 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
úmluva o právech dítěte
Advertisements

Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Právní úprava náhradní rodinné péče
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
DĚTSKÁ PRÁVA Svět je veliká skládačka složená z mnoha dílů. Všichni, i ty , jsme jeho součástí.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Ochrana osobních údajů v České republice
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Název vzdělávacího materiálu
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Materiál objasňuje žákům, že zákonů je mnoho a musí být rozděleny podle okruhů lidského života.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Sociálně právní ochrana dětí
Všeobecná deklarace lidských práv
Lidská práva v dokumentech
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní práva a svobody
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání
Práva a povinnosti rodičů a dětí
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Pedagogický management J. Šťáva katedra pedagogiky tel
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Jsme lidé jedné Země Migrace a lidská práva. Kdo jsou tito lidé?
Lidská práva a jejich ochrana Listina základních práv a svobod Byla schválena úst. zákonem č. 23/1991 Sb. Při vzniku samostatné ČR se stala součástí ústavního.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Úmluva o právech dítěte, sociálně právní ochrana.
Sociálně-právní ochrana dětí Úvod do předmětu Ukončení: klasifikovaný zápočet Požadavky k zápočtu: 80% účast na seminářích aktivní práce na seminářích.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_19_Úmluva o právech dítěte TEMA:Člověk.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Občanská práva a povinnosti
Práva a povinnosti mezi manželi
Institut ochránce práv dětí
Název školy: Základní škola Městec Králové
Listina základních lidských práv a svobod
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Občanská práva a povinnosti
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Práva a svobody a veřejná moc
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
Listina základních práv a svobod Lidská práva
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
Úmluva o právech dětí Teologická etika 2 Jabok
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
LIDSKÁ PRÁVA y.
Transkript prezentace:

 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna odpovědnost dítěte  přijat Valným shromážděním Organizace spojených národů v New Yorku dne , v platnost vstoupil  předchozí dokumenty – Deklarace práv dítěte z roku 1924 a 1959 neměly právní závaznost 1990

 jménem České a Slovenské Federativní republiky Úmluva podepsána , platnost od  ČR je Úmluvou vázána od svého vzniku ( )  Úmluva je součástí našeho zákonodárství, je nadřazena ostatním zákonům  práva vymezená v Úmluvě jsou obsažená v různých zákonech (např. Zákon o rodině č. 94/1963 Sb., zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník)

 dítě = lidská bytost mladší 18 let (pokud zletilost není zákonem stanovena dříve)  práva se vztahují na každé dítě bez výjimky  přednostní zájem dítěte při všech činnostech, které se ho týkají (zařízení sociální péče, soudy, správní nebo zákonodárné orgány)  pro výkon práv musí stát udělat vše, co je v jeho moci (v případě potřeby i v rámci mezinárodní spolupráce)

 preambule (úvodní část, předmluva), 3 části  54 článků  práva vymezena v části I (články 1 – 41)  práva soustředěna do tří okruhů → zásady 3 P

 PROVISION – práva zaměřená na přežití a rozvoj dítěte  PROTECTION – práva týkající se ochrany dítěte  PARTICIPATION - práva zaměřená na účast dítěte na životě společnosti a na spolurozhodování o věcech, které se dítěte osobně týkají

Zařaďte vybraná práva do jedné ze tří skupin (3 P)  právo na zdravotnickou péči  právo na jméno a státní příslušnost, právo znát své rodiče a být v jejich péči (pokud to je možné)  právo svobodně vyjadřovat své názory ve všech záležitostech, které se ho dotýkají  vhodná náhradní rodinná péče, ochrana dítěte bez rodiny  právo na volný čas, hru, účast v kulturním životě a umělecké činnosti  právo na vzdělání

 právo žít s oběma rodiči, udržovat styk s oběma, je–li dítě od jednoho nebo obou odděleno  právo na přístup k vhodným informacím  ochrana před mučením, krutým zacházením, trestem smrti, doživotím  právo na život  právo stýkat se s jinými dětmi a zapojovat se do jejich sdružení  právo na ochranu soukromí Znáte některá další práva? Před čím je dítě ještě chráněno?

 právo na život  právo na jméno a státní příslušnost, právo znát své rodiče a být v jejich péči (pokud to je možné)  právo žít s oběma rodiči, udržovat styk s oběma, je–li dítě od jednoho nebo obou odděleno  právo na zdravotnickou péči  právo na životní úroveň nezbytnou pro všestranný rozvoj  právo na vzdělání  právo užívat vlastní kulturu, jazyk, vyznávat své náboženství pro děti menšin a domorodých obyvatel

 právo na ochranu soukromí  ochrana dítěte bez rodiny, vhodná náhradní rodinná péče  ochrana před násilím a zanedbáváním  ochrana před nebezpečnou prací  ochrana před zneužíváním drog  ochrana před sexuálním zneužíváním  ochrana před únosem prodejem, obchodováním  ochrana před mučením, krutým zacházením, trestem smrti, doživotím  ochrana před účastí v bojových akcích pro děti mladší 15 let

 právo stýkat se s jinými dětmi a zapojovat se do jejich sdružení  právo svobodně vyjadřovat své názory ve všech záležitostech, které se ho dotýkají  právo na přístup k vhodným informacím  právo na volný čas, hru, účast v kulturním životě a umělecké činnosti Která práva nejsou vždy dodržována / jsou porušována?

 Práva dítěte v dokumentech. Odbor prevence kriminality MV ČR. Praha  Úmluva o právech dítěte. [online]. Internetový portál Dětská práva. Dostupné z:  Potřeby, požadavky, práva a povinnosti dětí. Ústav veřejného zdravotnictví a medicínského práva [online]. Dostupné z: