Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_II_S2_15.
Advertisements

Ing. Veronika Dostálková MBA OSOBNÍ A RODINNÝ ROZPOČET Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0701_HRUBÁ M. Téma: Pojem _HRUBÁ MZDA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 18 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: listopad 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Název školy:Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_26_Státní rozpočet Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Ing. Veronika Dostálková MBA MAJETEK A ZÁVAZKY Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Hospodaření a tvorba ceny Výchova k občanství 7. ročník.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_IVOVACE_2301_STAV FINANCÍ Téma: Pojem F. G._ ZJIŠTĚNÍ STAVU FINANCÍ.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 13 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ
Ing. Veronika Dostálková MBA
Název projektu: Moderní škola
Odraz světla na rovinném zrcadle
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_10_08_hospodaření domácnosti, příjmy a výdaje
Vzdělávací oblast: MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová.
Inf Počítač a lidé s handicapem
Domácí zvířata VY_52_INOVACE_28
• Datum: od • Projekt: Kvalitní výuka
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti.
Název projektu: Moderní škola
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Hrubá a čistá mzda, pojištění, daně 1 – Hrubá a čistá mzda
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Saturn Sluneční soustava Název školy
Astronomické jednotky délky
Měření elektrického proudu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Současná společnost a životní styl, generační problémy
Základní škola a Praktická škola Moravské Budějovice Dobrovského11
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
EU_62_A_sada 1_18_M_Rozpočet domácnosti_Pol
Magnetická indukce Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
FINANČNÍ GRAMOTNOST Osobní rozpočet
Závislost elektrického odporu
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Počátky slovesného umění
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Zlomky – opakování učiva 5. ročníku
EU_62_A_sada 1_13_M_Příjmy_Pol
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Rozpočet a druhy rozpočtu (prezentace)
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Mgr. Veronika Vaňousová
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu:Rozpočet Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_18_05 Autor:Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:Matematika, Občanská výchova Ročník:9. Vzdělávací oblast:Finanční gramotnost Vzdělávací obor:Matematika a její aplikace, Výchova k občanství

Tematický okruh:Hospodaření domácnosti Téma:Rozpočet domácnosti, typy rozpočtu, jejich odlišnosti Druh učebního materiálu:Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 15 – 20 min Anotace / Metodický list:Prezentace má za cíl objasnit žákům pojmy rozpočet a jeho typy, příjmy a výdaje. Po vysvětlení pojmů lze zařadit do výuky následující aktivitu: Žáci vytvoří fiktivní 4-5 členné rodiny (otec, matka, děti). Otec a matka si zvolí povolání, na internetové stránce si zjistí průměrnou hrubou mzdu a vypočtou čistý příjem domácnosti. Společně pak se rodina pokusí vytvořit přebytkový nebo alespoň vyrovnaný rozpočet. Vyučující by měl mít připraven přehled základních úhrad za služby (nájem, energie, komunikace, atp.).

R OZPOČET

porovnání příjmů a výdajů PŘÍJMY = peníze, které získáváme a můžeme s nimi hospodařit (ze zaměstnání, z podnikání, od státu – sociální dávky, dary, kapesné, peníze z prodeje majetku, pronájmu,...) VÝDAJE = peníze, které vydáváme za nákup různých předmětů a služeb (předměty a služby, které si pořizujeme, závisí na našich potřebách)

Příjmy máme omezené, proto si musíme dobře rozmyslet, za co peníze utratíme. Nemůžeme mít všechno! Rozpočet nám pomůže vyjít s penězi, dobře hospodařit.

R OZPOČET DOMÁCNOSTI Domácnost tvoří lidé, kteří společně žijí a hospodaří. Rozpočet domácnosti zahrnuje veškeré příjmy a výdaje členů domácnosti.

P ŘÍJMY PRAVIDELNÉ = příjmy ze zaměstnání, příjmy z podnikání, příjmy z pronájmu majetku, sociální příjmy (pravidelně se opakuje) NEPRAVIDELNÉ = např. odměny v zaměstnání, peníze za brigády (opakovaně, ale nepravidelně, v různé výši) JEDNORÁZOVÉ = např. výhra v loterii, dědictví, peníze z prodeje majetku (pouze jednou)

V ÝDAJE PEVNÉ = nájem bytu, splátky půjček (pravidelně se opakují, ve stejné výši) KONTROLOVATELNÉ = výdaje např. za oblečení, jídlo, telefonování, benzín, kulturu (můžeme ovlivnit jejich výši, popř. je zrušit) JEDNORÁZOVÉ = např. nákup vánočních dárků, zaplacení dovolené, opravy (jednou za delší dobu, vyšší částky, lze ovlivnit jejich výši)

V YROVNANÝ ROZPOČET Příjmy jsou stejné jako výdaje. Není dlouhodobě žádoucí, protože v případě nenadálých jednorázových výdajů může dojít k neschopnosti hradit výdaje. Je třeba vytvořit finanční rezervu.

P ŘEBYTKOVÝ ROZPOČET Příjmy jsou vyšší než výdaje. Přebytek hospodaření můžeme použít na placení mimořádných výdajů nebo jej zhodnotit (vytvořit další příjem – např. spoření, investice do podnikání, pronájem majetku). Nejlepší typ rozpočtu.

S CHODKOVÝ ROZPOČET Příjmy jsou nižší než výdaje. Domácnost není schopna platit všechny své výdaje. Nejhorší typ rozpočtu. Možná řešení: zvýšení příjmů, snížení kontrolovatelných výdajů, prodej majetku, půjčka peněz (krátkodobé nevhodné řešení).

Z DROJE : JAKEŠ, Petr a kol. Finanční gramotnost pro druhý stupeň základní školy. Praha: Fortuna, 2011, ISBN AUTOR NEUVEDEN. Rodinný rozpočet [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obrázky – MS Office klipart