Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola obchodně technická s. r. o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola obchodně technická s. r. o."— Transkript prezentace:

1 Střední škola obchodně technická s. r. o.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_I_1_25_Etnocentrismus, rasismus, netolerance Šablona číslo: I Sada číslo: 1 Pořadové číslo DUM: 25 Autor: Mgr. Miluše Červinková

2 Anotace Materiál seznamuje žáky s pojmy etnocentrismus, rasismus, tolerance, otevřenost a s problematikou Romů. Materiál obsahuje závěrečné otázky a jejich řešení, které slouží k opakování probraného učiva. Je vhodný pro žáky střední školy. VY_32_INOVACE_I_1_25_Etnocentrismus, rasismus, netolerance. Problematika Romů Autor Mgr. Miluše Červinková Klíčová slova Etnocentrismus, rasismus, tolerance, Romové Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Střední odborné vzdělávání Tematická oblast Všeobecné vzdělávání – ZSV

3 Psychologie 19 Mgr. Miluše Červinková

4 Etnocentrismus, rasismus, netolerance
Dalším problémem české společnosti je netolerance k národnostním menšinám, etnocentrismus a rasismus. Výskyt těchto jevů zpochybňuje: základní demokratické principy, rovnost všech lidí a jejich nediskriminaci na základě odlišné národnosti, kultury, barvy pleti nebo jiné fyzické odlišnosti.

5 etnocentrismus Etnocentrismus je zveličování významu etnického hlediska, obvykle neúměrná preference určitého etnika. Etnocentrismus je interpretace kulturních, společenských a životních jevů cizích kultur v pojmech vlastní společnosti. Důsledkem takového smýšlení je, že lidé se už nesnaží vlastní standardy poměřovat měřítky jiných kultur. V praxi je spojen třeba s rasistickými postoji.

6 etnocentrismus Pojem etnocentrismus představuje tendenci posuzovat odlišné kultury, jejich zvyky, tradice a hodnoty z perspektivy kultury vlastní. Člověk, který se ocitne v jiné kulturní oblasti a nahlíží na ni podle norem a hodnost své kultury, je etnocentrista (jen ta naše kultura je ta nejlepší, jinou neuznávám).

7 Tolerance a otevřenost
Tolerance a otevřenost je znakem civilizované společnosti, kde má občan nárok dovolat se svých práv a vidět svoji odlišnost nikoli jako handicap, ale jako výhodu. V současnosti – společnosti západní Evropy a severní Ameriky.

8 rasismus Rasismus je názor, že jedna rasa je nadřazena nad druhou, na základě odlišných vnějších, fyzických znaků. Rasisticky motivované jednání může mít jemné, skryté podoby, podoby společenského odstupu, šikanování a diskriminace může nabýt až násilné formy s následkem smrti.

9 rasismus Rasismus vychází z předpokladu o fyzické a duševní nerovnosti
a nerovnosti lidských plemen, rozhodujícím vlivu rasových odlišností na dějiny a kulturu lidské společnosti. Všem rasovým teoriím je vlastní představa o prapůvodním rozdělení na vyšší a nižší rasy. Vyšší rasy – mají být tvůrčí, být nositeli civilizace, mají být povolány k vládnutí. Nižší rasy – neschopné kulturní tvořivosti se stávají objektem vykořisťování a útlaku.

10 Problematika romů Problematika Romů
nedaří se integrace (otázka, zda je to správný požadavek), mají špatné uplatnění na trhu práce – způsobeno nízkou kvalifikací, negativní je závislost na sociálních podporách a dávkách roli hrají i častější podlehnutí alkoholu, drogám, gamblerství – problém kriminality. Jedním z opatření je např. působení romských asistentů na ZŠ.

11 Problematika romů Nejdůležitější je zvyšovat kvalifikaci u Romů – na ZŠ – romští asistenti pomáhají romským dětem překonat jazykovou a sociální bariéru. Mezi Romy 4/5 mají pouze ZŠ nebo nemají žádné vzdělání, vyučených Romů je u nás asi 10 %, pouze 1 % má středoškolské nebo vysokoškolské vzdělání.

12 Kontrolní otázky Co způsobuj výskyt takových jevů, jako je etnocentrismus a rasismus? Vysvětlete pojem etnocentrismus. Jakého člověka můžeme považovat za etnocentristu? Jaké jsou znaky tolerance a otevřenosti? Vysvětlete pojem rasismus.

13 Řešení Výskyt těchto jevů zpochybňuje základní demokratické principy, rovnost všech lidí a jejich nediskriminaci na základě odlišné národnosti, kultury, barvy pleti nebo jiné fyzické odlišnosti. Etnocentrismus je zveličování významu etnického hlediska, obvykle neúměrná preference určitého etnika. Etnocentrista je člověk, který na jiné kulturní oblasti nahlíží podle norem a hodnost své kultury, neboť podle něho je jen ta naše kultura ta nejlepší, jinou neuznává. Je znakem civilizované společnosti, kde má občan nárok dovolat se svých práv a vidět svoji odlišnost nikoli jako handicap, ale jako výhodu. Rasismus je názor, že jedna rasa je nadřazena nad druhou na základě odlišných vnějších, fyzických znaků.

14 Literatura DRÁBKOVÁ, R., ZUBÍKOVÁ, Z. Společenské vědy. Praha: Fragment, ISBN DVOŘÁK.J. Odmaturuj! ze společenských věd. Brno: Didaktis, 2008/09. ISBN GILLERNOVÁ, I., BURIÁNEK, J. Základy společenských věd. Praha: Fortuna, ISBN X. Společenské vědy pro střední školy. Brno: Didaktis, ISBN


Stáhnout ppt "Střední škola obchodně technická s. r. o."

Podobné prezentace


Reklamy Google