Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Český jazyk 6 TEMA: Předmět - shrnutí ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE Prezentace slouží ke shrnutí probraného učiva a k přípravě na písemnou práci. Žáci si zopakují teorii vztahující se k předmětu a větný rozbor zaměřený rovněž na tento rozvíjející větný člen. Posledním úkolem je rozlišení podmětu a předmětu v textu.

3 PŘEDMĚT - SHRNUTÍ

4 Doplň: Předmět je ___________________ větný člen.
Ptáme se na něj _______________ pádovými otázkami kromě _______________ pádu. Předmět bývá nejčastěji vyjádřen _________________ jménem nebo _________________.

5 Urči všechny větné členy:
Ivana píše dopis. Babička se bojí bouřky. Hana se vysmála Aleně. Eva dala Janě dárek. Všichni mluvili o fotbale.

6 Rozhodněte, zda vyznačené výrazy jsou ve větách podmětem, nebo předmětem:
To kolo jsem dostal od babičky k svátku. Rozbilo se ti kolo? Na zahrádce krásně voní růže. Miluješ červené růže? Mohutný strom na okraji lesa zasáhl blesk. Blesk proťal oblohu a v jeho světle jsme zahlédli, že se na vrcholku kopce vypíná mohutný strom.

7 ŘEŠENÍ Předmět je ROZVÍJEJÍCÍ větný člen.
Ptáme se na něj VŠEMI pádovými otázkami kromě 1. A 5. pádu. Předmět bývá nejčastěji vyjádřen PODSTATNÝM jménem nebo ZÁJMENEM.

8 Ivana (Po) píše (Př) dopis (Pt – 4.p.).
Babička (Po) se bojí (Př) bouřky (Pt – 2. p.). Hana (Po) se vysmála (Př) Aleně (Pt – 3.p.). Eva (Po) dala (Př) Janě (Pt – 3.p.) dárek (Pt – 4.p.). Všichni (Po) mluvili (Př) o fotbale (Pt – 6.p.).

9 To kolo (Pt) jsem dostal od babičky k svátku.
Rozbilo se ti kolo (Po)? Na zahrádce krásně voní růže (Po). Miluješ červené růže (Pt)? Mohutný strom (Pt) na okraji lesa zasáhl blesk (Po). Blesk (Po) proťal oblohu a v jeho světle jsme zahlédli, že se na vrcholku kopce vypíná mohutný strom (Po).

10 CITACE Prezentace je dílem autorky ze dne


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov"

Podobné prezentace


Reklamy Google