Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.12 Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Advertisements

Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
45.1 Větné vzorce
Procvičovací cvičení – věta a souvětí
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_598_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
DRUHY VĚT Mgr. Michaela Benešová. DRUHY VĚT Mgr. Michaela Benešová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_377_STAVBA VĚTY Téma: VĚTA JEDNODUCHÁ,
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
Věta jednoduchá a souvětí
Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, e:mail: Tel.: www: zsvraclav.cz Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
24.1 Věta jednoduchá a souvětí
Věta jednoduchá a souvětí.
Mgr. Michal Oblouk.  v ě ta, která je tvo ř ena jednou skladební dvojicí  obsahuje jedno sloveso v ur č itém tvaru = jeden p ř ísudek Na nádra ž í p.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Věty oznamovací VY_32_INOVACE_01 Sada 22 Základní škola T.
Český jazyk 3. ročník ZŠ „Věta jednoduchá a souvětí“
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk 6. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ vedlejší věta podmětná Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Dopis Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.4 Rostliny - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk a literatura.
Anotace: Prezentace je určena pro 3. ročník, předmět český jazyk. Žák se seznámí s přídavnými jmény. Naučí se na ně zeptat a vyhledat ve větě. Obohacuje.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.1 Podstatná jména – vzory rodu středního a skloňování Název sady:
 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.3 Slova souzna č ná a protikladná Název sady: Č eský jazyk 4. ro.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Křížovka 2. Nejchytřejší savec 4. Co potřebujeme ze vzduchu 1. Pravé.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Podstatná jména – pád, číslo, rod Název sady: Český jazyk 4.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.9 Předložky a předpony Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Vyjmenovaná slova - souhrn Název sady: Český jazyk 4. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ větné členy Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.2 Živá a neživá příroda Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.5 Podstatná jména – vzory rodu mužského a skloňování – 2. část Název.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Dobrá Jana Český jazyk 4. ročník
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Slova souznačná a protikladná
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
RISKUJ!.
VY_32_INOVACE_ 14_ Souvětí a jeho stavba
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření říjen 2012 Ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police n. M.,
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_12_SOUVĚTÍ
VY_32_Inovace_ Základní skladební dvojice
Zájmena.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
VY_32_INOVACE_ČJ.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk.
VY_32_INOVACE_16_ Skladba – věta jednoduchá a souvětí
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál je určen žákům 4. tříd k seznámení se s větnou stavbou, poznáváním a tvořením vět jednoduchých a souvětí, se vzorci souvětí. Žáci plní po výkladu zadané úkoly. Materiál se dá využít při práci s interaktivní tabulí, multimice, v počítačové učebně nebo jako pracovní list.

Stavba větyStavba věty

Věta jednoduchá a souvětí Naše projevy se skládají z vět. Rozlišujeme věty jednoduché a souvětí. Slyším! Přijdu brzy. Přijdu brzy, ale nevím v kolik hodin. Slyším dobře, jak se máš? Pavel volal, protože se o mě bojí! Pavel volal?

Věta jednoduchá Ve větě jednoduché je jedno sloveso ve tvaru určitém. (Jana zpívá.) Slova, která patří ke slovesu tak, aby vznikla mluvnicky správná věta, tvoří spolu se slovesem základní větu. Základní větu mohou tvořit jeden, dva, tři i čtyři členy. Sněží. Mrzne. Dědeček dřímá. Pes štěká. Maminka nese nákup. Tatínek řídí auto. Eva přinesla Honzovi dárek.

Souvětí Souvětí vznikne spojením dvou nebo více vět jednoduchých. Obsahuje proto dvě nebo více sloves ve tvaru určitém. (Jana zpívá a Petr si čte.) Souvětí obsahuje složitější myšlenku. Věty v souvětí bývají spojeny spojovacími výrazy, což mohou být: 1.spojky (a, ale, nebo, když…) 2.zájmena (který, kdo, co, jenž…) 3.příslovce (kde, odkud, kdy, kam…) Některé věty jsou odděleny samostatnou čárkou bez spojky. Čárku píšeme také před většinou spojovacích výrazů. Pouze před spojkami a, i,nebo čárku obvykle nepíšeme.

Vzorec souvětí Stavbu souvětí můžeme naznačit pomocí větného vzorce. Do vzorce napíšeme značku V pro větu, číslici vyjadřující pořadí věty v souvětí, všechna znaménka ve větách a spojovací výrazy. Šli jsme do ZOO a viděli jsme tam mnoho zvířat. Vzorec:V1 a V2. Nejvíc jsme se těšili na to, že se nám ukáže mládě lva. Vzorec:V1, že V2. Mládě bylo roztomilé, ale za chvilku uteklo a už se neukázalo. Vzorec:V1, ale V2 aV3.

1. Rozliš věty jednoduché a souvětí. Kdysi dávno stál nad Vltavou hrad s dřevěnými hradbami. Stál na pravém břehu řeky na vysoké skále, kterou před úpatím omývaly nepokojné vlny. Hrad byl pevný jako vůle knížat, kteří v něm vládli. Říká se, že tady sedal kníže Přemysl na kamenné knížecí stolici a přijímal s kněžnou Libuší zprávy z celé své země. Pod jeho správou se země měnila stále rychleji. Husté lesy ustupovaly polím. Mezi poli budovaly pilné ruce osady a tvrze. Kníže Přemysl dobře radil svému lidu. J J S S S S S S J J J J J J J J

2. Urči druhy vět a doplň interpunkční znaménka. Dnes máme dobrý oběd Máš umyté ruce Prostři Chceš ještě polévku Kdyby tak byl kompot Nemluv při jídle Oběd mi moc chutnal Kdo teď umyje nádobí. ? ! ? ! !. ? oznamovací tázací rozkazovací tázací přací rozkazovací oznamovací tázací

3.Pomocí otázek doplňuj věty dalšími slovy. Kdo vymyslí nejdelší větu? Vyučování končí. Pavel čte. Hokejisté vyhráli. Ptáci zpívají. Dědeček vyprávěl. Olinka si hraje. Dnes vyučování končí o půl hodiny dřív. Můj kamarád Pavel Novák pořád jenom čte detektivky nebo horory. Naši zlatí hokejisté opět vyhráli nad ruským týmem 5:0. Rozčepýření ptáci bez přestání hlasitě zpívají u nás na zahradě v šípkovém keři. Můj starý šedovlasý dědeček mi dlouze vyprávěl velmi zábavný příběh o svém dětství na venkově. Naše malá Olinka si pěkně hraje s novými panenkami v dětském pokojíčku.

4. Urči počet vět v souvětí, doplň čárky a zapiš vzorce souvětí. Když pustím předmět z výšky začne padat protože je přitahován k zemi. Velice obratný břichomluvec dokáže předstírat že nevyslovil jediné slovo ale ve skutečnosti vyslovuje slova tak že téměř nepohne rty. Potrava je pro naše tělo pohonná látka která mu opatřuje energii nutnou k činnosti jelikož jinak bychom nemohli žít. 3 Když V1, V2, protože V3. V1, že V2, ale V3, že V V1, která V2, jelikož V3.,,,,,,,

5. Vymýšlej souvětí podle daných vzorců. V1, protože V2. V1, aby V2. V1 nebo V2? V1 a V2, ale V3. Nešel jsem ven, protože pršelo. Maminka vaří a tatínek opravuje motorku, ale moc mu to nejde. Koupíme si zmrzlinu nebo chceš jít do kina? Kamila se učí, aby dostala jedničku.

Použitá literatura JANÁČKOVÁ Zita, MŰHLHAUSEROVÁ Hana, PŘÍBORSKÁ Olga, ZBOŘILOVÁ Jitka. Český jazyk 4: učebnice pro 4. ročník. Brno: Nová škola, 2011, ISBN MIKULENKOVÁ Hana a kol. Český jazyk 4, 2.díl.Olomouc: Prodos, 2008, ISBN STYBLÍK Vlastimil a kol. Pracovní sešit k učebnici Český jazyk pro 4.ročník ZŠ. Praha: SPN, 2002, ISBN ŠTĚRBOVÁ Ludmila, BEDNÁŘOVÁ Lenka. Čeština pro 4. ročník ZŠ – pracovní sešit. Úvaly: JINAN, 1997, č.j /93-22 ŠPULÁKOVÁ Ivana, JANÁČKOVÁ Zita. Opakujeme češtinu ve 3. – 5. ročníku, Pravopisná cvičení, diktáty: Nová škola 2001, ISBN Obrázky z galerie klipart