Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BALADY A ROMANCE VY_12_INOVACE_Rů_I_22

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BALADY A ROMANCE VY_12_INOVACE_Rů_I_22"— Transkript prezentace:

1 BALADY A ROMANCE VY_12_INOVACE_Rů_I_22
Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Pavel Růžička

2 BALADA Je to lyricko-epická báseň.
Ponurý, smutný děj a tragický konec. Obsah balady souvisí s porušením zákonů, mravů, za což následuje trest. Dříve pocházela balada z legend, měla pravdivý základ. Od konce 18. století jsou balady smyšlené, tzv. sociální = nespravedlnost mezi skupinami lidí. Jaké znáš nespravedlnosti v současné době?

3 AUTOŘI BALAD Karel Jaromír Erben – Kytice z pověstí národních
František Ladislav Čelakovský – Toman a lesní panna Jan Neruda – Balady a romance Jiří Wolker – Balada o nenarozeném dítěti, Balada o očích topičových Petr Bezruč – Maryčka Magdónova, Kantor Halfar

4 ÚKOL Možná jste četli Erbenovu Kytici pověstí národních.
V roce 2000 byl natočen stejnojmenný film, kde bylo zahrnuto hned 9 Erbenových balad. Vašim úkolem je: Vyhledej z knihy, filmu, internetu či jiného zdroje názvy balad z Kytice a zapiš 5 názvů do sešitu!

5 ŘEŠENÍ ÚKOLU Kytice, Polednice Zlatý kolovrat, Vrba Holoubek
Poklad, Dceřina kletba Svatební košile Štědrý den Vodník, Záhořovo lože Vrba, Lilie

6 ROMANCE Je to lyricko-epická báseň.
Náplní romance je láska (k člověku, vlasti, národu, zálibám atd.). Na rozdíl od balady nemá romance tragický děj. Jan Neruda – Balady a romance Romanci najdeme také v hudbě a filmu.

7 Datum vytvoření: Ročník, pro který je materiál určen: 7. Předmět: český jazyk Anotace: Po ověření tohoto učebního materiálu pochopí žáci pojmy balada a romance a budou jej umět poznat a vysvětlit.


Stáhnout ppt "BALADY A ROMANCE VY_12_INOVACE_Rů_I_22"

Podobné prezentace


Reklamy Google