Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁHRADA MZDY PŘI DOČASNÉ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI VY_32_INOVACE_16_1_5 NÁHRADA MZDY PŘI DOČASNÉ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

Předškolní vzdělávání v podmínkách současné mateřské školy Doc. PhDr. Eva Šmelová, Ph.D. PdF UP Olomouc.
Kraje České republiky Porovnání krajů České republiky dle ekonomických údajů a údajů o obyvatelstvu Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Informace z ČŠI Jiří Machačný školní inspektor Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK ( )
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Didaktika TV jako součást kinantropologie Kinantropologie = vědní obor, jehož předmětem zkoumání je lidská pohybová činnost ve všech souvislostech. Má.
Konference projektu VIP Kariéra II ─ KP Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Daniela Chamoutová Národní ústav pro vzdělávání.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Hodnocení pedagogických pracovníků manažerská dovednost = účinný nástroj manažerská dovednost = účinný nástroj řízení a kontroly pracovníků řízení a kontroly.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD VY_32_INOVACE_15_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
2012. Změny v koncepci a způsobech projektování kurikula Obsah: 1. Systém kurikulárních dokumentů 2. Pojetí RVP PV (východiska, společný rámec, principy,
Důležité informace pro rodiče vycházejících žáků
Základy automatického řízení 1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
ZMĚNY V RVP ZV SOUVISEJÍCÍ S ODSTRANĚNÍM PŘÍLOHY 2 RVP ZV UPRAVUJÍCÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S LEHKÝM MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM MŠMT 21. října 2015.
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
PREZENTACE K VĚDECKÉMU KOLOKVIU I, II, III
Vlastní hodnocení školy Vítejte na dnešní přednášce RNDr. Jiří Kuhn,
Plánování ve školní tělesné výchově
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Didaktické zásady Literatura:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Příspěvek na konferenci
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Individuálně vzdělávací plán
RIZIKO.
Gymnasium Jižní Město Praha
Bc. Miloslava Vavříková
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Didaktika přírodopisu 1 3. seminář: Roční časově tématický plán
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
RIZIKO.
Kurikulum předškolního vzdělávání (plánování vzdělávací práce)
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
KURIKULUM PRO VŠECHNY R. Votavová /
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Tereza Bížová Představení se.
Právo sociálního zabezpečení
Rozlišování obrazných znaků a symbolů, grafické vyjadřování
GEOMETRICKÉ TVARY PoZNÁVEJ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Jak na články? Regionální konference 2009 Jan Šperl
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Strategické řízení a plánování
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Vztah k životnímu prostředí
Model intenzivní podpory
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Science centrum a návštěvník se zrakovým handicapem
Revize kurikulárních dokumentů pro všeobecné a
Co je hotové a moc se o tom neví
Evaluace v mateřských školách
Diagnostika dítěte předškolního věku
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Předškolní vzdělávání

 Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská škola podle RVP – týká se celé MŠ.  Třídní vzdělávací program je otevřený pracovní plán pedagoga – týká se určité třídy. RVP představuje státní úroveň, ŠVP a TVP představují školní úroveň v systému dokumentů.

 vychází ze ŠVP  materiál pracovní, není součástí povinné dokumentace pedagoga RVP jej pouze doporučuje  rozpracován, upraven pro konkrétní třídu MŠ  vytvářen/dotvářen postupně pedagog nemusí třídní bloky připravovat na celý rok dopředu (je vhodné, aby připravil alespoň bezprostředně následující blok)

 vychází z charakteristiky třídy, je „šitý na míru“ určité třídě  pokud ve třídě pracují dva pedagogové, je vhodné, aby se na tvorbě podíleli oba  integrované bloky (témata, projekty) pedagogové většinou přejímají ze ŠVP → hranice mezi ŠVP a TVP by měly být výsledkem dohody všech pedagogů v MŠ  cíle a obsah bloku jsou konkretizovány, rozváděny, podrobněji rozpracovávány

 Nabídka konkrétních činností propojená s cíli (záměry pedagoga či očekávané výstupy)  Přehled konkrétních prostředků (vlastní zásobník materiálů, odkaz na pedagogickou literaturu, pomůcky)  Přehled evaluačních činností (nač se pedagog zaměří, co, jak, kdy, podle čeho bude hodnotit)

 přehledy cílů a nabízených činností → souvislý text nebo výčet v několika bodech  tabulky  pojmové mapy  poznámky k bloku ze ŠVP

 Pedagog dodržovat vše, co si naplánoval.  Důležité jsou pružné reakce, vhodné obměňování, doplňování bloků, využívání vhodných situací, nápadů či přání dětí, průběžná evaluace. NEMUSÍ

 pro práci pedagoga, který se plánem řídí  opora v případě, že pedagog prezentuje svou práci, obhajuje své postupy, rozhodnutí (kontrola, hospitace, jednání s rodiči)  pro práci zastupujícího pedagoga v případě nepřítomnosti třídního pedagoga

 vyberte jedno měsíční téma (část předchozího úkolu)  téma stručně charakterizujte  rozpracujte téma podrobněji: čtyři týdenní témata - názvy, hlavní cíle u každého tématu alespoň 5 cílů (z každé vzdělávací oblasti)  doporučuji využít RVP PV, cíle se snažte více konkretizovat (vnímat a rozlišovat pomocí všech smyslů – uveďte konkrétní smysl, např. sluch)

 Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. Výzkumný ústav pedagogický v Praze,  Manuál k přípravě školního (třídního) vzdělávacího programu mateřské školy. Výzkumný ústav pedagogický v Praze, 2005.