Jaroslav Vencálek Prešovská univerzita v Prešove.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
V POLYCENTRICKÉ STŘEDNÍ EVROPĚ
Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
Socioekonomická geografie
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Předmět a prameny pracovního práva
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Mimoprodukční funkce lesa
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
EVVO - magické slovo. Co to je EVVO ? E NVIRONMENTÁLNÍ V ZDĚLÁVANÍ V ÝCHOVA a O SVĚTA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA je výchova týkající se životního prostředí.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Obecně  Dělí se na objektivní a subjektivní  Objektivní – politické ekonomické demografické urbanizační ekologické Subjektivní –sociální skupina, znalost.
Vnímání cestovního ruchu jako respekt k lidské kultuře a planetární biosféře Jaroslav Vencálek Ostravská univerzita v Ostravě
Cesta tam a zase zpátky Konference „Má Česko strategickou vizi EU?“, Praha dne 19. září 2012.
Společenská odpovědnost organizací
Krajina a životní prostředí
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Průřezová témata.
Nákupní chování spotřebitele
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
CVIČENÍ Z HODNOCENÍ KRAJINY CHÁPÁNÍ KRAJINNÉHO RÁZU V POJETÍ BRITSKÉ KRAJINÁŘSKÉ ŠKOLY Mgr. Ondřej Herzán.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Filozofická hlediska inovací Inovace, evoluce a civilizace Oldřich Syrovátka Katedra společenských věd FM VŠE.
Psychologické aspekty zdraví
doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Skupinová dynamika.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Se sídlem v Uherském Hradišti, Studentské nám
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
PROGRAMOVÉ OBDOBÍ Projekt Tvorba Strategie a Společného akčního plánu v oblasti rozvoje lidských zdrojů v Libereckém kraji I CZ.1.04/4.1.01/C
Vymezení demografie, její vnitřní diferenciace a vnější návaznosti.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
Bc. Michaela Drozdová Regionální značení a regionální produkty.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Ekonomika – základní pojmy.
prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Sociální inkluze
FOTO Petr BENEŠ PS Smart life
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Jaroslav Vencálek Prešovská univerzita v Prešove

 1. proč Znamená institucionální existence čehokoliv jeho faktické fungování?  2. proč Je vztah demokracie a kapitalismu dichotomický? Je vztah demokracie a kapitalismu dichotomický?  3. proč Představuje větší množství hmotných statků také větší spokojenost? Představuje větší množství hmotných statků také větší spokojenost?  4. proč Musí se stát forma odporu jednou z nejrozšířenějších forem společenské participace? Musí se stát forma odporu jednou z nejrozšířenějších forem společenské participace?  5. proč Musí být témata, která nelze vtěsnat do racionálních životních schémat vytěsňována na okraj společenské pozornosti? Musí být témata, která nelze vtěsnat do racionálních životních schémat vytěsňována na okraj společenské pozornosti?

KOMPLEXNOST JAKO KOMPLEMENTÁRNOST LIDSKÝCH ZKUŠENOSTÍ A VIZÍ O NOVÉ REALITĚ  Realitu vnímáme přes prizma takových principů (konkurenceschopnost nikoliv komplementárnost), které dlouhodobě nevedou k podpoře spokojeného života.

 Přirozená diferenciace objektů a jevů v krajině.  Podivuhodná tužba člověka po odlišnosti v podobě duševní síly (thymos), projevující se v jeho odvážných činech, jimiž odpradávna touží ukazovat svou převahu nad ostatními.

 Nepojímat žádnou transformaci ve smyslu mechanických změn.  Vrátit se k samotné podstatě lidského bytí, které je ovlivňováno čtyřmi materiálními geosférami a jednou nemateriální geosférou.  Nevnímat lidi pouze s výrazným akcentem pracovní síly, navíc jako antiduchovní tvůrce hodnot.  Nevytvářet dichotomický vztah mezi vzděláváním (přeceňování významu) a vzdělaností (nedoceňování významu) člověka I kalkulující ekonomický rozum se musí naučit být dědicem historických společenství, v nichž lidé kladou odpor ekonomickým cílům ve jménu cílů subjektivně iracionálních např. romantika, mytologie, etika, spiritualita, senzitivita v krajině. (T. Sedláček) I kalkulující ekonomický rozum se musí naučit být dědicem historických společenství, v nichž lidé kladou odpor ekonomickým cílům ve jménu cílů subjektivně iracionálních např. romantika, mytologie, etika, spiritualita, senzitivita v krajině. (T. Sedláček)

Komplementární vnímání reality = akceptování Komplementární vnímání reality = akceptování a) obsahový rámec reality a) obsahový rámec reality b) lidské zkušenosti c) pocit sounáležitosti obyvatel s realitou

Vnímání různosti regionálních a historických obsahů reality (Komplementárnost poznání: souběžné přijímání a zpracovávání racionálních a iracionálních aspektů kognitivních procesů) Úroveň lokální, mikroregionální (zejména) Vědomosti determinovány úrovní výchovně-vzdělávacího procesu Zkušenosti determinovány historickou pestrostí sítí vztahů Intenzita prožitku duševní blízkost, pocit sounáležitosti (územní identita)

Patrně nejzávažnějším faktorem, podílejícím se na krizových stavech s negativními celoplanetárními dopady je mechanické chápání (čehokoliv) podle momentálně platných kritérií. Patrně nejzávažnějším faktorem, podílejícím se na krizových stavech s negativními celoplanetárními dopady je mechanické chápání (čehokoliv) podle momentálně platných kritérií.  Poznávání genia loci (regionis) - nová šance rozvoje výrobních i nevýrobních aktivit BAUMAN,Z. Současný význam územní identity je značně podceněn a prostředí, v němž žijeme slouží převážně jen jako prostředek konzumu a běžné spotřeby. Současný význam územní identity je značně podceněn a prostředí, v němž žijeme slouží převážně jen jako prostředek konzumu a běžné spotřeby.

 Na rozvoj mají vliv jak institucionální systémy, tak individuální vnímání reality.  Jednota nepředstavuje stejnost, ale harmoničnost a doplňkovost.

Model Evropské unie založený na potřebě etiky (podle K. Ivaničky) Celospolečenské poznávání, propojování společenského vědomí, Celokosmická komplexnost, transcendentalita, kosmonoosféra TRVALÁ UDRŽITELNOST demografická, ekonomická, sociální, environmentální, světového étosu GENIUS LOCI GENIUS EVROPY GENIUS TERRARUM Globální, evropský, národní, (regionální), management Institucionální organizace (jako proces) HODNOTOVÉ SYSTÉMY humanita, demokracie, individuální svoboda, společenská zodpovědnost, solidarita