Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.1091 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_105 Téma hodiny: Karel Jaromír Erben Doporučeno pro: 8.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kytice Karel jaromír erben.
Advertisements

Literární výchova 5. ročník
Český jazyk a literatura
VY_32_INOVACE_ČJ.6.15_Karel Jaromír Erben,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Karel Jaromír Erben.
Číslo v digitálním archivu školy
Karel Jaromír Erben Český jazyk 6. ročník ZŠ
Slavný ( ) spisovatel pochází z chudé ( ) rodiny. Vzdělaný farář přesvědčil ( )
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. J. Erbena Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Karel Jaromír Erben Kytice.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_13.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.04 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici balad a jejich hlavní znaky. Žáci se seznámí s nejznámějším autorem českých.
Název: KAREL JAROMÍR ERBEN Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: ___________________________________________________________________.
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
SZŠ a VOŠZ Zlín Karel Jaromír Erben Kytice z pověstí národních Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová ZA, 2. ročník / Literatura 19. století, K. J. Erben: Kytice,
VY_32_INOVACE_47_NE.
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Karel Jaromír Erben (7.Listopadu listopadu 1870)
K AREL J AROMÍR E RBEN (1811 Miletín – 1870 Praha)
Spisovatelé dětské literatury
Karel Jaromír Erben 7. listopadu 1811 – 21. listopadu 1870.
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
 Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Karlu Jaromíru.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_24 _Karel Jaromír Erben.
Karel Jaromír Erben Kytice. ( )  český spisovatel  narodil se v Podkrkonoší  matka pocházela z učitelské rodiny, otec byl švec  vystudoval.
OB 21- Karel Jaromír Erben. KAREL JAROMÍR ERBEN → 1811 – 1870 básník novinář sběratel ústní lidové slovesnosti představitel českého romantismu.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_112 Téma hodiny: Jiří Wolker Doporučeno pro: 9. ročník základní.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_173 Předmět: Český jazyk - Náš svět (Člověk a jeho svět)
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_170 Předmět: Český jazyk – Náš svět (Člověk a jeho svět)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Kamila Vysoká Název: VY_32_INOVACE_2B_02_K. J. Erben - Kytice Téma:
KAREL JAROMÍR ERBEN 1811 – 1870 VY_32_INOVACE_33.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_1 63 Předmět: Český jazyk – Náš svět (Člověk a jeho svět)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Romantismus v české literatuře Název vyučovací oblasti: Představení Erbenovy Kytice z pověstí.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Karel Jaromír Erben - život a dílo
„Je lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou temnotu,
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_05 Název Karel Jaromír Erben Téma hodiny Autor.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Balady a romance Balada – lyricko-epický útvar se smutným dějem a často tragickým koncem Romance – lyricko-epický útvar s veselým dějem Co.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
Karel Jaromír Erben Kytice
Karel Jaromír Erben Kytice.
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
BALADY A ROMANCE VY_12_INOVACE_Rů_I_22
Karel Jaromír Erben Kytice
Transkript prezentace:

Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_105 Téma hodiny: Karel Jaromír Erben Doporučeno pro: 8. ročník základní školy Předmět: český jazyk a literatura Autor: Mgr. Dagmar Michková Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Karel Jaromír Karel Jaromír Erben Erben

Karel Jaromír Erben * 7. listopadu 1811 † 21. listopadu romantismus Obrázek 1: Portrét Karla Jaromíra Erbena zdroj: mek_-_Karel_Jarom%C3%ADr_Erben.jpg mek_-_Karel_Jarom%C3%ADr_Erben.jpg

Život narozen v Miletíně, dvojče Jan umírá po dvou měsících narozen v Miletíně, dvojče Jan umírá po dvou měsících rok studium na gymnáziu v Hradci Král. rok studium na gymnáziu v Hradci Král. rok filozofie a práva v Praze rok filozofie a práva v Praze Máchův přítel, spolupracuje také s Palackým Máchův přítel, spolupracuje také s Palackým archivář Prahy, sekretář Českého muzea archivář Prahy, sekretář Českého muzea sbírá lidovou slovesnost - pohádky, písně, … sbírá lidovou slovesnost - pohádky, písně, … rediguje Pražské noviny a časopis Obzor rediguje Pražské noviny a časopis Obzor

Život ve 24 letech poznal sedmnáctiletou Betynku Mečířovou ve 24 letech poznal sedmnáctiletou Betynku Mečířovou věnuje jí milostné básně věnuje jí milostné básně dlouhá léta pracoval bez nároku na honorář, přesto se rozhodl pro svatbu s Betynkou dlouhá léta pracoval bez nároku na honorář, přesto se rozhodl pro svatbu s Betynkou společně dvě dcery - Blaženu a Ladislavu společně dvě dcery - Blaženu a Ladislavu plicní nemoc, později i tuberkulóza plicní nemoc, později i tuberkulóza rok 1870 – umírá v Praze rok 1870 – umírá v Praze

