Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem"— Transkript prezentace:

1 KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem

2 Ing. Miroslav Koberna, CSc. Ředitel pro programování a strategii PK ČR

3 Ing. Ladislav Vacek Víceprezident Rybářského sdružení ČR

4 SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM
CHRÁNĚNÉ ZEMĚPISNÉ OZNAČENÍ TŘEBOŇSKÝ KAPR Ve vymezené oblasti Třeboňska probíhá rozmnožování, chov a sádkování Třeboňského kapra. Následné zpracování v některých případech probíhá i mimo vymezenou oblast. CHRÁNĚNÉ OZNAČENÍ PŮVODU POHOŘELICKÝ KAPR CHOP Pohořelický kapr poskytuje zákazníkům jistotu, že celý výrobní cyklus kapra (od výtěru po jeho tržní realizaci) probíhá v daném regionu a v kvalitní svalovině kapra, zdroji suroviny pro lidský konzum, se odráží jedinečné přírodní podmínky tohoto regionu.

5 SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM
V současnosti je kapr obecný hospodářsky nejvýznamnějším druhem ryby v České republice, ročně se ho vyprodukuje přibližně tun. Letos se očekává stejná výše, % podle druhů a podle toho jak chovatelé nasadili rybníky. Druhové složení tržních ryb vyprodukovaných chovem v ČR v letech (t) Ryby podle druhů 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Kapr 17947 17507 17258 17746 18198 17972 16809 17833 17860 Lososovité ryby 776 815 671 738 814 752 682 692 611 Lín, síhové 295 308 271 241 208 184 165 163 157 Býložravé ryby 747 980 1010 1071 958 997 892 779 822 Dravé ryby 218 236 228 229 227 238 202 213 Ostatní 464 549 633 406 603 631 572 466 537 Celkem 20447 20395 20071 20420 21010 20763 19358 20135 20200 Zdroj: (Rybářské sdružení ČR)

6 SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM
Co ovlivnilo produkci ryb v loňském roce? Počasí je nejvyšší faktor ovlivňující produkci, ale odbornost a dlouholetá praxe rybníkářů výkyvy počasí dokáže tlumit a tím, že v některé části naší malé hezké vlasti je ovlivněno více a někde vůbec, tak se to vyrovnává. V loňském roce byla produkce ovlivněna a zasažena především vlivem predátorů (kormoráni, vydry). Kolik za kapra zaplatíme? Farmářská cena za kapra pravděpodobně letos mírně vzroste (2,00 – 3,00 Kč/kg) vůči obchodu, ale jestli se to promítne do cen konečnému spotřebiteli zatím není jasné. Cena pro koncového zákazníka u producentů bude kolísat mezi 65,00 Kč/kg až k 79,00 Kč/kg u kapra tržního I. třídy (na sádkách u prvovýrobce). Cena by se neměla nikterak lišit od předchozích let.

7 Zdroj: www.cz-ryby.cz (Rybářské sdružení ČR)
Zhodnocení tržních ryb v České republice v letech 2014 – 2015 (tis. tun) Rok Prodej živých ryb v tuzemsku Zpracované ryby (v živé hmotnosti) Vývoz živých ryb 2014 8.5 2.1 8.4 2015 9.2 1.9 9.9 Zdroj: (Rybářské sdružení ČR)

8 SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM
Na co si dát pozor při výběru kapra? Nakupujeme přímo od chovatele, a to jak na sádkách nebo prodejnách ryb  u producentů. Při nákupu ve městech  volíme ty prodejce, kteří mají řádně vedený stánek, tedy řádně  označený s uvedením původu prodávaných kaprů. Zkontrolujeme si pohledem kvalitu ryb v kádích, zda nejsou poškozené, dotlučené či poraněné, zda nejsou přidušené, tedy neplavou  na boku či dokonce břichem vzhůru. V kádích by měl mít prodejce čistou vodu, aby zákazník na rybu viděl. Při výběru velikosti kupovaného kapra se rozhodujeme podle potřeby velikosti rodiny a také podle toho jestli budeme vařit vánoční polévku.

9 SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM
Na co si dát pozor při výběru kapra? Nejvhodnější je nechat si kapra usmrtit na místě přímo od prodejce. Usmrceného kapra nejprve vykucháme a poté uložíme do lednice. Porcujeme rybu teprve před samotnou kuchyňskou úpravou. Pokud nemáte rádi rybí kůži, kupte si lysého kapra a kůži stáhněte, u šupináče stačí oškrábat šupiny, kůže je tenčí a není třeba ji odstraňovat.

10 SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM
Jak poznáme, že je ryba skutečně čerstvá? Oči jsou jasné, nezamlžené. Povrch ryby nebo rybí porce není oschlý, ale je vlhký a lesklý. Žábry jsou jasně červené, nejsou zašedlé ani na okrajích. Při mírném tlaku prstem na masitou část ryby je znát odpor a je cítit pouze rybí vůně. Pokud není byť jen jeden z těchto bodů splněný, pokud si čerstvostí ryby zkrátka nejste jistí, kupte raději rybí maso mražené.

11 Petr Stupka šéfkuchař

12 SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM

13 Děkujeme za pozornost


Stáhnout ppt "KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem"

Podobné prezentace


Reklamy Google