec nad tím Brnem, protože bojovali o to Brno, takže se to jenom třepalo a těch bomb, to jsem konečně uviděla, jak lítají bomby, to bylo jak housky z toho nebíčka.“

 Paní Vlasta má spoustu zážitků s partyzány.  Jednoho dubnového dne roku 1945, když Vlasta ráno vstala a podívala se z okna, viděla dvě zvláštně oblečené osoby.  Vzbudila svého kamaráda: „Jendo, vstávej, jdou k nám partyzáni.“ A Jenda jí odpověděl: „Kdepak, to jsou parašutisti.“  Opravdu to byli parašutisté, měli namířeno do Bohuslavic. Vozili z Anglie materiál, zbraně a náboje.  Paní Macháčková parašutistům pomohla dostat se do Bohuslavic a na oplátku v Brně dostala zpětné poděkování.

Děkujeme za pozornost

 Zdroje:  Autentický rozhovor s paní Vlastou Macháčkovou.  MACHÁČKOVÁ, VLASTA. Návraty domů. Vydalo občanské sdružení Kyjovské Slovácko v pohybu. 1. vydání, 