Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 14. Nepředepsané geometrické tolerance a všeobecné tolerance Název sady:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STROJÍRENSTVÍ Technické kreslení Značky polohy (ST20)
Advertisements

Technická dokumentace
Tato prezentace byla vytvořena
Předepisování přesnosti rozměrů -tolerování úhlů, děr, tvaru a polohy
Strojírenství Kontrola a měření Měření tvarů a vzájemné polohy (ST39)
Geodézie v pozemním stavitelství
Předepisování přesnosti rozměrů -uložení, toleranční soustavy
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
10. přednáška Odchylky tvaru, polohy
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Přesnost rozměrů..
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
4.3 Geometrické tolerance
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tato prezentace byla vytvořena
Tolerování rozměru a geometrické tolerance
Technické kreslení Měřítka zobrazení
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
GEOMETRICKÉ TOLERANCE (ROVNOBĚŽNOST)
SK1 – Tolerance U12113 © Pospíchal 2006.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Druhy čar Bogdan Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bogdan Nogol. Dostupné z Metodického portálu
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 16. Seznámení s postupem tvorby programu na CNC soustruhu HURCO Název.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Trávicí soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 3. Seznámení s programem Autodesk „Inventor“ – CAD Název sady: CNC.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 12. Vypilování a slícování kostky Název sady: Tematické a souborné práce.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 18. Výrobní výkres a jeho náležitosti Název sady: Technická dokumentace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 7. Olemování řezby arabeskou Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 6. Přenos modelu mezi programy „Inventor“ a „EdgeCAM“- základní nastavení.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Tělní tekutiny Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 10. Výroba speciálních tvarových čelistí pro rytecké upínací zařízení Název.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 4. Ruční řezání závitů vnějších i vnitřních (kostka) Název sady: Tematické.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 3. Pomůcky a zásady kreslení Název sady: Technická dokumentace pro 1.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Regulátor alternátoru Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
19. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.2
18. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.1
6. Pilování tvarových ploch
Název prezentace (DUMu): Buňky
2. Řešení konstrukcí čar a křivek Technická dokumentace pro 1. ročník
Název prezentace (DUMu): Alternátor – zapojení
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
20. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.3
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
Název prezentace (DUMu): Rostlinná pletiva.
5. Výkresy, druhy a formáty Technická dokumentace pro 1. ročník
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Zatloukal Martin
7. Vypilování a slícování (čistič drážek)
Název prezentace (DUMu): Abiotické podmínky prostředí
Název prezentace (DUMu): Funkce a použití zapalování
8. Výroba jednoduché zámkové desky
Technologie – Lícování I
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III.
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
Název prezentace (DUMu): Úvod do zapalování, rozdělení, pojmy
13. Výroba kohoutu (Flobert)
SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Zatloukal Martin
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek
16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
Název prezentace (DUMu): Klasické zapalování
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
KVALITATIVNÍ PARAMETRY V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI
Transkript prezentace:

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 14. Nepředepsané geometrické tolerance a všeobecné tolerance Název sady: Technická dokumentace pro 1. ročník Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem „Nepředepsané geometrické tolerance “ je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak postupovat při kreslení technické dokumentace. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Technické kreslení na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na definici přípustných odchylek skutečných tvarů a poloh od tvarů a poloh teoreticky přesných. 2

Nepředepsané tolerance Na výkrese nepředepsané geometrické tolerance jsou dány všeobecnými tolerancemi ČSN a bývají uváděny na výkrese poznámkou. Základnou je prvek součástky, kterou určuje jedna rovina nebo osa, od níž vycházíme a vztahujeme k ní tolerance tvaru a polohy. Hodnoty jsou uváděny tabulkami pro případy přímosti a rovinnosti, válcovitosti, kruhovitosti, rovnoběžnosti, kolmosti, souměrnosti, souososti a kruhového házení. Řada prvků není tolerována, ale platí všeobecné tolerance, ČSN ISO

Všeobecné tolerance Pokud se mají uplatnit všeobecné úchylky dle ISO 2768, musí být v popisovém poli skutečnost uvedena : a ) ISO 2768 b ) třída přesnosti dle této části ISO 2768 Nejsou-li uvedeny předchozí údaje, jsou výrobně použitelné i výrobky, pokud nejsou na závadu funkce. 4

5

6

Nepředepsané geometrické tolerance 7

8 U válcovitosti nejsou všeobecné tolerance stanoveny. Pro kruhovitost je všeobecná tolerance rovna číselné hodnotě tolerance průměru, ale nesmí být větší než příslušná hodnota kruhového házení. Rovnoběžnost v rámci všeobecných tolerancí je rovna číselné hodnotě rozměru přímosti nebo rovinnosti podle toho, která z nich je větší. Na součásti je delší strana považována za základnu. Kolmost je v rámci všeobecné tolerance dle tabulky s tím, že za základnu je považována delší strana.

9

10

Předepisování na výkresech 11

Kontrolní otázky 1.Jaký je účel mezních úchylek netolerovaných rozměrů ? 2.Vyhledejte mezní úchylku netolerovaných rozměrů v tabulce zkosení hrany pro rozměr 3 mm ve třídě přesnosti m. 3.Vyhledejte mezní úchylku netolerovaných rozměrů v tabulce délkových rozměrů pro délku 100 mm ve třídě f. 12

13