Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:"— Transkript prezentace:

1 AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_PUTOVÁNÍ PO EVROPĚ_CHORVATSKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE: Prezentace je určena pro žáky 5. ročníku a slouží k doplnění učiva o Evropě. JAZYK: Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Určí polohu státu v Evropě a uvede některé zajímavosti. KLÍČOVÁ SLOVA: Záhřeb, Split, Rijeka ,Zadar, Dubrovník, Plitvická jezera, Paklenica, DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace DRUH INTERAKTIVITY: Kombinace CÍLOVÁ SKUPINA: Žák STUPEŇ A TYP VZDĚLÁNÍ: Základní vzdělávání – první stupeň TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA let

3 CHORVATSKO

4 Chorvatsko je nástupnický stát bývalé Jugoslávie, který se geograficky nachází na pomezí střední a jihovýchodní Evropy. Jeho sousedy jsou Slovinsko, Maďarsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina a Černá Hora. Hlavním městem je Záhřeb.

5 Další chorvatská města
Split Rijeka Zadar Dubrovník Pula Osijek

6 Moderní Chorvatsko se skládá ze Středního Chorvatska s Chorvatským Přímořím (přirozeným centrem je Záhřeb a na Chorvatském Přímoří pak Rijeka), Dalmácie s územím bývalé republiky Dubrovník), Slavonie na východě země (centrem je Osijek), z Istrijského poloostrova na západě Chorvatska, centrem je město Pula. Dále pak k Chorvatsku patří ještě původně uherské oblasti Mezimuří a jižní části Baranje.

7 Chorvatská ekonomika by se dala charakterizovat jako středně rozvinutá v rámci Evropy. V dobách Jugoslávie patřilo Chorvatsko k nejrozvinutějším zemím tohoto soustátí. Bylo zde povoleno soukromé podnikání, dobře rozvinutý turistický průmysl a bylo zde koncentrováno i několik větších zahraničních investic. Ekonomika země velice silně utrpěla v letech 1991–95, během vleklého válečného konfliktu se Srby a Bosňany.

8 Po skončení války se Chorvatsko začalo silně zaměřovat na rozvoj turistiky, čímž došlo k oživení ekonomiky díky přílivu zahraničních měn.

9 Od roku 2000 se ekonomická situace znatelně lepší
Od roku 2000 se ekonomická situace znatelně lepší. Přesto se Chorvatsko i nadále potýká s mnoha ekonomickými problémy. Je zde velká nezaměstnanost. Hlavní vývozní prostředky jsou textil, chemikálie, potraviny, paliva. Hlavní dovozní prostředky jsou stroje, dopravní a elektrická zařízení, chemické látky, paliva a maziva, potraviny.

10 Chorvatsko je republikou v čele s prezidentem
Chorvatsko je republikou v čele s prezidentem. Výkonnou moc zastávají prezident, předseda vlády a Rada ministrů (vláda). Zákonodárnou moc: jednokomorový parlament.

11 V Chorvatsku se nachází osm národních parků
V Chorvatsku se nachází osm národních parků. Největší z nich je Národní park Plitvická jezera (5) Nejstaršími jsou Národní parky Plitvická jezera a Paklenica (8), které byly vyhlášeny v roce 1949. Další jsou: Národní park Krka (3) Národní park Kornati (2) Národní park Mljet (4)

12 Národní park Kornati Národní park Plitvická jezera

13 Vyber správnou odpověď
1b, 2c, 3c,4a,5c Se kterým státem Chorvatsko nehraničí? a)Slovinsko b)Itálie c)Černá hora Hlavním městem Chorvatska je? a)Zadar b)Rijeka c)Záhřeb Které město neleží u moře? a)Pula b)Split c)Osijek Kolik národních parků je ne území Chorvatska? a) b) c)9 Který národní park je nejstarší? a)Krka b)Kornati c)Paklenice

14 Použité zdroje: obrázky z galerie Office [cit ].


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:"

Podobné prezentace


Reklamy Google