RYBY SLADKOVODNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor:Mgr. Alena Shánělová
Advertisements

ROZDĚLENÍ RYB Přírodopis 7 třída.
Ryby.
Základní škola Kladruby
RYBY.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Sladkovodní ryby ČR Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.36
Živočichové našich rybníků – ryby, obojživelníci a plazi
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Ryby v ČR Vytvořila Lenka Švejdarová 7.B.
Pstruh obecný (70 cm). Pstruh obecný (70 cm) Pstruh americký (70 cm)
ZOOLOGIE OBRATLOVCŮ RYBY
OBRATLOVCI Ryby a obojživelníci.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_11.
Třída Ryby Nejpočetnější skupina obratlovců, výskyt od prvohor
Základní škola Kladruby
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Světadíly Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
RYBY poznávání zástupců
Společenstvo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN 
Ekosystém lesa a rybníka
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
RYBY. kapr obecný vouskykrátká řitní ploutev dlouhá hřbetní ploutev.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji přírodovědných vědomostí o vodních plochách a zvířatech žijících u nich. AutorMgr. Zdeňka.
VEPŘOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_52_INOVACE_23_ryby TémaŽivočichové.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zástupci ryb Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Bezostní Clupeiformes. Bezostní Obecně jsou primitivní kostnaté ryby, mezi které patří některé hospodářsky velmi významné druhy ryb, jako jsou sledi,
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
SÝROVÉ SPECIALITY II Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem
Živočichové u vody 3. ročník.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Získávání energie pro život
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ryby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Porozumění řeči – MÁ x NEMÁ interaktivní
VNITŘNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
RYBY –MOŘSKÉ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
TELECÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Zástupci sladkovodních ryb
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Poznávačka ryb.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ryby.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
Prezentace seznamuje děti s počasím a představuje také roční období
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
PTÁCI – LETCI (DRAVCI) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu
PTÁCI – LETCI (BRODIVÍ)
Výukový materiál VY_52_INOVACE_21_ Poznavacka_ryby
PTÁCI - LETCI (VRUBOZOBÍ)
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

RYBY SLADKOVODNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

SEZNÁMENÍ SE SLADKOVODNÍ RYBOU CHARAKTERISTIKA ČERSTVÁ RYBA RYBÍ MASO OBSAHUJE ROZDĚLENÍ RYB DRUHY SLADKOVODNÍCH RYB PRACOVNÍ LIST

CHARAKTERISTIKA Ryby jsou studenokrevní obratlovci, dýchají žábrami U nás žije asi 50 druhů ryb Sladkovodní ryba je ryba, která žije ve sladkých vodách jakou jsou řeky, jezera, rybníky K nejznámějším oblastem, které jsou spojené s chovem ryb u nás, je Třeboňsko Kvalita masa je ovlivněna prostředím, pohlavím, věkem, ročním obdobím, druhem a výživou ryby Maso je lehce stravitelné a vhodné k dietnímu stravování

Podle čeho poznáme, že je ryba skutečně čerstvá? Rybí oči jsou jasné, nezamlžené Povrch ryb nebo rybí porce není oschlý, ale je vlhký a lesklý Žábry jsou jasně červené, nejsou zašedlé ani na okrajích Při mírném tlaku prstem na masitou část ryby je znát odpor Je cítit pouze rybí vůní – rybinou ČERSTVÁ RYBA

Plnohodnotné bílkoviny Minerální látky (fosfor, fluor, sodík) Tučné rybí maso je bohaté na vitamíny A a D, ve vnitřnostech vitamíny B1, B2, B12 Rybí tuk (trán) je rovnoměrně rozložen a má vysokou biologickou hodnotu Hodně vody (60–80 %), proto podléhá velmi rychle zkáze Rybí maso má málo purinových látek, které podporují v lidském organismu vznik kyseliny močové (podílí se na vzniku dny, revmatismu apod.) Je lehce stravitelné a tedy vhodné k dietnímu stravování RYBÍ MASO OBSAHUJE

Ryby můžeme rozdělovat podle různých hledisek: podle původu – sladkovodní, mořské, tažné podle obsahu tuku – netučné (do 3 % tuku), tučné (nad 3 % tuku) podle zoologického hlediska – chrupavčité, kostnaté ROZDĚLENÍ RYB

