Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POPIS Shrnutí učiva.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POPIS Shrnutí učiva."— Transkript prezentace:

1 POPIS Shrnutí učiva

2 Určete použitý slohový postup. Poznáte autora ?
Poštovní schránka na rohu ulice, To není nějaká lecjaká věc. Kvete modře, Lidé si jí váží velice, Svěřují sejí docela, Psaníčka do ní házejí ze dvou stran, Z jedné smutná a z druhé veselá.

3 Co je pro obě ukázky společné? Určete zdroj.
Brambory očistíme, nakrájíme na kostičky a vložíme do osolené vařící vody. Přidáme mléko, jíšku připravenou ze sádla a mouky, oloupaná nakrájená rajčata, rajčatový protlak, špetku mletého pepře a všechno uvaříme do měkka.

4 Popis a jeho druhy Úkolem popisu je podat celkový obraz popisovaného předmětu nebo jevu. Pokud popisujeme vnější znaky jedná se o popis statický. Chceme-li zachytit průběh děje, tvoříme popis dynamický. Podle účelu rozlišujeme: + popis prostý – usiluje o co největší ………………………. + popis odborný – usiluje o co největší ……………………. + popis umělecký (líčení) = subjektivně zabarvený po- pis

5 Cvičení: popište pohled, který se vám naskytl

6 Kompozice popisu Popis má být přesný, jasný a přehledný. Přehlednosti dosáhneme tím, že si promyslíme, jak budeme postupovat – např. zleva doprava, zdola nahoru, od nejnápadnějších znaků k méně nápadným. Nejprve popisujeme celek, pak postupujeme k částem, detailům. Cílem je, aby si čtenář uměl popisované místo (věc) přestavit.

7 Jazykové prostředky Posuďte použití uvedených jazykových prostředků a uvědomte si jejich funkci. Odborná terminologie Spojení přídavných jmen s podstatnými jmény Přirovnání Synonyma Domácká slova Dějová slovesa Číslovky Vulgarismy Použití větného členu místo vedlejší věty Slovesa v trpném rodě

8 Řešení Odborná terminologie – zajišťuje přesnost
Spojení přídavných jmen s podstatnými – přispívá k větší názornosti a výstižnosti Přirovnání – slouží větší názornosti, text oživí Synonyma – v prostém popisu takto nahrazujeme nadužívaná slovesa mít a být Domácká slova – nejsou vhodná, používáme neutrální jazykové prostředky Dějová slovesa – využíváme v dynamickém popisu Číslovky – napomáhají přesnosti Vulgarismy – nepoužíváme Použití větného členu místo vedlejší věty – vhodné pro odborný popis (hutnější vyjadřování) Slovesa v trpném rodě – využíváme v odborném stylu

9 Cvičení: upravte pořadí pokynů

10 Cvičení: upravte pořadí cvičebních pokynů
Protažení šikmého břišního svalstva S výdechem udělejte s nataženýma rukama úklon dopředu. Upažte. Opět musí být záda rovná. Chytněte pravou rukou levé zápěstí. Nadechněte se. Celým trupem se pootočte na jednu stranu a pak na druhou. Cvik opakujte osmkrát. Je důležité nevytahovat ramena, břicho je zpevněné.

11 Řešení Protažení šikmého břišního svalstva Upažte.
Chytněte pravou rukou levé zápěstí. Nadechněte se. S výdechem udělejte s nataženýma rukama úklon dopředu. Celým tělem se pootočte na jednu stranu a pak na druhou. Opět musí být záda rovná, je důležité nevytahovat ramena, břicho je zpevněné. Cvik opakujeme osmkrát.

12 Použitá literatura HANZOVÁ, Marie a SCHNEIDEROVÁ, Eva: Klíč ke slohu. Albatros. Praha 2007 MF DNES


Stáhnout ppt "POPIS Shrnutí učiva."

Podobné prezentace


Reklamy Google