Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Pivovarnictví Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník /

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Advertisements

Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Výroba piva Nikola Pohrancová.
Daniel Matoušek a David Beneš
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Keramika po 2. světové válce
Druhy piva, skladování piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový Informační systém Ročník / obor.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Historické jádro je městskou památkovou zónou Dominantou města je barokní zámek, jsou zde dvě trojúhelníková náměstí, kostel a nemocnice z 18. století.
Bc. Otakar Kalenda Prezentace k informační studii na téma „Privatizace podniku Budějovický Budvar“ Bc. Otakar Kalenda
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový plán hotelu Ročník / obor studia:III.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Ekonomika pivovarského průmyslu (vii) - ostatní
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
Pivovar Krakonoš V pivovaru Krakonoš se začalo pivo vařit v roce 1582, ale pivo Krakonoš existovalo už před tím. Pivo se vařilo po 149. domech v Trutnově.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingové strategie Ročník / obor studia:III..
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních služeb Název vyučovací oblasti: Služby v hotelnictví.
Pivovar Vratislavice. PIVOVAR VRATISLAVICE ZALOŽENO 1872 Již téměř jeden a půl století je život Vratislavic spojen se zdejším pivovarem. Vratislavický.
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
H ISTORIE POHOSTINSTVÍ Pohostinnost je jedna ze základních vlastností člověka. Úroveň je poměrná úrovni společnosti a jejímu rozvoji. Původně byla poskytována.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Zánik a zrušení podniku Ročník / obor studia:II. –
Anotace Žáci se prostřednictvím prezentace seznamují s vynálezy v 2.pol. 19.století Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření březen 2012 Ročník V. Vzdělávací.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Jakost, skladování a vady vína Ročník / obor studia:2.
Určeno pro:žáky 2.ročník středních škol Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Česká republika – průmysl Jméno autora: Mgr. Tomáš.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Akcie a jejich náležitosti Ročník / obor studia:
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 2 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Olomoucký kraj. ELZACO spol s.r.o. Naše společnost byla založena počátkem roku 1991 s cílem podnikat v elektrotechnických oborech. Sídlem společnosti.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Public Relations v.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Národní hospodářství Ročník / obor studia:I. –
Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele.
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Historie pohostiství Předmět: Stolničení
Ing. Veronika Dostálková MBA
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Rozhodování jako manažerská funkce
Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Ostatní nástroje marketingového mixu služeb
Hospodářská politika státu
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Založení a vznik podniku II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Pivovarnictví Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval:Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 74

Pivovarnictví

Pivovarnictví Pivovarnictví ve světě a na území České republiky má dávnou tradici. Vyvíjelo se od primitivní přípravy v domácnostech přes řemeslnou výrobu a následně na průmyslovou výrobu v strojních pivovarech až po současnou moderní velkovýrobu. Přitom základní princip výroby sladu a piva zůstal stále stejný, pouze se měnilo strojně technologické vybavení a druhy sladů a piv.

Historie pivovarnictví Nejstarší písemná zpráva o pivu pochází z r př. n. l. z Mezopotámie., kde byla výroba piva objevena náhodou při zjištění, že v nádobce, ve které bylo rozemleté obilí a do které vnikla voda, vznikl příjemný nápoj s lehce omamným účinkem. V roce 2000 př. n. l. byl v Egyptě poprvé zaznamenám technologický postup vaření piva z … U nás z roku 1088 v zakládací listině Vyšehradské kapituly, jsou jmenováni tři sládci, kteří směli vařit pivo. Do 13. století se pivo vařilo pro vlastní potřebu doma.

Historie pivovarnictví V průběhu 12. a 13. století byla zakládána nová královská a později šlechtická města, kterým panovník uděloval právo várečné, podle kterého každý měšťan vlastnící dům mohl vařit pivo. Právo várečné, které se vztahovalo k nemovitosti a nebylo přidělováno osobám jako podle pozdějších živnostenských řádů, nebylo nikdy právní cestou zrušeno. Měšťané toto právo považovali za svoji výsadu a nedovolovali šlechtě a kléru vyrábět pivo v jejich městských sídlech, nebo je dovážet ze svých statků. Nejstarší pivovary vznikly v letech 1200 v Teplé, 1228 v Hodoníně, 1250 v Olomouci, 1333 v Německém Brodu, 1336 ve Vodňanech, 1348 v Jilemnici, 1379 v Třeboni...

Pivovarnictví v novověku Ve 14. až 15. století zbohatlí měšťané sdružovali své finanční prostředky a zakládali společné městské pivovary. Ke konci středověku a kolem poloviny 16. století se rozvíjela výroba piva ve šlechtických pivovarech, stabilně se udržovala či rozšiřovala v klášterních pivovarech, které méně podléhaly vlivům politických a hospodářských změn. O velkou reformu výroby sladu a piva, která byla prvním krokem v rozvoji typických vlastností současných českých piv, se zasloužil v 18. století český sládek František Ondřej Poupě. Navrhl řadu nových zařízení pro výrobu sladu a piva, přesvědčoval sládky, aby používali výhradně ječný slad, upravil dávkování chmele, kterým se zlepšila (tj. omezila) původně poměrně tmavá barva světlých piv atd. Surovinou pro výrobu piva byla na konci 18.stol. nikoli pšenice, ale především ječmen a český chmel.

Pivovarnictví v průběhu 20. století V roce 1918 nová Československá republika převzala z bývalé habsburské monarchie asi 60 % výrobního potenciálu pivovarů, celkem 562 pivovarů bylo v poměrně špatném stavu. Katastrofu českému pivovarství jako veškerému světovému vývoji přinesla druhá světová válka. Po válce řada uzavřených pivovarů již neobnovila svoji činnost. Pivovarský a sladařský průmysl byl postupně v celé Československé republice zestátněn a centrálně řízen. Po válce byly na území České republiky postaveny pouze 2 pivovary: Radegast a Most.

Pivovarnictví po roce 1989 Po roce 1989 dochází k privatizaci pivovarů a sladoven, vznikají akciové společnosti, společnosti s ručením omezeným, soukromé podniky apod. Do pivovarů začínají vstupovat zahraniční firmy. Jsou zřizovány i restaurační minipivovary.

Pivovarnictví v současnosti České pivovary v současnosti vyrábějí především výčepní piva a ležáky a speciální piva. V současnosti je v provozu 48 průmyslových pivovarů a 148 Minipivovarů a mikropivovarů. Mezi největší pivovarské skupiny působící na území ČR patří: –Heineken, –Pivovary Staropramen, –SAB Miller, –LIF Holding, –Pivovary Lobkowicz, –PMS Přerov.

Použitá literatura pivo-historie-a-soucasnost/historie-a- soucasnost/ pivo-historie-a-soucasnost/historie-a- soucasnost/ pivu/index.php?clanek=6http:// pivu/index.php?clanek=6