DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 9 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Technologie Tematický okruh: Pokrmy z vepřového masa Téma: Vepřové maso 2. Ročník: 3. Jméno autora: Ing. Vendulka Štěrbová Datum tvorby: Anotace: Prezentace seznamuje žáky s rozdělením vepřového masa. Materiál je určen pro žáky 3. ročníku obor Gastronomie do předmětu „Technologie“. Slouží k procvičení učiva na interaktivní tabuli.
Vepřové maso 2.
Obsah: Rozdělení vepřové půlky Rozdělení vepřové půlky Použití jednotlivých částí v kuchyni Použití jednotlivých částí v kuchyni
Rozdělení vepřové půlky: Prasečí hlava Prasečí hlava Prasečí hlava Prasečí hlava Lalok Lalok Lalok Hřbetní sádlo Hřbetní sádlo Hřbetní sádlo Hřbetní sádlo Krkovička Krkovička Krkovička Plecko – plecko, ramínko Plecko – plecko, ramínko Plecko Pečeně (panenka) Pečeně (panenka) Pečeně Bůček Bůček Bůček Kýta – oříšek, ořech, horní šál, dolní šál Kýta – oříšek, ořech, horní šál, dolní šál Kýta Kolínko Kolínko Kolínko Nožička Nožička Nožička Ocásek Ocásek Ocásek
Dělení vepřového masa do jakostních tříd: 1.třída - kýta, pečínka, panenská pečeně, krkovička 1.třída - kýta, pečínka, panenská pečeně, krkovička 2.třída - plecko, ramínko 2.třída - plecko, ramínko 3. třída - bůček, kolínka, lalok 3. třída - bůček, kolínka, lalok
Rozdělení vepřové půlky: 1. Kýta 2. Pečeně 3. Panenská svíčková 4. Plec 5. Krkovička 6. Bůček 7. Nožičky 8. Kolínka 9. Hlava
Pracovní list Označte jednotlivé části vepřového masa Označte jednotlivé části vepřového masa
Správné řešení KRKOVIČKA KÝTA PEČENĚ PLEC PANENKA BŮČEK HLAVA KOLÍNKA NOŽIČKY
Zdroje LITERATURA: Sedláčková, Hana. Technologie přípravy pokrmů. Praha: nakladatelství Fortuna, ISBN Sedláčková, Hana. Technologie přípravy pokrmů. Praha: nakladatelství Fortuna, ISBN Obrázky: Galerie Office, Galerie Office,