Inflace. Inflace je projevem ekonomické nerovnováhy, která se projevuje vzestupem cen v ekonomice (růstem celkové cenové hladiny). Opakem inflace je deflace,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Advertisements

Poměrní ukazatelé Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ INFLACE Obr. 1 Inflace.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Ing. Veronika Dostálková MBA TRH PRÁCE Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Ing. Veronika Dostálková MBA TRŽNÍ MECHANISMUS Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_1 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : květen.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Základy nabídky a poptávky TNH 1 – 3. seminář Pavel Seknička.
Hospodářský cyklus Pavel Seknička. Hospodářský cyklus - základní charakteristika Hospodářský cyklus představuje výkyvy ve výstupu, příjmech a zaměstnanosti,
Měření výkonu ekonomiky 2. seminář – TNH 2
Obchod, trh Základy hospodaření.
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků
Odkud se berou peníze v rozpočtu
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
Autor: Ing. Alice Horáčková
Ekonomie 1 Bakaláři Druhá přednáška Peníze
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Měnová soustava, měnová politika
Základní makroekonomické ukazatele
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Model důchod-výdaje.
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Cena (druhy, změny) Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu.
Ekonomika– národní hospodářství
Ekonomika Inflace 4. Ing. Miroslava Farmačková
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Ekonomická rovnováha Pokud může a dovede národní ekonomika vyrobit tolik, kolik sama spotřebuje, je v ekonomické rovnováze. Je zákonité, že ekonomika se.
Makroekonomie E 7 - otázky.
INFLACE.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Odměňování zaměstnanců
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Hospodářský cyklus VY_32_INOVACE_40_814
2. P marketingového mixu Cena. 2. P marketingového mixu Cena.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Měření makroekonomických agregátů
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Finanční gramotnost Inflace ZŠ Hejnice Mgr. Jan Kašpar.
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Ekonomie INFLACE. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Tisková konference ČMKOS
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Inflace a měna Národní hospodářství
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Základy Ekonomie pro adiktology část Prof. Martin Dlouhý
Úvod do makroekonomie.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Zákony trhu. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Fungování tržního mechanismu - neviditelná ruka trhu
Téma 3 Spotřeba, úspory, investice
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Inflace

Inflace je projevem ekonomické nerovnováhy, která se projevuje vzestupem cen v ekonomice (růstem celkové cenové hladiny). Opakem inflace je deflace, která se naopak projevuje poklesem celkové cenové hladiny.

Inflace Inflace je makroekonomický pojem a měří se pomocí tzv. spotřebního koše a porovnávání cenových hladin v různých časových obdobích. Míra inflace (míra znehodnocení peněz) se uvádí v procentech.

Inflace zároveň přináší pokles kupní síly peněz. Například 9% míra inflace znamená, že se cena zboží zvýšila o 9 %. Zboží, které dříve stálo 100 Kč, stojí nyní 109 Kč.

Přiklad: Jedna z největších inflací v historii se odehrála v Německu po 1. světové válce - v roce Ceny rostly tak rychle, že mzda se musela vyplácet každé 2 hodiny, pro sirky se chodilo s „košíkem peněz". To, co stálo 1 marku před rokem 1914, stálo v roce 1923 již 8 miliard marek.

Důkazy můžeme dodnes nalézt na poštovních známkách z té doby.

Příčiny inflace Inflace tažená poptávkou: Má prvotní počátek na straně poptávky. Vzniká tím, že lidé dostávají za stejnou práci vyšší mzdy (více peněz). Zvýšená poptávka vyvolá růst cen nabídky, zaměstnanci (poptávka) proto budou žádat další zvýšení mezd, tím se zvýší náklady firem a dojde k novému zdražení na straně nabídky, což vede k rozbíhání tzv. inflační spirály.

Příčiny inflace Inflace tažená nabídkou: Má prvotní zdroj na straně nabídky v podobě růstu cen. Zvýšení cen na straně nabídky je nejčastěji vyvoláno zdražením vstupů do výroby (materiál, energie, kapitál). Zaměstnanci (poptávka) žádají zvýšení mezd, což způsobí opětovné zvýšení cen nabídky a opět se rozbíhá inflační spirála.

Míra inflace se dá vyjádřit ukazatelem: cenová hladina (t) - cenová hladina (t -1) míra inflace = [%] cenová hladina (t -1) kde t je určité období (např. měsíc, rok).

Nejčastěji používanými indexy k vyjádření vývoje cenové hladiny jsou: 1. Index spotřebitelských cen (CPI) Index měří vývoj nákladů obyvatelstva na tzv. tržní koš spotřebního zboží (spotřební koš). Tržní koš spotřebního zboží se skládá asi ze 400 položek výrobků a služeb sloužících k uspokojování každodenních potřeb domácností (zahrnuje potraviny, oděvy, doprava, vzdělání, zdravotní péči atd.).

Nejčastěji používanými indexy k vyjádření vývoje cenové hladiny jsou: 2.Index cen výrobců (PPI) sleduje se pro různá odvětví a obory (např. index cen průmyslových výrobců, zemědělských výrobců, stavebních prací, apod.). 3.Deflátor HDP cenový deflátor HDP se vypočítá jako poměr HDP v běžných cenách k HDP ve stálých cenách určitého roku. Tento ukazatel je přesnější než CPI, má však nevýhodu - můžeme ho spočítat pouze zpětně, až když statistický úřad vyjádřil HDP za předcházející rok.

Druhy inflace Podle velikosti míry inflace můžeme rozlišovat: Inflace mírná (plíživá) jednociferná, lidé nepřestávají věřit penězům, ekonomika běžně funguje, tempo růstu cen odpovídá tempu růstu výroby; Inflace pádivá dvojciferná, lidé přestávají věřit domácí měně, preferují stabilnější cizí měny nebo jiné trvalejší hodnoty (zlato, nemovitosti atd.), chod ekonomiky už je narušován, ekonomická výkonnost klesá;

Druhy inflace Hyperinflace trojciferná a větší, ceny se zvyšují natolik rychle, že peníze přestávají plnit svou funkci uchovatele hodnot a zprostředkovatele směny, lidé preferují naturální směnu (přes její obrovské nevýhody a nedostatky), ekonomický systém společnosti se úplně rozpadá, nastává chaos a anarchie, tento stav je typický především pro období válečných konfliktů, politických převratů a podobně, ekonomická výkonnost hospodářství se zcela propadá (např. inflace v Bulharsku v roce 1996 byla 1085,0 %, Rusko 1992 mělo inflaci 2508 %, Ukrajina v tomtéž roce 2730 % apod.).