Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZMĚNY V RVP ZV SOUVISEJÍCÍ S ODSTRANĚNÍM PŘÍLOHY 2 RVP ZV UPRAVUJÍCÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S LEHKÝM MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM MŠMT 21. října 2015.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZMĚNY V RVP ZV SOUVISEJÍCÍ S ODSTRANĚNÍM PŘÍLOHY 2 RVP ZV UPRAVUJÍCÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S LEHKÝM MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM MŠMT 21. října 2015."— Transkript prezentace:

1 ZMĚNY V RVP ZV SOUVISEJÍCÍ S ODSTRANĚNÍM PŘÍLOHY 2 RVP ZV UPRAVUJÍCÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S LEHKÝM MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM MŠMT 21. října 2015

2 Východiska úprav RVP ZV
Rozhodnutí o odstranění Přílohy 2 z RVP ZV jako „alternativního“ vzdělávacího programu na základních školách Novela Školského zákona 82/2015 Sb: § 16 Podpora vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami (2) Podpůrná opatření spočívají podle bodu e) v úpravě očekávaných výstupů vzdělávání v mezích stanovených rámcovými vzdělávacími programy a akreditovanými vzdělávacími programy Prvním východiskem pro úpravy Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání bylo rozhodnutí o odstranění Přílohy 2 upravující vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením, které učinilo MŠMT na základě rozsudku Evropského soudu pro lidská práva ve věci D.H. a požadavku Evropské komise. Druhým východiskem je novela Školského zákona 82/2015 Sb., která vytváří právní rámec pro vzdělávání dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, a její vydání souvisí s připravovanými změnami přístupu k těmto dětem a žákům.

3 Přijaté pojetí úpravy Odstranění Přílohy 2 a její částečné zapracování: využití vhodných částí přílohy 2 jako „vodítek“ pro práci s žáky s LMP uvedení kapitoly RVP ZV o vzdělávání žáků s SVP do souladu s právními předpisy Přijatá varianta úpravy znamená nejen úpravu kapitoly 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami tak, aby byla v souladu s novelizovaným Školským zákonem a související připravovanou vyhláškou, ale také využití částí z Přílohy 2, které vymezují vzdělávací obsah a jejich vhodné začlenění do textu RVP ZV. Při rozhodování mezi možnými variantami úprav využilo MŠMT názory odborné skupiny skládající se z expertů na tuto problematiku, která byla sestavena při Národním ústavu pro vzdělávání. V rámci úprav byla zvažována míra začleňování metodických poznámek a doporučení do dokumentu RVP ZV, který má určitý normativní charakter.

4 Způsob zapracování vybraných částí
Očekávané výstupy převzaté z Přílohy 2: „Minimální doporučená úroveň pro úpravy očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření“ Jsou podkladem při tvorbě IVP pro žáky s LMP nebo žáky „hraniční“ ve třetím stupni podpory Mají cílový charakter, ale je možné je u konkrétních žáků překračovat Nejdůležitější částí z Přílohy 2 upravující vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením vhodnou pro zapracování byla část věnovaná vzdělávacímu obsahu – vymezení očekávaných výstupů, které jsou podkladem pro tvorbu osnov vyučovacích předmětů ve školním vzdělávacím programu. Očekávané výstupy byly, v souladu s § 16 odstavem (2) písmenem e), který uvádí jako jedno z možných podpůrných opatření úpravu očekávaných výstupů vzdělávání v mezích stanovených rámcovými vzdělávacími programy, vloženy do RVP ZV jako „Doporučené minimální úrovně pro úpravu očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření“. Nejsou to nové očekávané výstupy, ale jsou podkladem pro tvorbu individuálního vzdělávacího plánu pro žáky s LMP nebo žáky „hraniční“ ve třetím stupni podpory. Je možné, v zájmu rozvoje konkrétního žáka, tyto očekávané výstupy překračovat. A vzhledem k tomu, že individuální schopnosti konkrétních žáků s LMP jsou značně rozdílné, mají pouze cílový charakter.

5 Změny v RVP ZV a jejich dopad na školy
Rámcový učební plán Nejvýraznější změna, která se dotkne všech základních škol, je změna v rámcovém učebním plánu. Ve vzdělávacím oboru Český jazyk a literatura byl na prvním stupni snížen počet hodin minimální časové dotace z 35 na 33. Tyto hodiny byly přesunuty do disponibilní časové dotace, kde byl počet hodin na prvním stupni zvýšen ze 14 na 16.

6 Změny v RVP ZV a jejich dopad na školy
Rámcový učební plán Školy, které měly ŠVP v souladu s RVP ZV Nemusí měnit hodinové dotace vyučovacích předmětů, jen případně změní popis čerpání dvou hodin, které byly přesunuty ze vzdělávacího oboru Český jazyk a literatura do disponibilní časové dotace Úprava učebního plánu se bude týkat základních škol, které měly školní vzdělávací program (ŠVP) v souladu s RVP ZV ne podle Přílohy 2 upravující vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením. Reálně tato změna může znamenat jen to, že škola upraví v učební plánu (případně v poznámkách nebo charakteristice vyučovacího předmětu) informaci o čerpání disponibilních hodin. Tento údaj nebyl ve ŠVP povinný, a proto jej nebudou muset upravovat všechny školy. Pokud škola využívá modul InspIS ŠVP, tak bude po schválení RVP ZV upozorněna na nutnost této drobné úpravy svého ŠVP.

7 Změny v RVP ZV a jejich dopad na školy
Vzdělávací obsah vzdělávacích oborů Druhou významnou změnou v RVP ZV je včlenění minimální doporučené úrovně pro úpravy očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření.

