NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozvíjející větné členy
Advertisements

Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
SKLADBA PŘÍVLASTEK 2. část.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Větné členy.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_033_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
PŘÍVLASTEK (Pk) Mgr. Michal Oblouk.
Přívlastek postupně rozvíjející
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
PŘÍVLASTEK.
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
Přívlastek (Pk).
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Barbora Doležalová Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné na
PŘÍVLASTEK Mgr. Michal Oblouk.
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
SYNTAX RISKUJ Autor: Mgr. Monika Dudová
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘÍVLASTEK, DOPLNĚK
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_759_7TR_CJ Autor: Mgr. Květuše Zmrzlíková.
PŘÍVLASTEK A JEHO DRUHY 8. ročník.
Rozvíjející větné členy - opakování -
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
Rozvíjející větné členy - opakování -
(PREZENTACI SPUSTÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5) Přívlastek.
Rozvíjející větné členy Přívlastek 6.ročník ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ přívlastek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_14_SKLADBA.
PŘÍVLASTEK - DRUHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_07_PŘÍVLASTEK - DRUHY Téma:
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Základní škola Jablonec nad Nisou – Mšeno, Mozartova 24, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_CJIIb-03 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Přívlastek VY_32_INOVACE_03-27 Ročník: Vzdělávací oblast:
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_03 přívlastek
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 7. ročník_Určování větných členů
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Přívlastek Mgr. Renata Pospiechová
PŘEDMĚT - SHRNUTÍ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
VY_32_INOVACE_20_04_procvičování podstatných jmen
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_15   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Rozvíjející větné členy – 6. ročník
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Přívlastek Rozvíjí podstatné jméno Ptáme se: jaký, který, čí? Je vyjádřen: podst. jménem, příd. jménem, zájmenem, číslovkou, popř. infinitivem.
VĚTNÉ ČLENY 7- 9 PŘÍVLASTEK
Rozvíjející větné členy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
VY_32_INOVACE_65_Přívlastek několikanásobný a postupně rozvíjející
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a literatura 7.ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace TÉMA: PŘÍVLASTEK, druhy přívlastků ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Anotace : Materiál je určen pro žáky 7.tříd Slouží jako výkladový a procvičovací materiál k učivu o rozvíjejícím větném členu – přívlastku Snímek č.3 – přívlastek, přívlastek shodný, neshodný Snímek č.4 – žáci vyhledávají přívlastky, rozlišují PKS a PKN Snímek č.5 – žáci doplňují k daným slovům PKS a PKN Snímek č.6 – žáci mění PKS v PKN Snímek č.7 – žáci mění PKN v PKS Snímek č.8 – přívlastek postupně rozvíjející a několikanásobný Snímek č.9 – žáci rozlišují přívlastek postupně rozvíjející a několikanásobný a doplňují čárky Snímek č.10 – žáci doplňují k daným slovům přívlastek postupně rozvíjející a několikanásobný

PŘÍVLASTEK (PK) Závisí na podstatném jméně, blíže určuje jeho význam, tvoří s ním skladební dvojici Ptáme se na něj : JAKÝ? KTERÝ? ČÍ? Bývá vyjádřen 1,2,3,4,infinitivem Druhy : shodný (PKS) – shoduje se s řídícím členem v pádě, čísle a rodě, stojí obvykle před řídícím členem př: mohutné stromy, naše škola, druhý závod neshodný (PKN) – neshoduje se s řídícím. členem v pádě, stojí za řídícím členem. př: bazén s vodou, cesta lesem, nápis nekouřit

PŘÍVLASTEK Vyhledej přívlastky, urči, jakým slovním druhem jsou vyjádřeny, rozliš přívlastek shodný a neshodný Putovali jsme hlubokým lesem do malebné vesničky. Na kraji města jsme odbočili do ulice Pod Věží. Prošli jsme kolem nízkých domů ze dřeva. Vyhrál boj s nemocí. Touha pracovat ho hnala dopředu. Chladné počasí nám znemožnilo výlet do Prahy.

PŘÍVLASTEK Doplň k daným slovům přívlastek shodný a neshodný : shodný neshodný pohádka most rohlík chuť domorodec

PŘÍVLASTEK Změň přívlastek shodný v neshodný : Adélčini rodiče byli vystrašeni. Sportovní zprávy právě skončily. Jablkový koláč nám velmi chutnal. Děda vyrábí dřevěné lodičky. Pod stromeček jsem dostal pohádkovou knížku. Rakovnické náměstí patří mezi nejdelší v ČR.

PŘÍVLASTEK Změň přívlastek neshodný ve shodný : Babička upekla buchty s povidly. Chodníky ve městě byly čisté. Hráči Sparty překvapili svým výkonem. Děti pouštěly po obloze draky z papíru. Maminka mi koupila šaty s puntíky. Navštívili nás příbuzní z Pardubic.

PŘÍVLASTEK Druhy : NĚKOLIKANÁSOBNÝ – skládá se z několika souřadně spojených přívlastků, oddělují se čárkou, pokud nejsou spojeny spojkou, před kterou se čárka nepíše př: Koupil si citronovou a čokoládovou zmrzlinu. POSTUPNĚ ROZVÍJEJÍCÍ – spojení jména a přívlastku je dále blíže určeno dalším přívlastkem, neodděluje se čárkou př : Koupil si výbornou citronovou zmrzlinu.

PŘÍVLASTEK Rozliš přívlastek několikanásobný a postupně rozvíjející, doplň čárky : Kůň napadal na levou přední nohu. Hanka je milá zdvořilá dívka. Kytici uvázala z červených modrých žlutých květů. Lucie obývala krásný slunný pokoj. Máme na výběr ruský anglický francouzský jazyk. Těším se letní prázdninové dny.

PŘÍVLASTEK Doplň k daným podstatným jménům přívlastek několikanásobný a postupně rozvíjející : postupně rozvíjející několikanásobný ruka svetr žák ulice rodiče

Zdroj : Vlastní zdroj MICROSOFT POWERPOINT 2010 Držitel licence 2.základní škola v Rakovníku, Husovo náměstí 3