Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková CHARAKTERISTIKA Jsem vyšší, štíhlá, tmavovlasá, sportovně založená,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková ROZBOR BÁSNĚ Čemu nás učí básně? Ptát se…. Jiří Žáček – Strážce majáku.
Advertisements

Elektronické učební materiály – 1. stupeň Český jazyk 5 Autor: Mgr. Lenka Radošová Přídavná jména tvrdá smutný, pomalý, usměvavý, rychlý, zlobivý náladová,
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 4 – přídavná jména Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
PŘEDPONY Autor: Mgr. Martina Durinová Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk 5 ZPÍVAT SPÍVAT SHROMÁŽDIT ZHROMÁŽDIT SHLÉDNOUT ZHLÉDNOUT ZPRÁVA.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková TŘÍDĚNÍ SLOVNÍCH DRUHŮ Kolik slovních druhů známe? Co by mohly označovat.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Jana Hofrichterová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_Podstatná jména TÉMA.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co je větší? 15 cm30 cm 100 m6000 mm 15 cm3 m.
Černý Petr − druhy slov Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k opakování probraného učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ charakteristika Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAROSLAV SEIFERT – Píseň o … (tajenku převeď do mn. č.) OPAK K DOMA 2. ST.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková ČÍSLOVKY DEVÍTINÁSOBNĚ KOLIKERÝ JEDNI TROJÍ TOLIK KOLIK NIC SEDMKRÁT.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník Zazpíváme si. ZÁJMENA Co už známe Chválím tě, Země má, tvůj žár i mráz, tvá tráva zelená.
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Člověk a příroda Autor: Mgr. Lenka Radošová.
Autor: Mgr. Jana Šulcová
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
1. KŘÍŽOVKA Pohyb může být posuvný a ….. Veličina s jednotkou m³ 1
POVĚST Žil skutečně rytíř Bruncvík?
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Radka Škulaviková
Přídavná jména vyjadřují: vlastnosti osob, zvířat, věcí a dějů
V_ _ _ _ _ _ _ _E SVÁTKY JARA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost POZNÁVÁME RODINU
VY_32_INOVACE_16_PŘV_LES
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁJMENA KDO TATO JÁ NIC SE MŮJ NAŠE KTERÝ ŽÁDNÝ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší?
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
1. Čím se liší pohyby těchto těles?
1. Křížovka Věci, která má tvar, rozměr, říkáme
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Člověk a příroda
Podstatná jména jsou slova ohebná, skloňují se.
PŘÍRODOVĚDA 5. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření březen 2013
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Prezentace – výklad učiva
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název materiálu: Zájmena
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_06
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_23_ Přídavná jména
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_ČESKÝ JAZYK
Slovní druhy - procvičování
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
POPIS Shrnutí učiva.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_CERTOVSKE_RYMOVANI Název materiálu:
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_04 příslovečná určení
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
VY_32_ INOVACE_ 10_ ČESKÝ JAZYK 3
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
POPIS OSOBY A CHARAKTERISTIKA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková CHARAKTERISTIKA Jsem vyšší, štíhlá, tmavovlasá, sportovně založená, třináctiletá, úplně obyčejná holka a hledám kamarádku na dopisování, 13 – 15 let, zájmy: hudba, tanec, filmy, lyžování. Zn. Úsměv v každé situaci

Co už znám? Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk CHARAKTERISTIKA = POPIS OSOBY Při popisu podáváme informace o tom, jak osoba (nebo věc) vypadá. Postupujeme od celku k jednotlivým částem, od shora dolů, systematicky a logicky. Uvádíme souvislosti. Při popisu osoby – CHARAKTERISTICE – se zabýváme vzhledem popisovaného i jeho vlastnostmi, povahou, jednáním, vztahem k lidem a k práci, jeho zájmy a schopnostmi.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co nového si řekneme CHARAKTERISTIKA 1. VNĚJŠÍ – vzhled, podoba 2. VNITŘNÍ – vlastnosti, povaha, chování osoby: A.Přímá – vlastnosti pojmenováváme přímo (přídavnými a podstatnými jmény)- Aleš je šikovný, talentovaný chlapec, rád běhá. B.Nepřímá – vyjadřujeme se nepřímo, popisem jednání a chování. Z toho pak vlastnosti odvozujeme. Používáme přirovnání („jako“). – Aleš běhá jako zajíc, na každý závod se trpělivě připravuje a většinou pak vyhraje.

Procvičení Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk DOPLŇ CHYBĚJÍCÍ SLOVA: ………. kamarád má ………. (a) ………. postavu. Nápadné jsou především jeho ………... Když se rozběhne, nikdo ho ………. Svýma ………. rukama by mě uzvedl jako …………. Své ………. síly však nikdy nezneužívá, ………. spolužáky naopak chrání. Rád se dívám na jeho ………. obličej. Vždycky, když se usměje, jako by se celý ………… Dovede se ale i ………. mračit. To pak ………. obočí stáhne a ………. oči vysílají blesky na všechny strany. Naštěstí se ………. málokdy. Do školy si nejčastěji obléká ………. kalhoty a ………. tričko s ………. nápisem. Jaké slovní druhy jsi doplňoval?

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazykProcvičení Uveď přirovnání, v nichž se vyskytují tato slova: Myš, dudek, medvěd, had, klíště, slepice, zajíc, páv, vlk, liška, slavík Vyjádři pomocí přísloví nebo pořekadla, že: … se ničeho nebojí, … je tvrdohlavý a ničemu neustoupí, … jsou oba stejní O kom říkáme, že: Hraje druhé housle. Má brouka v hlavě. Může si na tom zuby vylámat. Cítí se jak páté kolo u vozu. Má klapky na očích. Dělá z komára velblouda.

Něco navíc (pro šikovné) Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk CHARAKTERISTIKA VNĚJŠÍ: V Zobí ulici takového člověka ještě nikdy neviděli. Byl vysoký, hubený a velice starý, soudě podle jeho stříbrných vlasů a vousů, dost dlouhých, aby si je mohl zastrčit za opasek. Na sobě měl dlouhý hábit, purpurový plášť, který vláčel po zemi, a na nohou boty, na vysokém podpatku a s přezkami. Modré oči za půlměsícovými brýlemi měl jasné a zářivé a svítily v nich malé jiskřičky, a nos měl velice dlouhý a křivý, jako by ho měl alespoň dvakrát zlomený. Jmenoval se Albus Brumbál. Z jaké knihy je ukázka? Kdo to byl Albus Brumbál? Vytvoř (vymysli) vnitřní charakteristiku tohoto muže – jaký je, jaké má vlastnosti, jak se chová, co má rád, co umí, jaké má vztahy k ostatním …? Je možné podle vnějšího vzhledu usuzovat vlastnosti člověka?

Česky English Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk popis charakteristika vlastnosti description characteristic properties, characteristics, attributes Describe your friend. How he looks like? What are his attributes?

Zpětná vazba Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk CHARAKTERISTIKA – kritéria: Seznamte se s mým kamarádem (mou kamarádkou) 1.Napiš, jak vypadá, co obvykle nosí na sobě. 2.Jaké má vlastnosti? 3.Jak spolu vycházíte, co máte společného, v čem jste odlišní? 4.Jaké máte společné zážitky? 5.Použij charakteristiku nepřímou - přídavná jména a přirovnání. 6.Dodržuj odstavce, nezapomeň na úvod a závěr.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje: Obrázky Rowlingová,J.K., Harry Potter a kámen mudrců, 6.vydání, Praha, Albatros s. ISBN , s.14