OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Druhy přísudku Skladba věty.
Advertisements

Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
Podmět (Po) - opakování
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na druhy přísudku. Obsahuje základní pravidla pro tvoření přísudku slovesného a jmenného se.
32_04_24 Přísudek Anotace Prezentace: Základní větný člen – přísudek, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace,
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Digitální učební materiál
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
Přísudek (Př) - druhy Přísudek, jehož základem je sloveso s plným významem, je přísudek slovesný – Přs. Přísudek může být vyjádřen také jménem (podstatným.
Podmět a přísudek. Vedlejší věta podmětná a přísudková
Opakujeme Slovesa Přísudek.
Větné členy, základní větné členy
Grafické znázornění věty jednoduché
Přísudek Zpracovala: Mgr
Přísudek a podmět Český jazyk – 7. ročník.
PODMĚT ● Vyjadřuje, o kom, o čem vypovídá přísudek ● Ptáme se 1. pádem – Kdo, co? ● Nejčastěji vyjádřen podstatným jménem, zájmenem. ● Může být vyjádřen.
Podmět Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0107 Název sady:
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Přísudek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0108 Název sady:
DOPLNĚK Mgr. Michal oblouk.
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
PŘÍSUDEK Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-28
Větné členy PŘÍSUDEK.
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE
Přísudek slovesný; přísudek jmenný se sponou, beze spony
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
Základní větné členy Shoda přísudku s podmětem 6. ročník.
Skladba – základní skladební dvojice Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
OP – VVP- HUM – CJL – PAV – L VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Základní větné členy: PODMĚT a PŘÍSUDEK Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
OB – VVP- HUM – PAV - CJL – M –
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
PODMĚT.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Př PŘÍSUDEK ? ? ? TVARUJE SEDÍ KROUŽÍ USMÍVÁ SE VYTVÁŘÍ
STUPŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_12   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
Základní větné členy - podmět
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Druhy přísudku Skladba věty.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Základní větné členy – přísudek
Transkript prezentace:

OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK

PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem, ale také jinými slovními druhy ( zájmenem, příd. jménem, číslovkou....)

DRUHY PODMĚTU a) Vyjádřený podmět ● Vlaštovka seděla na drátě. ● b ) Nevyjádřený podmět ● Pilně se učila. ( ona ) ● c) Všeobecný podmět ● Hlásili to v rozhlase.

CVIČENÍ Vyhledejte podměty : ● Strýček si pořídil papouška. ● Ona to není pravda. ● Zprávu oznámili v rozhlase. ● V noci zemřel. ● Půjdu tam také. Přeformulujte věta tak, aby vyznačená slova byla podmětem : ● Vlak táhly dvě lokomotivy. ● Chlapce napadl pes. ● Vítěze přivítali nadšeně.

VÝSLEDKY..... ● Strýček si pořídil papouška. ● Ona to není pravda. ● Zprávu oznámili v rozhlase. ( Oni ) ● V noci zemřel. ( On ) ● Půjdu tam také. ( Já ) ● Vlak táhl dvě lokomotivy. ● Chlapec byl napaden psem. ● Vítězové byli přivítáni nadšeně.

Dále rozlišujeme podmět : ● Holý – Pavel šel hrát kopanou. ● Rozvitý – Malý Pavel šel hrát kopanou. ● Několikanásobný – Petr a Pavel šli hrát kopanou.

PŘÍSUDEK ● Přísudek je větný člen, kterým něco vypovídáme o nějaké skutečnosti, přísudek o podmětu něco tvrdí. ● Přísudek je zpravidla vyjadřován určitým slovesným tvarem.

DRUHY PŘÍSUDKU a) Slovesný - Zítra jdeme do divadla. b) Jmenný se sponou – Venku je pěkné počasí. c) Jmenný beze spony – Mladost - radost

PŘÍSUDEK SLOVESNÝ SE DÁLE ROZLIŠUJE NA: ● Jednoduchý slovesný - např. Chlapci zpívali. ● Byla bych bývala to udělala. ● Slovesný složený přísudek – je vyjádřen spojením 2 sloves ● ( fázové nebo modální +infinitiv ) ● napž. Začal padat sníh. Musil se lépe učit.

SLOVESNÝ SLOŽENÝ PŘÍSUDEK a) způsobového slovesa – moci, smět, musit, mít (= mít povinnost ), chtít s infinitivem slovesa. Např : Nesmíš to prozradit. Máme si pomáhat. b) z fázového slovesa začít, začínat, přestat, přestávat s infinitivem slovesa např. Strýček přestal kouřit. Začni se už učit.

CITOSLOVCE Přísudek slovesný může být v některých případech nahrazen citoslovcem. Např. Papoušek frr ( = uletěl ) oknem ven.

PŘÍSUDEK JMENNÝ SE SPONOU ● Je vyjádřen podstatným nebo přídavným jménem a tvarem sponového slovesa být, bývat, stát se, stávat se. ● Např. Zdeněk se stal velitelem hasičů. ● Soused bývá mrzutý. ● Jmená část přísudku může být vyjádřena také zájmenem nebo číslovkou.

CVIČENÍ Najděte ve větách přísudky : ● Evina matka je učitelkou základní školy. ● Otec v mládí vášnivě sportoval. ● Blesk znenadání prásk do dubu. ● Zmrzlina Járovi hned spadla na zem. ● Hned ráno začalo pršet. ● Sliby chyby.

VÝSLEDKY ● Evina matka je učitelkou základní školy. ● Otec v mládí vášnivě sportoval. ● Blesk znenadání prásk do dubu. ● Zmrzlina Járovi hned spadla na zem. ● Hned ráno začalo pršet. ● Sliby chyby.

CVIČENÍ... ● Vraťte se k minulému cvičení a u vyznačených přísudků určete druh.

VÝSLEDKY ● Evina matka je učitelkou základní školy. - JMENNÝ SE SPONOU ● Otec v mládí vášnivě sportoval. - ● SLOVESNÝ JEDNODUCHÝ ● Blesk znenadání prásk do dubu. ● SLOVESNÝ JEDNODUCHÝ

VÝSLEDKY ● Zmrzlina Járovi hned spadla na zem. ● SLOVESNÝ JEDNODUCHÝ ● Hned ráno začalo pršet. ● SLOVESNÝ SLOŽENÝ ● Sliby chyby. ● JMENNÝ BEZE SPONY

POUŽITÁ LITERATURA ● Kvítková Naděžda: Čeština pro učební obory, SPN, Praha, 2002 ● Hartmanová Věra : Pravidla českého pravopisu, Nakladatelství Olomouc, 2003 ● Mašlíková Drahuše : Český jazyk – přehled středoškolského učiva,Nakladatelství Cyrila Boudy, 2006 ● Hartmanová Věra : Jazykové rozbory, Nakladatelství Olomouc, 2002 ●