Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jan Žižka Z Trocnova.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jan Žižka Z Trocnova."— Transkript prezentace:

1 Jan Žižka Z Trocnova

2 Informace Narodil se přibližně v roce 1370 zemanské rodině.
V mládí byl zraněn a přišel o jedno oko Vyznamenal se v boji proti:Rožmberků,německým rytířům…. Byl ovlivněn učením Mistra Jana Husa 1419- bojoval jako husitský vojevůdce 1420-Dovedl k vítězství husické vojsko v bitvě u Sudoměře Založili město Tábor

3 Bitvy Když byla vyhlášená křižácká válka,vydali se na pomoc Praze
zvítězili pod Žižkovým vedením v bitvě na Vítkově V bitvě u Rábí přišel o druhé oko(1421) Jako slepý byl stále dál vojevůdcem a úspěšně řídil dál svoje vojsko vyhráli v bitvách: např. u Havlíčkova Brodu, Hardce Králové, Malešova, Kouřimi, Nymburka, Českého Brodu Zemřel 11. října 1424 při obléhání Přibyslavi.

4 Jan Žižka z Trocnova Žižkův otec Řehoř byl patrně tzv. novým šlechticem, to znamená, že byl teprve nedávno povýšen do zemanského stavu, Janova matka se zřejmě jmenovala Johana. Kromě Jana měl Řehoř ještě minimálně dvě další děti - syna Jaroslava a dceru Anežku .

5 Jak přišel o levé oko Jan přišel ve věku let úderem sečné zbraně do tváře o levé oko. Zranění ho zdeformovalo a způsobilo jeho pokles o 3,5 mm oproti oku pravému a vyhnulo Janův orlí nos doleva.

6 Obrázky


Stáhnout ppt "Jan Žižka Z Trocnova."

Podobné prezentace


Reklamy Google