DRUHY SLADKOVODNÍCH RYB Kapr obecný – chová se v umělých nádržích, rybnících, jezerech a řekách téměř na celém světě Tělo kapra je buď lysé, šupinaté nebo řídce pokryté šupinami Před prodejem se kapři nechávají v proudící vodě, aby se zbavili bahnité příchutě Při hmotnosti 2 až 3 kg je maso nejchutnější, nejlepší jakosti dosahují v zimě Kapři se prodávají živí, mražení či uzení Používá se na vaření, pečení, smažení nebo se připravují v rosolu

KAPR OBECNÝ

DRUHY SLADKOVODNÍCH RYB Štika obecná – žije v řekách i stojatých vodách, patří mezi dravé ryby Má chutné, libové, lehce stravitelné maso s drobnými kůstkami Za delikatesu se považují štičí játra Za kvalitní se považuje maso od ocasu, protože je téměř bez kostí Maso lze upravovat všemi technologickými způsoby

ŠTIKA OBECNÁ

DRUHY SLADKOVODNÍCH RYB Okoun – je dravá ryba žijící v řekách a jezerech Dorůstá 25–40 cm délky a hmotnosti 1 kg Má kuželovitou hlavu, ostré ploutve a množství šupin Je tmavě zelené barvy, na hřbetě jsou černé příčné pruhy Maso je pevné, bílé a velmi chutné Okouna můžeme upravovat na všechny technologické způsoby

OKOUN ŘÍČNÍ

DRUHY SLADKOVODNÍCH RYB Lín obecný – žije ve stojatých nebo mírně tekoucích vodách Tělo olivově zelené barvy je pokryto množstvím drobných šupin a typickým šlemem V koutcích tlamy jsou 2 vousy Nejčastěji se používají kusy o hmotnosti 600–800 g, je to menší ryba s měkkým, tučným a chutným masem

LÍN Lín obecný, různé zbarvení

DRUHY SLADKOVODNÍCH RYB Candát obecný – pochází z východní Evropy, odkud byl rozšířen do řek a jezer celé Evropy Je to štíhlá, dravá ryba, dorůstá délky 40–50 cm Maso je bílé, jemné, měkké, šťavnaté a velmi chutné Je vhodný k nejrůznějším kuchyňským úpravám V Maďarsku je znám pod názvem Fogosch

DRUHY SLADKOVODNÍCH RYB Sumec velký – je největší sladkovodní ryba, žije v řekách a jezerech ve střední Evropě Dorůstá délky až 3 m, má válcovité tělo a zploštělou hlavu se dvěma dlouhými a čtyřmi krátkými vousy Maso je tučné, z mladých sumců je velmi chutné Je vhodný k přípravě polévek, na pečení, vaření

SUMEC VELKÝ

DRUHY SLADKOVODNÍCH RYB Pstruh potoční – je drobná lososovitá ryba, žije v chladných a prudkých vodách potoků a řek v celé Evropě Dorůstá až 40 cm, šupiny jsou velmi drobné Maso je bílé až narůžovělé, lehce stravitelné Zpravidla se upravuje vcelku na různé technologické způsoby

PSTRUH DUHOVÝ

DRUHY SLADKOVODNÍCH RYB Na našem trhu se dále nabízejí Tolstolobik Cejn Amur Siven Parma Mník Lipan Maréna velká Hlavatka

PRACOVNÍ LIST Jaké znáte ryby žijící v ČR? Jak ryby dělíme? Co ryby obsahují? Proč je vhodné konzumovat ryby? Jak poznáme čerstvou rybu?

ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 8. DEZIDOR. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: %BD_v_tr%C3%A1v%C4%9B.jpg STR. 9. KARELJ. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: gue_Vltava_1.jpg STR. 12. KARELJ. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Prague_Vltava_3.jpg

ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 14. DEZIDOR. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: obecn%C3%BD,_zbarven%C3%AD.jpg STR. 17. RENATA VESPALCOVA. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: STR. 19. DEZIDOR. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: s_mykiss.jpeg?uselang=cs