Komunikace v malých skupinách, sociální sítě. * Osobnosti vůdce (demokrat, diktátor, liberál) * Role jednotlivců ve skupině * Atmosféra * Koheze (soudržnost)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Advertisements

MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Příloha č. 1 – specifikace předmětu plnění Řízení lidských zdrojů Procesy a nástroje VZ 2015.
Bezpečné prostředí ve škole dobré vztahy mezi dětmi.
Německý jazyk Vánoce Online diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium F. X. Šaldy, Liberec Vyučující: Mgr. Renata Šípová Expert: Mgr. Jana.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_02_PC_a_zdraví TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
JAN FABIANEK, CS-PROJECT spol. s r.o. Konference Centralizované zadávání veřejných zakázek Praha, VYUŽITÍ ČÍSELNÍKU NIPEZ.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
ARTETERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU projekt Sítě mateřských center o.s. – Jihomoravský kraj Lektorské dovednosti I. Komunikace v NNO.
Rozhodování. Podle typu rozhodovacího problému  za jistoty  za rizika (nejistoty)  za neurčitosti Kdo bude řešit  Skupina  Jednotlivec.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Poziční analýza školy Mgr. Miloslav Hubatka.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Pracovní porada Pracovní list.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Techniky práce s mentálně postiženými
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Pracovní porada Pracovní list.
Úvod do filosofie a etiky v sociální práci
Základní informace o poskytovateli
Přístupový systém aneb kontrola vstupů
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Kateřina Lojdová Klima školní třídy Kateřina Lojdová
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Ekonomika malých a středních podniků
PhDr.hana pazlarová, ph.d
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Poměr v základním tvaru.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_VVP_8A_7F Rozhodování - metody Název: Škola:
Týmové dovednosti 2 Marie Blahutková.
Diagnostika chování Vrstevnické sítě vztahy, interakce kontrolní list
Andragogika Vzdělávání.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
CIRKUS orientace.
Lidská společnost a je obnovovaná sexuální reprodukcí
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích ústav podnikové strategie Analýza komunikačních chyb řídících pracovníků ve vybrané společnosti.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.08
Sociální skupiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Digitální gramotnost Informatické myšlení
PhDr.hana pazlarová, ph.d
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
OSOBNOST.
Kooperace a kolaborace v online prostředí
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Poměr v základním tvaru.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Komunikace v malých skupinách, sociální sítě

* Osobnosti vůdce (demokrat, diktátor, liberál) * Role jednotlivců ve skupině * Atmosféra * Koheze (soudržnost) skupiny ( používání symbolů, rituálů.., četnost komunikace) * Skupinové normy, skupinová identita ( už ne já, ale my) * Koexistence s jinými skupinami (přátelské, nepřátelské)

* Formování - neexistují žádná pravidla komunikace * Krystalizace - upřesňování, konflikty, boj o moc * Tvorba norem - i norem komunikace * Aktivní práce - platnost pravidel komunikace a sankce za jejich nedodržování * Komunikace je všude klíčová

* Komunikace je převážně bezprostřední (face to face) * Je přechodná nebo trvalá * Komunikační akty ve skupinách jsou časté * Činnost skupin podmiňují konkrétní komunikační situace.

* řetězová horizontální nebo vertikální komunikace * a b c (totéž horizontálně) * a) hvězda každý s každým * b) kruh * c) vidlice * d) řetěz * e) hvězda

* Závěry: * Dobrý výkon byl vždy v kolizi se spokojeností. (centralizované sítě) * Tendence k vůdcovství (osoba, která je informačním prostředníkem) * S centralizací se ztrácí tvořivost jednotlivých účastníků. * Ten, kdo má v rukou nejvíce informací, působí jako určitý integrátor

