Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAROSLAV SEIFERT – Píseň o … (tajenku převeď do mn. č.) OPAK K DOMA 2. ST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAROSLAV SEIFERT – Píseň o … (tajenku převeď do mn. č.) OPAK K DOMA 2. ST."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAROSLAV SEIFERT – Píseň o … (tajenku převeď do mn. č.) OPAK K DOMA 2. ST. K DOBŘE STAVBA PRO OVCE VZDOROVAT ROH ŠÁTKU ARAB. KNÍŽE V E N K U L É P E O V Č Í N Č E L I T C Í P E M Í R

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co už o tématu znám? Jaroslav Seifert byl: významný český básník, prozaik, publicista a překladatel nositel Nobelovy ceny za literaturu (1984). Pocházel z prostředí dělnického Žižkova.Tvorba: Během své tvorby prošel několika obdobími, každé mělo výrazné znaky. Za jeho verše mu byla udělena Nobelova cena. Jeho vztah ke komunismu: Zpočátku byl zastáncem komunismu, později vyloučen z KSČ (Charta 77).

3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Báseň je z knihy Chlapec a hvězdy. Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Kniha má podtitul verše k obrazům a obrázkům Josefa Lady. Vychází poprvé roku 1956. V knize se sešly dvě významné osobnosti české kultury – básník Jaroslav Seifert, malíř Josef Lada. Seifert ve shodě s poetikou J. Lady vykouzlil českou ves s příznačnými scenériemi, postavami a zvyky.

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Před četbou textu Před četbou textu Jaká další slova by se v textu v souvislosti s jeho názvem mohla objevit? s jeho názvem mohla objevit? Pokud by v básni byly v básni byly vločky symbolem, co by mohly symbolizovat? Znáš jiné literární dílo, kde roli hraje sníh, popř. déšť? ?

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Četba textu viz Čítanka. Přečti si potichu celý text a pokus se zapřemýšlet:  Jaký je podle autora osud vloček?  Jakou roli v básni hraje čas?  Jaké jsou paralely mezi osudem vloček a osudem lidí? Najdi v textu personifikaci, přirovnání, refrén a vyznač schéma rýmů.

6 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazykProcvičení Vysvětli souvislost pojmů s básní Píseň o vločkách. porovnání personifikace osud paralela rým oslovenírefrén rok 1956 Josef Lada Chlapec a hvězdy inspirace čas ?

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk I would like to speak English. vločka snowflake básník poet salutation oslovení sbírka básní verš collection of poems verse

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba: která tvrzení vyplývají z textu? Zpětná vazba: která tvrzení vyplývají z textu?  Jaroslav Seifert pocházel z prostředí dělnického Žižkova.  J. Seifert spolupracoval s Josefem Ladou.  Kniha Chlapec a hvězdy vyšla poprvé v r. 1956.  Ruce Venušiny je sbírka, která obsahuje Píseň o vločkách.  V Písni o vločkách bychom mohli najít personifikaci.  Vločky jsou v Písni o vločkách symbolem.  Mezi vločkami a osudem lidí není paralela. AAANAANAAANAAN

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje Použité zdroje obrázky kliparty Microsoft Office PowerPoint publikace ČORNEJ, Petr a kol. Osobnosti českých dějin. 1. vyd. Český Těšín: Nakladatelství Fragment, 2007. ISBN 9788025305096. SOUKAL, Josef. Čítanka 9. 2. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, 2005. ISBN 8072351974.


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAROSLAV SEIFERT – Píseň o … (tajenku převeď do mn. č.) OPAK K DOMA 2. ST."

Podobné prezentace


Reklamy Google