8 Změny v RVP ZV a jejich dopad na školy
Vzdělávací obsah vzdělávacích oborů K očekávaným výstupům v RVP ZV doplněna úroveň pro úpravy ve třetím stupni podpory pro žáky s LMP nebo žáky „hraniční“ Obsahově využity ověřené očekávané výstupy z Přílohy 2 doplněné o kódy poukazující na návaznost na očekávaný výstup v RVP ZV (kód je doplněn o „p“ – jako podpora) Pro školy se nejedná o nové očekávané výstupy, které by měly zapracovat do ŠVP, ale pouze o úroveň pro úpravy očekávaných výstupů v individuálním vzdělávacím plánu konkrétního žáka. Tedy o státem vydané doporučení, jaké úrovně by měl dosahovat žák s LMP nebo žák „hraniční“ ve třetím stupni podpory. Jedná se o formálně upravené očekávané výstupy z Přílohy 2. Tyto očekávané výstupy byly v některých případech podrobnější, proto se vztahují někdy ve větším počtu k očekávanému výstupu z RVP ZV a nebo mezi nimi nebyl žádný očekávaný výstup, který by obsahově odpovídal očekávaným výstupům z RVP ZV. Proto se mezi kódovanými úrovněmi vyskytují někdy dva výstupy, které mají stejný kód a u některých tematických celků se nevyskytují úrovně pro úpravy očekávaných výstupů pro všechny očekávané výstupy. Daný očekávaný výstup z RVP ZV je již pro žáky s LMP příliš náročný.

9 Změny v RVP ZV a jejich dopad na školy
Průřezová témata Doplněn text popisující realizaci jednotlivých průřezových témat pro žáky s LMP Kapitola, která se věnuje vzdělávání žáků s SVP Přepracována tak, aby byla v souladu s právními předpisy Doplněny popisy specifik vzdělávání žáků s LMP Další změnou je doplnění krátkých textů, které popisují možná specifika realizace jednotlivých průřezových témat, která byla v Příloze 2 stejně formulována. Jedná se o text doporučený. Nejvýraznější změnou prošla kapitola 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, která byla v souladu s novelou ŠZ a očekávanou podobou související vyhlášky upravena a doplněna o některé další informace, které se týkají organizace vzdělávání žáků s LMP.

10 Změny v RVP ZV a jejich dopad na školy
Školy, které měly ŠVP v souladu s Přílohou 2 Musí upravit své ŠVP podle RVP ZV Poznámky k rámcovému učebnímu plánu umožňují realizovat některá specifika vzdělávání žáků s LMP Cizí jazyk a Další cizí jazyk možno nahradit v nejlepším zájmu žáka jiným vzdělávacím obsahem v rámci IVP Člověk a svět práce možno využít disponibilních hodin pro posílení výuky Všechny školy, které měly svůj školní vzdělávací program v souladu s Přílohou 2 upravující vzdělávaní žáků s lehkým mentálním postižením, budou muset svůj školní vzdělávací program uvést do souladu s upraveným RVP ZV. Bude to tedy znamenat vydat nový školní vzdělávací program, který bude zcela v souladu s RVP ZV. Nejedná se o všechny školy vzdělávající žáky s LMP, protože řada těchto škol měla svůj školní vzdělávací program vytvořen podle RVP ZV a ne podle Přílohy 2. Především pro tyto školy byl učební plán doplněn poznámkami, které umožňují zachovat ve školách některá specifika, která jsou ve prospěch žáků. Tyto změny jsou umožněny v novele Školského zákona v odstavci 2 písmene b), kde je uvedeno podpůrné opatření spočívající v úpravě organizace, obsahu, hodnocení, forem a metod vzdělávání a školských služeb, včetně zabezpečení výuky předmětů speciálně pedagogické péče. Jedná se například o možnost náhrady vzdělávacího obsahu Cizího jazyka a Dalšího cizího jazyka a nebo o případné posílení hodinové dotace ve vzdělávací oblasti Člověk a svět práce.

11 Metodická podpora Po schválení RVP ZV bude na Metodickém portálu RVP.CZ dostupná podpora obsahující komentáře ke změnám RVP ZV, specifika práce s žáky s LMP Odkaz bude na titulní straně Metodického portálu a forma podobná Průvodci upraveným RVP ZV z roku 2013 rvp.cz/pruvodce Metodická podpora může být zveřejněna až po schválení RVP ZV. Bude na metodickém portále a po zkušenostech s metodickou podporou ke změnám RVP ZV v roce 2013, kterou využívalo více než 60 tisíc pedagogů ze základních škol, bude mít podobnou formu. Odkaz bude na titulní straně metodického portálu. Pro potřeby tvorby individuálního vzdělávacího plánu bude v každém tematickém okruhu na jednom místě k dispozici jednak text RVP ZV včetně doporučené minimální úrovně pro úpravy očekávaných výstupů, dále indikátory k očekávaným výstupům vydané ve Standardech, ale také očekávané výstupy z RVP ZŠS, které představuji minimální úroveň pro úpravu očekávaných výstupů v případě čtvrtého stupně podpůrných opatření pro žáky s LMP.

12 Děkujeme za pozornost


Stáhnout ppt "ZMĚNY V RVP ZV SOUVISEJÍCÍ S ODSTRANĚNÍM PŘÍLOHY 2 RVP ZV UPRAVUJÍCÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S LEHKÝM MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM MŠMT 21. října 2015."

Podobné prezentace


Reklamy Google