* " Diskurzní univerzum je tvořeno skupinou jedinců, kteří participují na společném sociálním procesu zkušeností a chování". Janoušek * Systém společných významů * Profesní skupiny * Teenageři * vězni * Prostředek dosažení shody (skupinového tlaku) * Prostředek exkomunikace (mají odlišný názor, nejsou naši) * řečové varianty, což je způsob vyjadřování jedince vhodný pro určitou situaci /Keller /

* Bales - komunikace ve formální skupině * výše postavení lidé častěji komunikují (níže postavení reagují), * vedoucí ve skupině s více než 5 lidmi hovoří ke skupině jako k celku, * lidé s nízkým statusem rádi hovoří k výše post., * lidé s vysokým statusem častěji kritizují, * lidé častěji komunikují s těmi, kteří iniciují komunikaci, * čím těsnější je vzdálenost, tím častější je komunikace.

* Sociální síť (správnější ale méně používaný název je společenská síť, komunitní síť) je společenská formace – skupina lidí (sociální okolí člověka), kteří se navzájem ovlivňují

* budování sítě vztahů a známostí * začíná uměním příchodu na různé akce a sebeprezentace * seznamováním – umění „ small talk“ malé hovory o ničem * pravidlo: nejdříve dávat (dárky.....uvažovat o budoucnu) * umění představit se * ukončení konverzace * zpětná vazba ( vizitky)

* Pojem „sociální síť“ byl vytvořen dlouho před tím než vznikl internet. Využíval se např. v antropologii, epidemiologii, teorii her apod. * Zabývala se jím řada vědců: např. Moreno řešil sociální interakce lidí v malých skupinách a prosadil metodu sociometrie * George Elton Mayo aplikoval teorii sítí na pracovní vztahy * 1954 James A. Barnes začal tento termín používat pro oblast sociologie

* Elektronická pošta * výhody: * časová volnost komunikace, flexibilita * možnost promyslet si reakci * možnost zasílání příloh * nulové náklady * možnost současné komunikace s více osobami * archiv komunikace * možnost využít překladatele * je možné stanovit priority komunikace apod. * Nevýhody………..

* Telekonference nebo informační skupiny * IRC (Internet Relay Chat – chat přes internet) * 1995 Randy Conrad vybudoval první sociální síť classmates.com * Facebook….. * Vznikají nové pojmy jako je: centralita, periferalita, blízkost, clustery, koheze, vzájemnost, těsnost, délka kanálu, rovnost partnerů.

* Mluvíme o metodách sociálního mapování * Sociální síťová analýza (také nazývaný teorie sítě) * Collaborativní grafy * příklad analýzy příklad analýzy * Vizualizace sítí, software pro analýzy

* Druhy sítí * Menší, těsnější sítě informačně méně užitečné pro jejich * Otevřené sítě, s mnoha slabými vazbami a sociální kontakty, nové myšlenky, inspirativní informace. Jsou pro komunikaci cennější. * Přemostění dvou sítí, jedinci se stávají členy několika sítí (různé společenské role) * Sociální kapitál sítí apod. * V jedné síti manažeři i jejich zaměstnanci, učitelé i žáci bez ohledu na jejich sociální status apod.

* identifikování uživatele - Teorie skleníku * role komunikátora (počet účastníků) * slovní jazykový prostředek * kanály se rozšířily o audiovizuální prostředky. * zpětná vazba v komunikaci * multiplikační efekt – šest stupňů separace (Erdosiho číslo) * * Snižují se informační šumy * obsah komunikace

* I když nejsem na síti, chci na ní být * Čím více jsem na síti, tím větší mám problémy se čtením větších celků, nebo nečtu vůbec ( maximálně dva tři odstavce) * Nefiltruji si informace v mozku, ale mám filtrovací nástroje – mí přátelé hodnotí za mě. * Možnost spojovat informace hyperlinkem je úžasná a podporuje to mou kreativitu (svět není ve škatulkách) * Rychle, rychle, rychle * Síť je pro mě hlavním zdrojem informací ve škole, doma, v sociálním životě. * Své y si kontroluji každý den * Jsem každý den na facebooku *