Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EVROPA JAKO JEDEN ZE SVĚTADÍLŮ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EVROPA JAKO JEDEN ZE SVĚTADÍLŮ"— Transkript prezentace:

1 EVROPA JAKO JEDEN ZE SVĚTADÍLŮ

2 Evropa jako jeden ze světadílů VY_32_Inovace_11 MJ-3
PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov

3 Anotace Anotace: Seznámení s polohou Evropy, její rozdělení. Výklad spojený s aktivitou žáků při řešení zadaných úkolů, práce s mapou Autor: PaedDr. Jitka Mužíková Jazyk: Český Očekávaný výstup: Seznámí se s polohou Evropy a jednotlivých států Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: Evropa, státy Evropy Druh učebního materiálu: Prezentace Druh interaktivity: Výklad, aktivita Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – 1.stupeň Typická věková skupina: 5.ročník Celková velikost: 2,1 MB

4 EVROPA

5 Regiony: Západní Evropa Střední Evropa Východní Evropa Severní Evropa
Název EVROPA je starý téměř čtyři tisíce let. Byl používán již v semitských nápisech z 2. tisíciletí před naším letopočtem. Vznikl z akkadského "ereb" nebo "irib" - večerní soumrak. Regiony: Západní Evropa Střední Evropa Východní Evropa Severní Evropa Jižní Evropa Jihovýchodní Evropa

6 Které státy patří do západní Evropy? (zkus je vyjmenovat)
Západní Evropa Které státy patří do západní Evropy? (zkus je vyjmenovat)  Belgie  Francie  Lucembursko  Nizozemsko  Monako  Irsko  Velká Británie

7 Zopakuj si, s kterými státy sousedí Česká republika.
Střední Evropa Slovinsko  Rakousko  Německo  Švýcarsko  Lichtenštejnsko Maďarsko  Polsko  Česká republika  Slovensko Zopakuj si, s kterými státy sousedí Česká republika.

8 Do kterého dalšího světadílu zasahuje Rusko?
Východní Evropa  Bělorusko  Estonsko  Litva  Lotyšsko  Moldavsko  Rusko (část)  Ukrajina Do kterého dalšího světadílu zasahuje Rusko?

9 Který z nich je ostrovní stát?
Severní Evropa Dánsko  Estonsko  Finsko  Island  Litva  Lotyšsko  Norsko  Švédsko Který z nich je ostrovní stát?

10 Který z nich je nejmenší stát světa a kdo v něm sídlí?
Jižní Evropa  Itálie  Malta  Portugalsko  Řecko  San Marino  Španělsko  Vatikán  Monako  Andorra Který z nich je nejmenší stát světa a kdo v něm sídlí?

11 Do které země se lidé jezdí často rekreovat k moři?
Jihovýchodní Evropa  Albánie  Bosna a Hercegovina  Bulharsko  Černá Hora  Chorvatsko  Řecko  Makedonie  Moldavsko  Rumunsko  Srbsko  Turecko Maďarsko Slovinsko Do které země se lidé jezdí často rekreovat k moři?

12 Evropa má mnoho kulturních památek a přírodních krás

13

14 Napiš, co sis zapamatoval…
Do které části Evropy bys zařadil Českou republiku? Vídeň je hlavní město kterého státu? Ve kterém evropském městě najdeme Eiffelovu věž? Který je nejmenší stát světa? Které je nejvyšší evropské pohoří? Do kterého ze států by ses v budoucnu nejraději podíval a proč?

15 Zdroje AUTOR NEUVEDEN. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. mapasveta.info [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. evropa.adam.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. vsedoskoly.jex.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

16 AUTOR NEUVEDEN. vatikan. svetadily. cz [online]. [cit. 14. 8. 2013]
AUTOR NEUVEDEN. vatikan.svetadily.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. diviznacka.galerie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "EVROPA JAKO JEDEN ZE SVĚTADÍLŮ"

Podobné prezentace


Reklamy Google