Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jiří z Poděbrad.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jiří z Poděbrad."— Transkript prezentace:

1 Jiří z Poděbrad

2 Jiří z Kunštátu a Poděbrad
23. dubna 1420 Poděbrady – 22. března 1471 Praha) byl od roku 1458 po zvolení českou šlechtou až do roku 1471 českým králem. Stal se jediným českým panovníkem, který nepocházel z panovnické dynastie, ale z panského stavu domácí šlechty. Po něm vládli už pouze králové z cizích dynastií.

3 Příbuzenstvo OTEC – Viktorín z Poděbrad
I. MANŽELKA.- Kunhuta ze Štemberka II.MANŽELKA.- Johana z Řožmitálu SYN- Hynek z Poděbrad SYN- Viktorín z Poděbrad DCERA.- Kateřina z Poděbrad Jiří z Poděbrad byl dvakrát ženat: poprvé s Kunhutou ze Šternberka, která zemřela roku 1449 a s níž měl sedm dětí, a podruhé s Johanou z Rožmitálu. Třem svým synům udělil münsterberské knížectví. Jejich potomci tu založili vlastní dynastii.

4 Drsné mládí Jiří pocházel z rodu šlechticů z Kunštátu, z jeho poděbradské linie. Tuto linii založil Jiřího praděd Boček I. z Kunštátu(† 1373), který se jako první označoval jako z Kunštátu a Poděbrad. Jiřího otcem byl Viktorín z Poděbrad. Jiří z Poděbrad byl původně hejtmanem mladoboleslavského kraje. Seznámil se s Hynkem Ptáčkem z Pirkenštejna,,který později umřel a po něm Jiří převzal vládu nad jeho panským seskupením. V roce 1448 Jiří přepadl Prahu a zmocnil se ji, a v roce 1452 se zmocnil i Tábora. Pokusil se o obnovu Českého státu, rozvráceného Husitskou revolucí. Pro obnovení bylo největší překážkou Sdružení katolického panstva.

5 Malá rekapitulace Český král (od 1458); syn Viktorína z Poděbrad. Poslední Čech na královské stolici, jediný volený šlechtic. Pocházel z moravského rodu pánů z Kunštátu, kteří získali také držby v Čechách .Patřili ke stoupencům husitství, 1424 zachránil Hynek z Kunštátu Žižku z obklíčení v Kostelci nad Labem. Hynkův bratr Viktorín byl též Žižkovým přítelem, Jiří byl po jejich smrti vychovám moravskými příbuznými. Účastnil se bitvy u Lipan na straně vítězů, spolupracovník a nástupce Hynka Ptáčka z Pirkštejna v čele východočeské kališnické šlechty (od 1444).

6 Jiří z Kunštátu a Poděbrad
GALERIE OBRÁZKŮ Jiří z Kunštátu a Poděbrad

7 Král Jiří Poděbradský nad obklíčenými vojsky krále Matyáše u Vilémova

8 Socha Jiřího z Poděbrad v Kunštátu

9 Socha Jiřího z Poděbrad v Poděbradech

10 ZEMĚ KORUNY ČESKÉ ZA JIŘÍHO Z PODĚBRAD A JAGELLONCŮ

11 Děkujeme za pozornost a čas věnovaný tomuto REFERÁTU.


Stáhnout ppt "Jiří z Poděbrad."

Podobné prezentace


Reklamy Google