Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OCHRANA SPOTŘEBITELE V PRÁVU EU ČÁST 2 VŠFS Praha 2016.
Advertisements

Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Inovace výuky prostřednictvím.
Situace na trhu zemědělcům a potravinářům mnoho příležitostí nenabízí Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Didaktika TV jako součást kinantropologie Kinantropologie = vědní obor, jehož předmětem zkoumání je lidská pohybová činnost ve všech souvislostech. Má.
Praktická maturitní práce STRUČNÉ POKYNY PRO PSANÍ PMZ.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
E KOLOGIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_19_Ekologie Téma: Člověk a příroda Číslo.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁRUČNÍ DOBA. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.
Mobbing a Bossing Marková. M obbing C o je M obbing  je druh rafinované šikany na pracovišti  nejrůznější formy znepříjemňování života na pracovišti.
Konec plýtvání - osvěta veřejnosti Mgr. Jiří Jakl předseda Zvonečník, z.s.
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Opatření k jednodušší a rychlejší administraci projektů
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Makroekonomie E 7 - otázky.
Pracovnělékařské služby
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
veřejných zakázek IROP
Elektromagnetická slučitelnost
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
FINANČNÍ GRAMOTNOST Reklamace. FINANČNÍ GRAMOTNOST Reklamace.
Digitální učební materiál
Vliv reklamy na společnost
MVdr.Vratislav Krupka.
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
Diferencované stravování
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů

Úvod Spotřebitel potřebuje vědět: co potraviny obsahují, aby si podle těchto údajů mohl koupit takové potraviny, které mu umožní zvolit zdravou stravu, pro alergiky, že zakoupené potraviny neobsahují potenciálně nevhodné, v některých případech pak i nebezpečné látky, kde tyto informace naleznou, zda jim také rozumějí.

Informace na obalech Funkce obalu: ochrana potraviny před znehodnocením znemožnění změny obsahu zdroje informací o potravině

Nebalené potraviny Potraviny nebalené: běžné pečivo ovoce a zelenina lahůdkářské výrobky apod. Podnikatel, který prodává nebalené potraviny musí na viditelném místě umístit písemný údaj s datem použitelnosti nebo datem minimální trvanlivosti.

Trvanlivost potravin Dva pojmy: datum použitelnosti (DP) uvádí se slovy "Spotřebujte do. datum minimální trvanlivosti DMT) uvádí se slovy "Minimální trvanlivost do"

Datum použitelnosti DP - datum ukončující dobu, po kterou si potravina podléhající rychle zkáze, při dodržování skladovacích podmínek, zachovává své specifické vlastnosti a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost a po které nesmí být uváděna do oběhu.

Datum minimální trvanlivosti DTM - datum vymezující minimální dobu, po kterou si potravina zachovává své specifické vlastnosti při dodržování skladovacích podmínek a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost.

Datum minimální trvanlivosti DTM - následuje uvedení dne, měsíce a roku. Pokud je DMT : kratší než 3 měsíce, nemusí být uveden rok, delší než 3 měsíce, ale kratší než 18 měsíců, nemusí být uveden den delší než 18 měsíců, nemusí být uveden měsíc. DMT se označují potraviny, které se rychle nekazí.

Nejčastější problémy s označováním Datum je přelepeno cenovkou Datum je nečitelné, např. tvarohy ve staniolové fólii nebo výrobky v "salámovém" balení s kovovou sponou, apod. Špatná orientace na obalech s několikajazyčnými údaji, např. Spotrebujte do... znamená DTM nikoli české Spotřebujte do....

Nejčastější problémy s označováním Údaje: best before - "nejlepší před" označuje „dobu minimální trvanlivosti" used by - "spotřebovat do„ označuje „datum použitelnosti“

Závěr

Doporučení pro výrobce: Vzhledem k neustále se zvyšující informovanosti spotřebitele o kvalitě potravin, správné výživě apod., je důležité zvýšení důvěry spotřebitele a toho je možné dosáhnout jen kvalitními obaly s jasnými informacemi. Doporučení pro spotřebitele: Potravinu, která nemá čitelné informace zásadně nekupovat. Výrobce, resp. prodejce, který tak nečiní si nezaslouží pozornost spotřebitele.

Děkuji za pozornost Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů mail: