Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA OPAK RUBU VÁNOČNÍ PÍSEŇ RODOVÝ ZNAK HRDINA W A T T O V E R A L K O L E D A L Í C E R B R E K

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co už o tématu znám? Jiří Wolker byl: významný český básník, který působil v období po první světové válce. Wolkerovy pohádky: O milionáři, který ukradl slunce – pokus o sociální pohádku, lékař nemocnému milionáři poradí, aby snesl z oblohy slunce a zavřel se s ním v jedné místnosti, aby měl všechnu jeho léčivou sílu jen pro sebe… Wolkerův krátký život : Wolker zemřel velmi mladý ve věku 24 let roku 1924.

3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? proletářská poezie sociální balada proletariát Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Vznikla ve 20. letech jako reakce na sociální bídu a důsledky 1. světové války. Zdůrazňovala úlohu dělnictva. Byla levicově orientovaná. Cílem bylo dosáhnout sociální spravedlnost. Jiří Wolker psal převážně balady se sociální tematikou s poukazem na velké sociální rozdíly, kde zlo působí společnost. Námětem jeho balad je bída a utrpení proletariátu. Je podle K. Marxe třída, jejíž příslušníci (proletáři, dělníci a zaměstnanci) nevlastní výrobní prostředky a jsou svou obživou závislí na jejich vlastnících (kapitalistech, buržoazii).

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Jiří Wolker (1900 – 1924) Jiří Wolker (1900 – 1924) 1)Pocházel z Prostějova, kde studoval gymnázium. 2)Pocházel z rodiny bankovního úředníka. 3) Na přání otce studoval v Praze práva. 4)Prvotinu (Host do domu) vydal v r. 1921. 5) Jeho tvorba byla převážně sociálně orientovaná. 6)Trpěl tuberkulózou, léčil ji u moře i ve Vysokých Tatrách, nakonec jí podlehl. Je pochován na městském hřbitově v Prostějově s epitafem, který si sám napsal.

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co si řekneme nového? Tvorba J. Wolkera Host do domu – sbírka, která vznikla z jeho gymnazijních prací. Součástí sbírky je báseň Poštovní schránka (obdiv k prosté, obyčejné věci, využití přirovnání, kontrastu, metafory, personifikace). Těžká hodina – jeho nejvýznamnější sbírka, obsahuje nejtypičtější básně proletářské poezie. Wolker zde rozvinul sociální baladu. Součástí sbírky je např. Balada o nenarozeném dítěti (milenci nemohou mít z finančních důvodů dítě) nebo Balada o očích topičových (za svou tvrdou práci u pece ztrácí topič zrak - oslepne. Nikdo mu však nemůže pomoci. Pracovat nemůže a doma má ženu s dítětem). Ukázky viz Čítanka. Byl také autorem pohádek a divadelních her.

6 Procvičení Vysvětli souvislost pojmů s J. Wolkerem. Uveď příklady. Pracuj ve skupině. onemocnění levicová orientace Host do domu Těžká hodina pohádky epitafstudium proletářská poezie Prostějov sociální balada proletariát obyčejné věci ?

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk I would like to speak English. to die very young zemřít velmi mladý básník poet studovat práva to study law sbírka básní verš collection of poems verse

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba: která tvrzení vyplývají z textu? Zpětná vazba: která tvrzení vyplývají z textu?  Jiří Wolker pocházel z dělnického prostředí.  Proletářská poezie jako reakce na sociální bídu a důsledky 1. světové války.  Wolkerova poezie je spíše levicově orientovaná.  Sociální balady obsahují vždy přirovnání a metaforu.  Jiří Wolker psal výlučně poezii.  První básnickou sbírku vydal J. Wolker r. 1921.  Jiří Wolker působil v letech po první světové válce. NAANNAANAANNAA

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje Použité zdroje obrázky kliparty Microsoft Office PowerPoint publikace ČORNEJ, Petr a kol. Osobnosti českých dějin. 1. vyd. Český Těšín: Nakladatelství Fragment, 2007. ISBN 9788025305096. SOUKAL, Josef. Čítanka 9. 2. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, 2005. ISBN 8072351974. internet http://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Wolker


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA."

Podobné prezentace


Reklamy Google