Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého a vody Rozdělení sacharidů A. Cukry – monosacharidy a disacharidy B. Polysacharidy – škrobové a neškrobové
Monosacharidy Monosacharidy jsou: aldózy (např. glukóza) – obsahují aldehydickou skupinu ketózy (např. fruktóza) – obsahují ketonickou skupinu Podle počtu uhlíků v řetězci se dělí na: triózy, tetrózy, pentózy, hexózy, heptózy Nejdůležitější jsou pentózy a hexózy
Mezi nejvýznamnější monosacharidy řadíme: 1. Glukóza – cukr hroznový v přírodě velmi rozšířena, zejména v ovoci zdroj energie v organismu - krev zahříváním glukóza karamelizuje redukcí z ní vzniká cukerný alkohol – tzv. glucitol (sorbit) Jedná se o aldózu 2. Fruktóza – cukr ovocný Jedná se o nejsladší cukr Je to ketóza Glukóza a fruktóza jsou hlavní sacharidy medu
3. Galaktóza – cukr mléčný Společně s glukózou tvoří mléčný cukr laktózu Jedná se o aldózu Monosacharidy jsou cukry REDUKUJÍCÍ – redukují se Tollensovým a Fellingovým činidlem
Oligosacharidy Oligosacharidy jsou sacharidy, které mají 2-10 monosacharidových jednotek Disacharidy: 1. Sacharóza – disacharid tvořený glukózou a fruktózou, tzv. cukr řepný, třtinový neredukující 2. Maltóza - disacharid tvořený dvěma molekulami glukóz, tzv. cukr sladový, redukující
3. Laktóza - disacharid tvořený glukózou a galaktózou, tzv. cukr mléčný, neredukující
Redukující disacharidy obsahují poloacetalový hydroxyl Neredukující disacharidy neobsahují poloacetalový hydroxyl
Polysacharidy polysacharidy – obsahují více než 10 glukózových jednotek Jedná se o zásobní látky (rostlinné a živočišné) Zásobní látkou živočichů je glykogen Glykogen se nachází zejména v játrech, někteří živočichové (např. králíci, kůň) mají glykogen také ve svalovině a jejich svalovina je proto nasládlá
zásobní látkou rostlin je škrob, nachází se ve škrobových zrnech zejména v bramborách, obilninách a luštěninách škrob se skládá ze dvou částí: a. Amylóza – nerozvětvená část škrobu, rozpustná ve vodě b. Amylopektin – rozvětvená část škrobu, nerozpustná ve vodě škrob je štěpen pomocí dvou enzymů - amyláz
dalším polysacharidem je celulóza (vláknina) Vláknina je nestravitelná pro monogastrická zvířata Je stravitelná pro polygastrická zvířata Pozitivní zdravotní účinek: Podporuje střevní peristaltiku Snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva Podporuje činnost bakterií mléčného kvašení ve střevě Výskyt – zelenina, ovoce, obilniny a celozrnné výrobky z nich, brambory, luštěniny
V ovoci se dále nachází polysacharid pektin Pektin se ve větší míře vyskytuje v nezralém ovoci Pektin má po zahřátí rosolotvornou schopnost – tvoří želé (rosol) – této vlastnosti využíváme při výrobě marmelád V krovkách hmyzu a ve schránkách korýšů a v houbách se nachází polysacharid chitin
Zdroje: vlastní přípravy D ě kuji za pozornost