Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, 273 03 EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0497.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
Advertisements

Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_ZEMĚPIS Téma: Země jižního cípu Ročník: 7.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Mezinárodní kontrolní operace 24-BLUE/RED GOLD na železnici
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_15 TÉMA: VYNÁLEZY.
Technika obsluhy – Výroba dezertních vín Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Klára Lysová Pravidla Rady Kraje Vysočina pro poskytování stipendia pro studium na zahraničních středních školách v partnerských regionech.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-19 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Energetická hodnota potravin (EH)
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Náležitosti nápojových lístků
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Alkoholické nápoje - víno
Technika obsluhy – Pěstování kávy
Obyvatelstvo Evropy Počet obyvatel – asi 731 mil. (2009)
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EVROPA JAKO JEDEN ZE SVĚTADÍLŮ
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Francie a Velká Británie Autor: Mgr. Marta.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Jankůjová Natálie Vedoucí: Ing. Roman Švec, Ph.D.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Světadíly
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Citrusové plody Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Strom a keř VY_52_INOVACE_35
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Západní Evropa VY_32_Inovace_03KR-7
Vinohradnictví a vinařství v ČR
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Téma hodiny: Srbsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Agropuzzle 3 MSŠZe a VOŠ opava PORTUGALSKO 2018.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Organizace práce na prodejně
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/

NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov AUTOR: Marcela Krombholzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_Technika obsluhy_Nápoje_Víno_19 TÉMA: Víno – Evropa ( 27 listů) OBDOBÍ: 01 – 2013 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/

Anotace NEZNÁMÝ. Sklanice na víno [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Tento materiál je určen pro výuku žáků středních odborných škol, oborů: Hotelnictví a turismus, Gastro a Kuchař-číšník v předmětech Technika obsluhy, Potraviny a nápoje a Potraviny a výživa. Je zaměřen na seznámení s vínem a vinařstvím v celé jeho šíři, od historie a oblastí pěstování, jeho rozšíření po světě, škále nejznámějších odrůd, výrobě, podávání, skladování i uplatnění v gastronomii a to jak vín tichých, tak i šumivých.

Víno Evropa Microsoft Office

Země významné produkce NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

NEZNÁMÝ. vinotinto-vinoblanco-redwinewhitewine.blogspot [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Objem konzumace vína na osobu a rok Čím tmavší, tím vyšší konzumace

AGNE27. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ?uselang=cs

Francie Mapa oblastí NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Tradiční nejslavnější producent – ročně 8 bilionů láhví  Nejkvalitnější vína  Odlišná klasifikace – regiony - terroir  systém apelací (Appelation d’Origine Protegée)  Chateau

DALGOBBOM. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Francie - 9 vinařských regionů: Bordeaux - chateau, oblasti St.Emilion, Medoc: 5 Premier crus - Chateau Mouton-Rotschild, Chateau Lafite-Rotschild, Chateau Latour, Chateau Margaux a Chateau Haut- Brion Bourgogne - Champagne, Chablis, Beaujolais Jura a Savoie Údolí Rhony Údolí Loire - Pouilly Fumé AOC nejvýznačnější Sauvignon blanc světa Provence a Korsika Languedoc-Rousillon Jihozápadní Francie Alsace a Lotrinsko

CLARKE STUFF, Michael. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Kategorizace a značení francouzských vín od roku 2011  Vin de France (dříve Vin de Table) - stolní vína bez označení odrůdy a původu.  IGP - Indication Geographique Protegée (dříve Vin de Pays) - již s vyznačením původu a individuálním charakterem. Spotřeba ve Francii, ale i vývoz.  VDQS (Vin De' limité de Qualité Supérieure) s ročníkem 2011 zaniká!  AOP - Appellation d'Origine Protegée! (dříve AOC-Appellation d' Origine Contrôlée) všechna nejkvalitnější francouzská vína. 400 kontrolních úřadů - původ, odrůdy, množství produkce, pěstitelské metody, techniky zpracování a kvalitu produktů. Vína AOC = cca 1/3 produkce francouzského vinařství.  Premier Cru, Grand Cru - úřední ohodnocení nejlepších vinic v určitých oblastech. 1-5 Cru + ev. Cru Bourgeois (6. neklasifikované Cru).

Itálie NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Čtvrtina světové produkce a prvenství v množství vyrobeného vína

MALLEN, Megan. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Denominazione di Origine Protetta – DOP dříve DOC (Denominazione di Origine Controllata) - srovnatelné s francouzským AOC, vína kontrolována dle původu, výnosu, doby zrání, technologie a kvality DOCG (Denominazione di Origine Controllata Garantita) - od roku 1980 nejvyšší stupeň kvality pro špičková a nejkvalitnější vína DOC v zemi. View of the Italian wine region of Piedmont with vineyards in near Barolo Vino (dříve VDT -Vino Di Tavola) - od ročníku stolní vína určená pro každodenní spotřebu IIndicazione Geografica Protetta (dříve IGT- Indicazione Geografica Tipica) - regionální vína vyšší kvality než VDT, s kontrolovaným původem. Některá vína již velmi kvalitní a drahá Klasifikace

