 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Advertisements

M O N O S A C H A R I DY.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
SACHARIDY nejrozšířenější organické látky na Zemi úlohy sacharidů
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Vypracoval Miloslav Čunek
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sacharidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
SACHARIDY II.
SACHARIDY CUKRY RZ
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Cukry Alice Skoumalová.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Příjemce podpory – škola:
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Sacharidy - II. Obsah: Oligosacharidy Polysacharidy.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Sacharidy - I. Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
CHEMIE - Polysacharidy
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Buňka  organismy Látkové složení.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého a vody  Rozdělení sacharidů A. Cukry – monosacharidy a disacharidy B. Polysacharidy – škrobové a neškrobové

Monosacharidy  Monosacharidy jsou: aldózy (např. glukóza) – obsahují aldehydickou skupinu ketózy (např. fruktóza) – obsahují ketonickou skupinu  Podle počtu uhlíků v řetězci se dělí na: triózy, tetrózy, pentózy, hexózy, heptózy  Nejdůležitější jsou pentózy a hexózy

 Mezi nejvýznamnější monosacharidy řadíme: 1. Glukóza – cukr hroznový  v přírodě velmi rozšířena, zejména v ovoci  zdroj energie v organismu - krev  zahříváním glukóza karamelizuje  redukcí z ní vzniká cukerný alkohol – tzv. glucitol (sorbit)  Jedná se o aldózu 2. Fruktóza – cukr ovocný  Jedná se o nejsladší cukr  Je to ketóza  Glukóza a fruktóza jsou hlavní sacharidy medu

3. Galaktóza – cukr mléčný  Společně s glukózou tvoří mléčný cukr laktózu  Jedná se o aldózu  Monosacharidy jsou cukry REDUKUJÍCÍ – redukují se Tollensovým a Fellingovým činidlem

Oligosacharidy  Oligosacharidy jsou sacharidy, které mají 2-10 monosacharidových jednotek  Disacharidy: 1. Sacharóza – disacharid tvořený glukózou a fruktózou, tzv. cukr řepný, třtinový neredukující 2. Maltóza - disacharid tvořený dvěma molekulami glukóz, tzv. cukr sladový, redukující

3. Laktóza - disacharid tvořený glukózou a galaktózou, tzv. cukr mléčný, neredukující

 Redukující disacharidy obsahují poloacetalový hydroxyl  Neredukující disacharidy neobsahují poloacetalový hydroxyl

Polysacharidy  polysacharidy – obsahují více než 10 glukózových jednotek  Jedná se o zásobní látky (rostlinné a živočišné)  Zásobní látkou živočichů je glykogen  Glykogen se nachází zejména v játrech, někteří živočichové (např. králíci, kůň) mají glykogen také ve svalovině a jejich svalovina je proto nasládlá

 zásobní látkou rostlin je škrob, nachází se ve škrobových zrnech zejména v bramborách, obilninách a luštěninách  škrob se skládá ze dvou částí: a. Amylóza – nerozvětvená část škrobu, rozpustná ve vodě b. Amylopektin – rozvětvená část škrobu, nerozpustná ve vodě  škrob je štěpen pomocí dvou enzymů - amyláz

 dalším polysacharidem je celulóza (vláknina)  Vláknina je nestravitelná pro monogastrická zvířata  Je stravitelná pro polygastrická zvířata  Pozitivní zdravotní účinek: Podporuje střevní peristaltiku Snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva Podporuje činnost bakterií mléčného kvašení ve střevě  Výskyt – zelenina, ovoce, obilniny a celozrnné výrobky z nich, brambory, luštěniny

 V ovoci se dále nachází polysacharid pektin  Pektin se ve větší míře vyskytuje v nezralém ovoci  Pektin má po zahřátí rosolotvornou schopnost – tvoří želé (rosol) – této vlastnosti využíváme při výrobě marmelád  V krovkách hmyzu a ve schránkách korýšů a v houbách se nachází polysacharid chitin

Zdroje: vlastní přípravy D ě kuji za pozornost