Divadelní scéna Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
(Literární výchova - 7. ročník)
Advertisements

Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Jakub Jan Ryba Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
ROČNÍ OBDOBÍ.
Sluneční soustava Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Název: VÝVOJ DIVADLA V POČÁTCÍCH NÁRODNÍ OBROZENÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_371_Česká literatura 18. a 19. století AUTOR: Mgr. Markéta.
České národní obrození
Josef Kajetán Tyl
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 22, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Václav Kliment Klicpera Mgr. Ludmila Růžičková
Richard Wagner –
Josef Kajetán Tyl Vojtěch šimon.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:JOSEF KAJETÁN TYL Autor:Mgr.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Anotace: Prezentace seznamuje s významnými osobnostmi světové literatury. Leo Calvin Rosten Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Josef Kajetán Tyl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Divadlo ve třetí etapě národního obrození Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Divadlo v době národního obrození Mgr. Ludmila Růžičková.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Školní život Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 39.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 31  Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“. Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“ VY_32_Inovace_18 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov.
Osobnosti divadla Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce – zvyky a tradice.
České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36.
Dušičky. Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 45 Autor:
Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se.
Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 2 Autor: Ošlejšková.
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 26  Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
POČÁTKY NÁRODNÍHO OBROZENÍ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_03 Název Divadlo a noviny počátku Národního.
1. Fáze Národního obrození
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Karel Hynek Mácha Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
TÉMA: NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_06 Název Josef Kajetán Tyl Téma hodiny Josef.
František Ladislav Čelakovský
Rukopisy Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 35 Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
3. Fáze Národního obrození
Lidová kultura Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Ladislav Stroupežnický
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Česká literatura 1. poloviny 19. století
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Hymna ČR Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 32.
Božena Němcová Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Národní obrození Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_08_Česká historie.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
2. Fáze Národního obrození
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Střední škola obchodně technická s. r. o.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Transkript prezentace:

Divadelní scéna Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 33 Autor: Machová Alena Ověření ve výuce: 8. třída Datum ověření:

Divadelní scéna

Metodika:  Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem.  Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis.  Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Klíčová slova: české divadlo, loutkové divadlo, herecký projev, Štěpánek, Klicpera.

Divadelní scéna  Po vzestupu českého divadla v posledních patnácti letech 18. století nastala krátká přestávka, kdy české profesionální divadlo zaniklo a česky hráli jen ochotníci.  Roku 1812 oživila skupina ochotníků pod vedením divadelního nadšence Jana Nepomuka Štěpánka česká představení v pražském Stavovském divadle.  Začíná nová éra českého divadla.

Obrázek č. 1 – Jan Nepomuk Štěpánek

Obrázek č. 2 – Stavovské divadlo

Divadelní scéna  Štěpánkovi ochotníci uváděli ve Stavovském divadle české činohry, zpěvohry i opery, ale převažovaly dobrodružné rytířské příběhy a veselohry.  Ochotníci hráli zhruba 5x do roka.  Populární byly historické i soudobé veselohry Štěpánkovy (Čech a Němec) a Klicperovy (Divotvorný klobouk, Hadrián z Římsů, atd.).  Náročnější dramatickou tvorbu uváděli ochotníci ve Stavovském divadle jen zřídka.

Divadelní scéna  Roku 1824 se stal J. N. Štěpánek spoluředitelem Stavovského divadla.  Rychle vzrostl počet českých představení na 30 – 35 do roka. Stále převažovaly „rytírny“, ale častěji se objevovaly také náročnější hry.  Česká představení byla určena spíše pro nižší a méně vzdělané vrstvy.  Třicátá léta přinesla nové pojetí českého divadla.

Divadelní scéna  České divadlo se stalo pro mnohé nezbytností.  Po roce 1830 českých diváků rychle přibývalo a česky se začalo hrát i několikrát v týdnu.  Vedle Stavovského divadla se hrálo i na jiných pražských scénách. Profesionální české soubory již měla i města Brno a Olomouc.

Fungování divadla:  Herecký projev: zpočátku byly postavy často přehrávány. Postupně se mění k pravdivějšímu zobrazení charakteru postav.  Ochotnické divadlo: po roce 1830 prožívá období velkého rozvoje, ochotnické soubory také v jihozápadních a východních Čechách.  Loutkové divadlo: bylo určeno přímo dětem, kromě tradičního repertoáru (Faust, Herkules), se objevují i rytířské a loupežnické příběhy.  Loutkářů začalo rychle přibývat ve 20. letech 19. století.

Opakování: 1)Jaký druh her v divadle převažoval? 2)Jmenujte alespoň 2 autory divadelních her? 3)Kdy přišlo období nového pojetí českého divadla? 4)Pro koho bylo určeno loutkové divadlo a kdy zaznamenalo svůj rychlý vývoj?

Řešení: 1)Převažovaly dobrodružné rytířské příběhy a veselohry, ale hrály se také činohry, zpěvohry a opery. 2)Autoři: Jan Nepomuk Štěpánek, Václav Kliment Klicpera, Josef Kajetán Tyl. 3)Nové pojetí přinesla 30. léta. 4)Loutkové divadlo: určeno dětem, 20.l. 19. st.

Zdroje: LNĚNIČKOVÁ, Jitka. České země v době obrození. 1. vyd. Praha: Albatros, ISBN Literární výchova pro 2. stupeň základní školy. 1. vyd. Praha: SPN, ISBN VOLHEJNOVÁ, Veronika. Čeští spisovatelé. 3. vyd. Praha: Fragment, Odkaz. ISBN SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce. 2. vyd. Praha: Fragment, ISBN

Zdroje obrázků:  =cs&sa=X&biw=1366&bih=667&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=b9pzg7dr_JpWqM:&i mgrefurl= %25C3%25A1nek&docid=effH8msBrFx4WM&imgurl= pedia/commons/thumb/2/2f/Jan_Nepomuk_Stepanek_Vilimek.jpg/220px- Jan_Nepomuk_Stepanek_Vilimek.jpg&w=220&h=276&ei=EklWUOSDI47Vsga28IDYDg &zoom=1&iact=hc&vpx=206&vpy=160&dur=545&hovh=218&hovw=174&tx=82&ty=1 06&sig= &page=1&tbnh=165&tbnw=132&start=0&ndsp=22 &ved=1t:429,r:0,s:0,i:73 (Obrázek č. 1 – )  bih=667&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=QbkstakZ0IMVlM:&imgrefurl= vovskedivadlo.cz/&docid=RfaFLcQXPkw7gM&imgurl= mg/promo1.jpg&w=500&h=351&ei=5klWUNfjEcvptQahgoGIAQ&zoom=1&iact=hc&vpx =185&vpy=193&dur=644&hovh=187&hovw=267&tx=126&ty=118&sig= &page=1&tbnh=128&tbnw=181&start=0&ndsp=19&ved=1t:429,r:0,s:0,i :87 (Obrázek č. 2 – )