Znaky národa národ území kultura sounáležitost jazyk historie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLAST 6. ročník.
Advertisements

Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Problémy světa. Vývoj obyvatelstva a problém výživy Počet a rozmístění světového obyvatelstva Rasová struktura Etnická a jazyková struktura Náboženská.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_01_VEŘEJNÝ.
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CIZINCI V ČR A PLZEŇSKÉM KRAJI Tisková konference, Plzeň,
Přes evropu k polis Evropský rok občanů Petr Lebeda Evropský dům, 16. ledna 2013.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Obyvatelstvo ,51 mil. ob. 131 ob./km 2 pokles počtu ob.- pol. 90. let 20. stol od r kladný přirozený přírůstek.
VY_32_INOVACE_12 Napiš své jméno:.  Strana 3 Doplň správněsprávně  Strana 4 Vyznač tužkou Českou rep.tužkou Českou rep.  Strana 5 Spoj čarou státní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Obyvatelstvo Evropy a Evropské jazyky Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
O BYVATELSTVO ČR Zdeněk Mucha, Gymnázium Velké Meziříčí.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Název školy: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF Autor: Lucie Beranová, Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÁ REPUBLIKA Téma: Státní.
VY_52_INOVACE_02_Práce, výkon, energie Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK Č. DUMu: VY_32_INOVACE_13_holocaust Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová.
P OLOHA Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s polohou ČR a jejími sousedy.
Státní barvy (trikolóra) Vlajka prezidenta republiky (standarta)
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Národnostní struktura obyvatelstva
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
ČR-test pro 4. třídu první čtvrtletí
Česká republika Obyvatelstvo
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Hlavní město praha a integrace cizinců
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Materiál je určen pro žáky od 4.třídy.
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_27_Obyvatelstvo a sídla v ČR
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
Národ VY_32_INOVACE_03-46 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název projektu: Moderní škola
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Společnost a její typologie
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Hlasovací pravidla a alternativní mechanismy rozhodování
Název projektu: Moderní škola
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Andrea Kolářová
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Terminologie Etno- Etnikum = národ, etnická skupina, kmen
Česká republika jako součást Evropy
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
STÁTNÍ SYMBOLY 1) 2) 3).
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_28_ZEMĚPIS
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Poznávací schopnosti, zrakové vnímání
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sčítání lidu domů a bytů 2011
Československá republika-demokratický stát
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_32_Jaro Téma: Jaro
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Znaky národa národ území kultura sounáležitost jazyk historie

Národ Příslušnost osoby k určitému národu označujeme jako V jednom státě může žít národů. Znáš takový stát? Příslušnost osoby k určitému národu označujeme jako V jednom státě může žít národů. Znáš takový stát? národnost více Belgie – Vlámové Valoni Belgie – Vlámové Valoni

Národnostní menšiny Národnostní menšina = skupina občanů, která se odlišuje od příslušníků většinového národa – etnickým původem – jazykem – kulturou Etnikum - historicky vzniklá skupina lidí, kteří mají společný historický původ, rasový typ, jazyk, materiální a duchovní kulturu Národnostní menšina = skupina občanů, která se odlišuje od příslušníků většinového národa – etnickým původem – jazykem – kulturou Etnikum - historicky vzniklá skupina lidí, kteří mají společný historický původ, rasový typ, jazyk, materiální a duchovní kulturu

Národnostní menšiny v ČR Příslušníkem národnostní menšiny je občan státu, který se hlásí k jiné než české společnosti a chce být příslušníkem národnostní menšiny. Příslušníci menšin mají stejná práva jako ostatní občané ČR. Práva jsou dána Ústavou ČR. Příslušníkem národnostní menšiny je občan státu, který se hlásí k jiné než české společnosti a chce být příslušníkem národnostní menšiny. Příslušníci menšin mají stejná práva jako ostatní občané ČR. Práva jsou dána Ústavou ČR.

Početné národnostní menšiny v ČR Slováci Poláci Romové Němci Ukrajinci Židé Arabové Vietnamci Ukrajinci Židé Arabové Vietnamci

Doplň informace:  Národnost je příslušnost osoby k určitému národu.  Ve státě často nežije jen jeden národ.  Občan ČR nemusí být Čech.  Národnost je příslušnost osoby k určitému národu.  Ve státě často nežije jen jeden národ.  Občan ČR nemusí být Čech.

Přiřaď k obrázku správnou národnost: Němci Slováci Židé Arabové

Vyber znaky národa:  peníze  hymna  jazyk  historie  sounáležitost  peníze  hymna  jazyk  historie  sounáležitost  hranice  vlajka  kultura  území  hranice  vlajka  kultura  území