Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EKOLOGICKÉ ASPEKTY VODY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EKOLOGICKÉ ASPEKTY VODY"— Transkript prezentace:

1 EKOLOGICKÉ ASPEKTY VODY

2 ČIŠTĚNÍ VODY

3 Jak se čistí voda? Voda se čistí ve vodárnách ve speciálních nádržích úpravou povrchové vody .

4 Čistírna odpadních vod
Čistírna odpadních vod (též „čovka“, ze zkratky ČOV) je zařízení, ve kterém dochází k čištění odpadních vod. Setkáváme se s nimi, jednak v blízkosti různých provozů, kde slouží k čištění průmyslových vod, odpadních vod ze zemědělské výroby, a dále u měst a obcí, kde čistí vody komunální a smíšené, tedy komunální s průmyslovými.

5 Princip čistění vody FILTRACE Odstraňuje široké spektrum těžkých kovů, organických látek, chlor a další... Zanechává potřebné množství minerálů, které jsou pro pitnou vodu nezbytné.

6 DESTILACE Odstraní až 99,7% všech nečistot obsažených ve vodě
DESTILACE Odstraní až 99,7% všech nečistot obsažených ve vodě. Nejstarší a nejúčinější metoda úpravy vody...

7 REVERZNÍ OSMÓZA Odstraní z vody látky ohrožující zdraví a zbaví vodu přechodné tvrdosti...
OSTATNÍ Další užitečné filtry a pomůcky, které zabezpečí zdravotně nezávadnou vodu a pomohou upevnit vaše zdraví...

8 Biologické čištění vod
Biologické čištění odpadních vod je ve svém principu napodobení a urychlení procesů, které probíhají v přírodě. Jeho hlavní výhodou je jeho jednoduchost a relativní finanční nenáročnost. Podstatou biologického čištění odpadních vod jsou aerobní biochemické pochody, při kterých se rozmnožují převážně heterotrofní bakterie i jiné mikroorganismy a rozkládají organické látky k získání energie pro jejich životní pochody i stavbu vlastních organismů.

9 Kyselý déšť

10 Co to je kyselý déšť?? Kyselý déšť je definován jako typ srážek s pH nižším než 5,6. Normální déšť má pH mírně pod 6 — je mírně kyselý. Toto přirozené okyselení způsobuje oxid uhličitý, který tvoří s vodou slabou kyselinu uhličitou. Kyselý déšť je způsoben oxidy síry pocházejícími ze sopečné činnosti a spalování fosilních paliv, nebo také oxidy dusíku pocházejícími například z automobilů. Jakmile se rozptýlí do atmosféry, začnou reagovat s vodou za tvorby sirných a dusíkatých kyselin, které padají na zem ve formě deště. Může také vznikat malé množství kyseliny chlorovodíkové. Zvýšená kyselost v půdě a ve vodních tocích se nepříznivě projevuje na rybách a rostlinstvu. Kyselý déšť také urychlí zvětrávání uhličitanových materiálů (například vápencové skály nebo i omítek na budovách atd.).

11 Stromy zasažené kyselým deštěm odumírají.

12 MORAVA 1997 POVODNĚ V ČR PRAHA 2002

13 1997 MORAVA

14 Povodně v červenci 1997, které zasáhly 1/3 našeho území, zavinily smrt 49 lidí. Postiženo bylo 536 obcí, domů bylo zatopeno nebo strhnuto

15 KROMĚŘÍŽ

16 2002 PRAHA

17 Povodeň, která svou velikostí překonala v Čechách všechny povodně, o kterých jsou vedeny historické záznamy. Bylo zaplaveno 504 obcí, zničeno na tisíc domů, 73 mostů a bylo evakuováno 220 tisíc lidí. Prahou prošla pětisetletá povodeň. Hladiny vody ve většině případů přesáhly povodňové značky nejvyšších zaznamenaných historických povodní.

18 PRAHA

19 Michaela Otrusiníková
ZPRACOVALY Dominika Sojáková Michaela Otrusiníková Kateřina Beranová Michaela Lukášová 8.A


Stáhnout ppt "EKOLOGICKÉ ASPEKTY VODY"

Podobné prezentace


Reklamy Google