Díla Sto prostonárodních pohádek a pověstí slovanských v nářečích původních Sto prostonárodních pohádek a pověstí slovanských v nářečích původních Kytice (původně Kytice z pověstí národních) Kytice (původně Kytice z pověstí národních) Písně národní v Čechách Písně národní v Čechách Prostonárodní české písně a říkadla Prostonárodní české písně a říkadla České pohádky České pohádky

Kytice jedno z jeho stěžejních děl (první vydání ) jedno z jeho stěžejních děl (první vydání ) jediná sbírka básní, kterou vydal jediná sbírka básní, kterou vydal obsahuje 13 básní (balad), různé žánry (pohádky, mýty, pověsti, …) obsahuje 13 básní (balad), různé žánry (pohádky, mýty, pověsti, …) některé z nich zhudebnil Antonín Dvořák některé z nich zhudebnil Antonín Dvořák vychází z lidové slovesnosti vychází z lidové slovesnosti nejprve vydána v časopisech - obrovský úspěch nejprve vydána v časopisech - obrovský úspěch hlavní roli hrají ženy, řeší otázku lidských vztahů (problém viny a trestu) hlavní roli hrají ženy, řeší otázku lidských vztahů (problém viny a trestu)

Kytice Kytice Kytice Kytice Poklad Poklad Poklad Svatební košile Svatební košile Svatební košile Svatební košile Polednice Polednice Polednice Zlatý kolovrat Zlatý kolovrat Zlatý kolovrat Zlatý kolovrat Štědrý den Štědrý den Štědrý den Štědrý den Holoubek Holoubek Holoubek Záhořovo lože Záhořovo lože Vodník Vodník Vrba Vrba Lilie Lilie Dceřina kletba Dceřina kletba Věstkyně Věstkyně 2FC_BGfFqKA 2FC_BGfFqKA 2FC_BGfFqKA 2FC_BGfFqKA

Kytice - ukázka Polednice Polednice U lavice dítě stálo, z plna hrdla křičelo. „Bodejž jsi jen trochu málo, ty cikáně, mlčelo! Poledne v tom okamžení, táta přijde z roboty: a mně hasne u vaření pro tebe, ty zlobo, ty! Mlč, hle husar a kočárek - hrej si - tu máš kohouta!“ - Než kohout, vůz i husárek bouch, bác! letí do kouta. A zas do hrozného křiku - „I bodejž tě sršeň sám! - že na tebe, nezvedníku, polednici zavolám!

Otázky Do jakého literárního směru lze Erbena zařadit? Do jakého literárního směru lze Erbena zařadit? Z čeho vycházel při psaní svých děl? Z čeho vycházel při psaní svých děl? Kdo zhudebnil některé básně z Kytice? Víte, které? Kdo zhudebnil některé básně z Kytice? Víte, které? Jakého žánru by mohly být básně Záhořovo lože a Zlatý kolovrat? Jakého žánru by mohly být básně Záhořovo lože a Zlatý kolovrat?

Řešení Do jakého literárního směru lze Erbena zařadit? Do jakého literárního směru lze Erbena zařadit?romantismus Z čeho vycházel při psaní svých děl? Z čeho vycházel při psaní svých děl? lidová slovesnost Kdo zhudebnil některé básně z Kytice? Víte které? Kdo zhudebnil některé básně z Kytice? Víte které? Antonín Dvořák - Vodník, Polednice, Zlatý Kolovrat, Holoubek Jakého žánru by mohly být básně Záhořovo lože a Zlatý kolovrat? Jakého žánru by mohly být básně Záhořovo lože a Zlatý kolovrat?pohádka

Zdroje Wikipedie.cz [online] [cit ]. Karel Jaromír Erben. Dostupné z WWW:. Wikipedie.cz [online] [cit ]. Karel Jaromír Erben. Dostupné z WWW:. Wikipedie.cz [online] [cit ]. Kytice (sbírka). Dostupné z WWW:. Wikipedie.cz [online] [cit ]. Kytice (sbírka). Dostupné z WWW:. Číst.cz [online] [cit ]. Karel Jaromír Erben - Kytice. Dostupné z WWW:. Číst.cz [online] [cit ]. Karel Jaromír Erben - Kytice. Dostupné z WWW:.

Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol. Jakékoliv další využití podléhá Autorskému zákonu. Datum vzniku: Datum vzniku:

Základní škola, Nasavrky, okres Chrudim Identifikátor materiálu Anotace: Prezentace seznamuje s životem a dílem Karla Jaromíra Erbena, představitele třetí fáze NO. Doplněna je kontrolními otázkami spolu s jejich řešením. Autor: Dagmar Michková Jazyk: český Očekávaný výstup: uvádí základní literární směry a jejich představitele Speciální vzdělávací potřeby: 4 Klíčová slova: Karel Jaromír Er ben, jeho tvorba Druh učebního materiálu: PowerPoint Druh interaktivity: aktivita – výklad spojený s otázkami Cílová skupina: 8.ročník Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 13 – 14 let Celková velikost: 440 kB Název: Karel Jaromír Erben VY_32_INOVACE_105_narodniobrozeniIV Datum vzniku: Datum odpilotování: