VY_32_INOVACE_Slo_I_13 Voda 2 ppt. Název projektu: OP VK 1.4.72038519 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2952 OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Aktivita č.5: Tajemství chemie
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Ekologické aspekty vody
Kyselý déšť.
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
EKOLOGICKÉ ASPEKTY VODY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Příčiny Spalování fosilních paliv, kterým vzniká oxid uhličitý.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Významné oxidy 1 Chemie VY_32_INOVACE_227, 12. sada, CH ANOTACE
Voda Zpracoval: Lukáš Holý.
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: Přírodověda.
Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová
Čištění povrchové vody
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Opakování voda, vzduch.
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Oxid siřičitý a dusičitý Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: , 9.roč. Stručná anotace: Seznámení.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Atmosféra Filip Bordovský.
VODA.
Voda a vzduch 1. VODA RZ
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : duben 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.3.
VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Skleníkový efekt TÉMATICKÝ CELEK: Přírodní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Voda Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
ZŠ Jiráskova, Benešov CHEMIE Mgr. Jitka Říhová Kyselé deště – Oxidy 8. a 9. ročník.
1 VODA Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace VODA / DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 010 Autor:
VODA vodárna a čistírna odpadních vod Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou.
ÚPRAVA PITNÉ VODY Cíl: seznámení se s postupem úpravy pitné vody Výstup: VY_52_INOVACE_CH.8.06 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu INTERAKTIVNÍ.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
VY_32_INOVACE_Slo_I_08 Ozon ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Součásti neživé přírody
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
VY_32_INOVACE_Slo_I_09 Dusík ppt.
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
Vliv člověka na ovzduší
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí
VY_32_INOVACE_Slo_II_07 Oxidy 3, Sulfidy ppt.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
VY_32_INOVACE_Slo_I_01 Směsi 1 ppt.
VY_32_INOVACE_Slo_III_01 Organická chemie ppt.
Druhy vod.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_Slo_I_13 Voda 2 ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Michala Slováčková

Voda 2

Koloběh vody v přírodě 1. voda se vypařuje (ze všeho živého i neživého – vodstvo, lidé, rostliny, půda aj.) (l → g) 2. vodní pára stoupá vzhůru k nebi, ochladí se a zkapalní (g → l) 3. z kapek vody se vytvoří mraky 4. voda z mraků spadne na zem(prší, sněží), vsákne se, vypije aj. a cyklus se opakuje = vody je na planetě pořád stejné množství = vody je na planetě pořád stejné množství

Změny skupenského stavu látek na změnách skupenství vody (kapalné, pevné, plynné) je založen koloběh vody v přírodě na změnách skupenství vody (kapalné, pevné, plynné) je založen koloběh vody v přírodě g l s kondenzace

Úprava pitné vody Ve vodárnách Čerpadlem se čerpá voda z přehrady, přes síto Čerpadlem se čerpá voda z přehrady, přes síto Voda prochází třemi nádržemi: Voda prochází třemi nádržemi: 1. Usazovací – zde se usadí hrubé nečistoty 2. Pískový filtr – voda proteče přes písek 3. Nádrž s pitnou vodou - voda se vydesinfikuje chlorem, ozonem, nebo UV zářením - Zásobník pitné vody = vodojem

Čistírna odpadních vod Sem jde veškerá znečištěná voda – z domácností (koupelny, záchody, kuchyně), dešťová voda z kanalizace Sem jde veškerá znečištěná voda – z domácností (koupelny, záchody, kuchyně), dešťová voda z kanalizace Voda se čistí postupně usazováním,filtrací, chemickým a biologickým čištěním Voda se čistí postupně usazováním,filtrací, chemickým a biologickým čištěním Po přečištění se již neškodná voda vrací do potoka, zpět do přírody Po přečištění se již neškodná voda vrací do potoka, zpět do přírody

Kyselé deště = déšť, kdy místo vody prší kyselina Způsobují je – oxid uhličitý (sopky, komíny – spalování fosilních paliv) - oxidy síry (sopky, komíny – uhlí obsahuje síru) - oxidy síry (sopky, komíny – uhlí obsahuje síru) - oxidy dusíku (automobily) - oxidy dusíku (automobily)

Tyto plyny stoupají vzhůru k mrakům, kde se spojí s vodou a vznikne kyselina Tyto plyny stoupají vzhůru k mrakům, kde se spojí s vodou a vznikne kyselina CO 2 + H 2 O H 2 CO 3 – kyselina uhličitá CO 2 + H 2 O → H 2 CO 3 – kyselina uhličitá SO 3 + H 2 O H 2 SO 4 - kyselina sírová SO 3 + H 2 O → H 2 SO 4 - kyselina sírová NO 2 + H 2 O HNO 3 - kyselina dusičná NO 2 + H 2 O → HNO 3 - kyselina dusičná

Jak škodí Rostlinám – pálí jim listy + kořeny nasají kyselinu do rostliny – odumírání Rostlinám – pálí jim listy + kořeny nasají kyselinu do rostliny – odumírání (př.zničené lesy v Krušných horách – silný průmysl) (př.zničené lesy v Krušných horách – silný průmysl) Vodním organismům (ryby) Vodním organismům (ryby) Naleptávání soch, omítek a karoserií aut Naleptávání soch, omítek a karoserií aut

Jak zábránit vzniku kys.dešťů = zabránit úniku oxidů do vzduchu filtry v továrních komínech filtry v továrních komínech katalyzátor v autech katalyzátor v autech

KONEC

Zdroje: Beneš.P, Pumpr V., Banýr J. Základy praktické chemie 1.díl pro 8.ročník základní školy. Praha: Fortuna, s. ISBN Datum vytvoření: Předmět: chemie Ročník: osmý Anotace: po ověření prezentace budou žáci umět vysvětlit koloběh vody v přírodě, rozlišit a pojmenovat změny skupenství látek, popsat proces úpravy pitné vody a čištění odpadních vod, diskutovat o ekologickém problému kyselých dešťů.