 Stupeň sladkosti - Asciutto-velmi suché, Seco- suché, Abbocato-mírně sladké, Semi-seco- polosuché, Amabile-sladké, Dolce-velmi sladké.  Typ vína - Frizante-perlivé, Frizantino-mírně perlivé, Amaro-hořké, Spumante-šumivé, Passito - velmi sladké víno z pozdních sklizní a koncentrovaných hroznů.  Barva vína – Bianco-bílé, Rosato-růžové, Ciaretto-lehce červené, Rosso-červené  Označení vína - Classico = původ z vybraného území s nejlepšími podmínkami v dané oblasti, Superiore = o něco vyšší stupeň alkoholu, Riserva/Riserva Speciale = delší doba zrání, než je předepsáno pro danou kategorii (např. u Chianti zrajícího jeden rok je to + 12 měsíců, nebo u tříletého Barolo znamená Reserva další 2 roky zrání).

Španělsko Největší vinařské území v Evropě Brut - velmi suché až suché Seco – suché Demiseco – polosuché Abocado – polosladké Dulce – sladké Tinto – červené Blanco – bílé Rosato – růžové NEZNÁMÝ. thewinesnob.net [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Sherry - Víno z Jerezu - synonymum pro dolihovaná vína. Použití pouze třech povolených odrůd pro výrobu: Pedro Ximenez, Moscatel Fino a Palomino. Všechny hrozny nejprve vysychají po dobu 15 dnů na slunci a poté se lisují. Víno zraje min let Stupnice kvality Joven - prodej následující rok po sklizni, částečně zrající v sudech, jsou lehká, ovocná, určená pro okamžitou spotřebu. Crianza min. 6 měsíců v dubových sudech, pak 18 měsíců v láhvi, na trh po 2 letech od sklizně Reserva - min. 3 roky, min 12 měsíců v dubových sudech, 12 měsíců v tancích a min 1 rok v láhvi. Reserva jen v dobrých letech z nejlepších vín. Gran Reserva - min 5 let ve sklepě, z toho 24 měsíců v dubových sudech pak 3 roky v láhvi. Často déle. Pouze vína z nejlepších ročníků, nejkvalitnějších hroznů a deklarovaných vinic

Klasifikace Vino de Mesa-stolní víno, Vino Comarcal, Vino de la Tierra - vína regionální nebo krajová. DO (Denominazión de Origien)-kontrola původu Regionů DO-přes padesát a každý na etiketě svoji vlastní pečeť. DOCa (Denominazión de Origien Calificada), tj. cca třicet nejlepších území pod přísnou kontrolou produkce. Každá láhev z tohoto území je na zadní etiketě číslována. YUMMIFRUITBAT. Wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: LLOP, Angela. Wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ang=cs LLOP, Angela. Wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Lanzarote

Německo - země bílého vína Jedna z nejsevernějších oblastí Kolébka vinařství - údolí Rýna a Mosely Vinná réva ve 13 regionech. Německo NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Klasifikace německých vín VDP - asociace nejlepších producentů Německa. Dnes necelých 200 vinařství, Logo na hrdle + znak orlice. Tafelwein - stolní víno Landwein - zemské víno QbA - Qualitätswein bestimer Anbaugebiete - vína jakostní QmP - Qualitätswein mit Predikat - Kabinett - jako u nás min 19°NM Spätlese - pozdní sběr Auslese - výběr z hroznů Beerenauslese – bobulový výběr Eiswein - ledové víno TBA – Trockenbeerenauslese-výběr z cibéb Classic - kvalitních suchá vína typická pro jedn. jednotlivé regiony Selection - suchá vína z nejlepších vinic Erstes Gewächt - nejlepší vína VDP v regionu RheingauRiesling-Hochgewächs - nejlepší vína této odrůdy - dle přísných pravidel Liebfraumilch - populární oficiální historické označení pro vína ze čtyř regionů okolo Rýnu, splňující daná pravidla Oficiální značení německých vín CAPPER, Phillip. Wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

NEZNÁMÝ. rakouskevino.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Tisíciletá tradice Nejpřísněji kontrolovaný a nejbezpečnější vinařský průmysl na světě. Rakousko Klasifikace rakouských vín Tafelwein - stolní vína Landwein - zemská vína Qualitätswein - jakostní vína Kabinet – kabinet Prädikatswein - víno s přívlastkem Spätlese - pozdní sběr Auslese - výběr z hroznů Eiswein - ledové víno Beerenauslese - bobulový výběr Strohwein - slámové víno Ausbruch - botritické víno

Unikátní odrůdy a známá vína : Kékfrankos, Olaszrizling, Szilváni, sladší Kadarka a Muskotály, nebo Býčí krev - Egri Bikavér. Slavná tokajská vína - vyráběna ze scvrklých hroznů (aszú) napadených ušlechtilou botrytidou Na počtu dřevěných puten hrozinek (25 kg), přidaných do 136 l soudku se suchým vínem, závisí sladkost, kategorie a cena vína. Běžná vína - tři až šest puttonyos, výběrová Essencia - osm puttonyos. Zrají i desítky let.

