Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/"— Transkript prezentace:

1 Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.1091
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_161 Předmět: Český jazyk - Náš svět (Člověk a jeho svět) Autor: Mgr. Renata Odvárková Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

2 VY_32_INOVACE_161_ albrechtzvaldstejna
Název: ČJ - NS – Albrecht z Valdštejna Anotace: Program seznamuje s českými dějinami, rozvíjí čtenářskou gramotnost a vede k chápání neznámého textu Autor: Mgr. Renata Odvárková Datum vzniku: Jazyk: český Datum odpilotování: Očekávaný výstup: Seznámení s českými dějinami, rozvíjení čtenářské gramotnosti Speciální vzdělávací potřeby: 2 Klíčová slova: Albrecht z Valdštejna, doba temna Druh učebního materiálu: PPT prezentace Druh interaktivity: práce s textem, vyhledávání informací Cílová skupina: 4. ročník Stupeň a typ vzdělávání: Základní, první stupeň Typická věková skupina: 10 – 11 let Celková velikost: 413 kB

3 Albrecht z Valdštejna Základní škola, Nasavrky, okres Chrudim
Název projektu: „Moderní škola 2010“ Jméno autora: Mgr. Renata Odvárková šablona: III/2, č. šablony: 3, č. sady: 3

4 Jak rozumíš citátu Albrechta z Valdštejna
Jak rozumíš citátu Albrechta z Valdštejna? Zkus ho přepsat do dnešního jazyka. Čího to erbu jsou ozdobou lvové ti vzácného rodu? A královského proč ptáka je přilbice zdobena peřím? Znamení je to, že Valdštejni vzácnými cntnostmi vše předčí, jak předčí zvířata lev vždy a ptáky zas Jovišův orel.

5 Vojevůdce Albrecht z Valdštejna
Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna (nebo také Vojtěch Václav Eusebius z Valdštejna), zkráceně též Valdštejn, v zahraniční literatuře také Wallenstein nebo Waldstein)

6 ÚKOLY: Přečti si příběh Valdštejn (Lisická, H.: Zrcadlo starých časů. Praha, Albatros 1992, str ) Jak je vykreslen charakter Albrechta z Valdštejna? Vyhledej a objasni slova: cech, cechmistr

7 Z jeho života Byl českým vojevůdcem a velitelem císařských vojsk během třicetileté války. Bojoval na straně císaře proti protestantům, později upadl v nemilost a byl císařskými důstojníky zavražděn.

8 Valdštejn Byl prvním vůbec, kdo začal vydržovat stálou armádu.
Zemřel jako jeden z nejvlivnějších lidí v Evropě.

9 Přepis citátu Čí erb zdobí vzácní lvi?
A proč je přilbice zdobena peřím z královského ptáka? To je znamení, že Valdštejni vše předčí svými vzácnými ctnostmi, tak jak předčí lev zvířata a orel ptáky. To znamená, že Valdštejni oplývají dobrými vlastnostmi před ostatními, jsou lepší než ostatní rody, tak jako lev je nejlepší mezi zvířaty a orel mezi ptáky.

10 To jsou znaky moci Valdštejnů.
Erb se znakem lva. Přilbice s peřím.

11 Použité zdroje: Wikipedia LISICKÁ, Hana. Zrcadlo starých časů. 2. vyd. Praha: Albatros, ISBN KMČ-92. s. 140 – 144. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol. Jakékoliv další využití podléhá Autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google