Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší?"— Transkript prezentace:

1 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší? Autor: Mgr. Zuzana Vimrová

2 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 2. Co o tématu znám Každá látka je složená z nějakých částic. Některé jsou větší, jiné menší. U větších částí můžeme jednotlivé částice vidět pouhým okem (např. zrnka písku, krystalového cukru..) U menších už musíme použít zvětšovací zařízení jako je lupa nebo mikroskop (zrnka hl. mouky, moučkového cukru…). I když ale použijeme mikroskop na pozorování menších zrnek, stejně nevidíme nejmenší částice, ze kterých je látka složena.

3 3. Jaké si řekneme nové termíny
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 3. Jaké si řekneme nové termíny Nejmenší částicí je ATOM. elektron - jádro neutron proton + obal Látky, které se skládají pouze z jednoho druhu atomů se nazývají PRVKY. Jsou to například zlato, kyslík, vodík, měď. V dnešní době známe 116 různých prvků.

4 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 4. Co si řekneme nového Atomy se slučují do pevných vazeb dvou, tří nebo více atomů. Takové skupině atomů říkáme MOLEKULA. Jestliže není molekula tvořená pouze jedním druhem atomů. Pak mluvíme o SLOUČENINĚ. Např. molekula vody je složená ze dvou atomů vodíku a jednoho atomu kyslíku. Podle toho, v jak pevných vazbách a jak blízko u sebe jsou atomy nebo molekuly v látce, může docházet ke snadnému nebo obtížnějšímu dělení. Např. atomy v plynu jsou daleko od sebe. Atomy kovu jsou blízko u sebe.

5 5. Procvičení a příklady Doplň následující text
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 5. Procvičení a příklady Doplň následující text Atom se skládá z …….. a ……….. . V jádru jsou ……… a ……….., v obalu jsou …….. Látka, která se skládá pouze z jednoho druhu atomů se nazývá …….. . Spojení dvou, tří a více atomů se nazývá …………. . Atomy v molekulách jsou vázány v ……. vazbách. Molekula vody je tvořená 2 atomy ……….. a 1 atomem ………… Látkám, které jsou tvořeny z atomů různých prvků říkáme ……….. Atomy pevných látek jsou ………… u sebe. Atomy plynů jsou ………… od sebe.

6 6. Něco navíc Historie atomu
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 6. Něco navíc Historie atomu Již v 5. – 3 . stol př. n. l. určili někteří filozofové (Démokritos, Leukippos), že každá látka je tvořena nedělitelnými částečky - atomy, které při dostatečném zvětšení mají podobu písku (pevná tělíska, mezi kterými je prázdný prostor). Tyto částice jsou v neustálém pohybu. V 17. – 19. stol. byl velký rozvoj atomové hypotézy (Lomonosov, Lavoisier, Avogadro) stanovili pojem molekula. V roce 1803 vytvořil J. Dalton atomovou teorii, která definovala atomy, prvky, molekuly a sloučeniny. Název ATOM pochází z řeckého slova atomos = nedělitelný

7 7. CLIL Atom is composed of atomic nuclei and atomic wrapper.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 7. CLIL Atom is composed of atomic nuclei and atomic wrapper. In atomic nuclei are protons and neutrons. In atomic wrapper are elektrons.

8 8. Zpětná vazba - test Z čeho se skládá atom? Jaké druhy prvků znáš?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 8. Zpětná vazba - test Z čeho se skládá atom? Jaké druhy prvků znáš? Jaký je rozdíl mezi prvkem a sloučeninou? Vyjmenuj některé sloučeniny. Můžeme molekulu vidět pouhým okem?

9 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 9. Použité zdroje


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší?"

Podobné prezentace


Reklamy Google