Portugalsko Sedmá největší exportní země - nejlepší,unikátní a vysoce ceněná portská i přírodní vína Madeira - speciální dolihovaná vína. Douro Valley a Pico Island - UNESCO - součást světového dědictví Cca 500 druhů odrůd = „pokladnice domorodých odrůd“. Klasifikační systém o více než 200 let dříve než ve Francii údolí Douro NEZNÁMÝ. degustandovinho.blogspot [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Vinho de Mesa - běžné stolní víno. P ouze označení výrobce a garanci původu. Vinho Regional - označení regionu. DOC (Denominaçăo de Origem Controlada). Garanc e původu a vysoké kvality Vína vyšší kvality, mimo DOC oblasti - označená jako IPR (Indicação de Proveniência R egulamentada) Výjimečné déle zrající ročníky - označení Reserva nebo Garrafeira Tinto, Branco, Rosado - barv y (červené, bílé, růžové). údolí Douro – povolení k použití

JANSOONE, Georges. Wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Ruční sklizeň a odstopkování, lisování ve speciálních nádobách. V historii šlapáním. Dnes mechanicky.  Šťáva do velkých tanků, 2 až 3 dny fermentace. V průběhu se mošt zespoda pumpuje přes slupky hroznu v horní části (červená portská) = zbarvení.  Fermentace až do dosažení požadované úrovně hladiny neprokvašeného cukru. Poté přečerpání a zastavení fermentace přidáním vinného brandy (ne standardní - čirý vinný destilát 77% alkoholu).  Množství brandy a fáze fermentace = vliv na výsledný charakter vína. V zimě po sklizni testování výsledných vín a rozdělení do jednotlivých kvalitativních kategorií. Portská fortifikovaná vína Rabelos, typ lodi tradičně používaných pro přepravu sudů porta dolů po řece Douro pro skladování a stárnutí v jeskyních v Vila Nova de Gaia nedaleko Porto

 White Port –suchá nebo sladká. Podávat chlazená. Vhodný aperitiv.  Ruby Port – směs různých ročníků, doba zrání 1-3 roky. Ovocný charakter a temně červená barva.  Tawny Port – v chuti méně sladká vína, stařená 3-5 let.  Single Quintas –portská vína z jedné vinice.  LBV (Late Bottled Vintage) – ročníkové víno, stařené v dřevěných sudech min. 4 roky.  Víceletá portská – směs různých ročníků, zrání mnoho let v dubových sudech. Of. kategorie - 10, 20, 30 a 40 let.  Colheitas –z jednoho ročníku, zrání min.20 i více let v sudech. Láhvování až před uvedením do prodeje.  Vintage Port –láhvováno obvykle do 18 měsíců od sklizně. Zraje pouze v láhvi. Výroba pouze výjimečně v úřadem deklarovaných ročnících.  Další portská vína – Garrafeira, Pink Port, Crusted Port, Single Quinta Vintage Port

NEZNÁMÝ. abswineagencies.co.uk [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Čtyři hlavní kategorie  1. vína s kontrolovaným nejlepším původem -dvacet oblastí  2. vína z méně známých oblastí, ale stoprocentní kvality.  3. místní vína  4. stolní vína-velmi lahodná.  Proslavená Retsina s lehce pryskyřičnou chuť. Podle pověsti retsina zrála v sudech, z nichž se do ní dostávala pryskyřice. Zvláštní chuť tak zachutnala, že se začala pryskyřici do vína přidávat záměrně. Řecko

 Ostrov Santorini - větrné podnebí ztížená produkci, ale víno jedinečné, Silné větr- stáčí do tvaru ptačích hnízd, roste těsně při zemi a výnosy bývají velmi malé  Ostrovy Samos a Limnos - těžká sladká muškátová vína, vyprodaná na léta dopředu  Ostrov Rhodos - nejlepší podmínky pro pěstování vína.  Ostrov Kréta - největší řecký producentem - 20% veškeré řecké produkce. ZUREK, Stan. Wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

GONZOSFT. Wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Bulharsko  Další tradiční, historičtí producenti  Slovensko, Bulharsko, Rumunsko, Chorvatsko, Srbsko, Albánie, Makedonie, Bosna a Hercegovina, Slovinsko, Černá Hora, Moldávie  Slovensko, Řecko, Slovinsko a Bulharsko - vinařské zákony v západoevropském duchu, upravují jak územní originalitu, tak kvalitu výroby.

1.Které země mají podobnou klasifikaci jako ČR? klasifikaci 2.Na jakém principu je založena klasifikace ve Francii? klasifikace ve Francii 3.Jak se jmenuje proslavené maďarské víno? maďarské víno 4.Jak se vyrábí Portské víno?Portské víno 5.Kde se vyrábí víno s přídavkem pryskyřice a jak se jmenuje? pryskyřice Fotografie, obrázky a texty byly nezištně poskytnuty firmami