Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝŽIVA – základní složky potravy
Advertisements

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
MLÉKO – ROZDĚLENÍ, TRŽNÍ DRUHY
Škola: Praktická škola dvouletá
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výživa 2.S Zakysané výrobky.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_NNA_445 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:NNA Tematická oblast:Nealkoholické nápoje.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O4.1K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O8.1K.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Svatava Mlčochová Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSPV K Stupeň.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_570_ Výroba másla Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_568_ Výroba sýrů a jogurtů 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O9.1K.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Svatava Mlčochová Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSPV K Stupeň.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O6.1K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
Potraviny a výživa - Zelenina
Společenská výchova – Estetika pracovního prostředí
Společenská výchova – Zásady chování v ubytovacích zařízeních
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa - Brambory
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Potraviny a výživa – Sýry
Gastronomická zařízení – druhy skladů
Gastronomická zařízení – Hrubé a čisté přípravny
Gastronomická zařízení – ukládání obalů a odpadů
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Gastronomická zařízení – prostředky pro úklid a sanitaci
Gastronomická zařízení – Vybavení kuchyní– nádobí a náčiní
Potraviny a výživa – Tuky použití, skladování, opakování
Gastronomická zařízení – Vybavení kuchyní – mycí stroje
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa – Med
Název projektu: Moderní škola
Potraviny a výživa – umělá sladidla
Gastronomická zařízení - Hygienické zásady
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Potraviny a výživa – čaj
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Společenská výchova – Společenská významnost
Společenská výchova – Neverbální komunikace
Společenská výchova – Kultůra cestování
Transkript prezentace:

Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblastChování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací oborPotraviny a výživa Vzdělávací okruhMléko, mléčné výrobky Druh učebního materiáluPrezentace, samostatná práce Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace seznamuje žáky s významem, složením, druhy mléka, skladováním Speciální vzdělávací potřeby- ano - Klíčová slova význam mléka ve výživě, druhy, složení, úpravy, skladování Datum Potraviny a výživa - Mléko

Význam, složení, druhy MLÉKO

VÝZNAM MLÉKA Mléko je: - základní a důležitá potravina - výměšek mléčných žláz savců Používá se mléko kravské, kozí, ovčí

SLOŽENÍ MLÉKA Bílkoviny – Kasein (dává mléku bílé zabarvení) Tuk Mléčný cukr – laktóza Minerální látky – vápník, hořčík, draslík, zinek, měď, selen, železo Vitamíny rozpustné ve vodě – B, C Vitamíny rozpustné v tucích – A, D, E, K

VÝZNAM MLÉKA VE VÝŽIVĚ Je hlavním dodavatelem vápníku, Minerálních látek Podporuje obranyschopnost organismu Snižuje hladinu cholesterolu Zakysané výrobky působí příznivě na střeva

DRUHY MLÉKA Podle trvanlivosti: Čerstvé – spotřeba do 5 dnů S prodlouženou trvanlivostí – 7 – 10 dnů Trvanlivé – 2 – 3 měsíce

DRUHY KONZUMNÍHO MLÉKA Odstředěné – tučnost 0,5 % Nízkotučné – obsah tuku 1,5 % Polotučné – tučnost 2 % Plnotučné – tučnost 3,5 % Selské mléko – 3,5 – 4 %

OŠETŘENÍ MLÉKA Po nadojení se mléko – větrá, cedí, chladí, čistí, upravuje se obsah tuku a pasteruje Pasterace – je zahřívání na 82°C, aby se zničily bakterie mléčného kysání Egalizace je úprava tuku v mléce Homogenizace – rozptýlení tuku v mléce

VADY MLÉKA, SKLADOVÁNÍ Zakysnutí Kovová příchuť Skladování v chladných, tmavých skladech

SAMOSTATNÝ ÚKOL 1. Které mléko se nejvíc používá ve výživě? 2. Co je Kasein a co mléku dodává? 3. Jaké je složení mléka? 4. Vyjmenuj druhy konzumního mléka? 5. Co je pasterace, egalizace a homogenizace mléka?

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ 1. Mléko kravské 2. Kasein je bílkovina a dodává mléku bílou barvu 3. Mléko obsahuje- Bílkoviny, tuk, mléčný cukr, minerální látky, vitamíny 4. Druhy konzumního mléka - Odstředěné – tučnost 0,5 %, Nízkotučné – obsah tuku 1,5 %, Polotučné – tučnost 2 %, Plnotučné – tučnost 3,5 %, Selské mléko – 3,5 – 4 % 5. Pasterace – je zahřívání na 82°C, aby se zničily bakterie mléčného kysání Egalizace je úprava tuku v mléce Homogenizace – rozptýlení tuku v mléce

POUŽITÁ LITERATURA: Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN Obrázky: [cit ]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: