Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OBEZITA.
Advertisements

Světová populace je celkové množství všech živých lidí na Zemi v daném čase.Podle odhadů vydávaných sčítáním lidu dosáhla Zemská populace v roce 2007.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Poruchy příjmu potravy
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
Rodinná výchova Kristýna Němcová 7.B.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Chyby ve výživě II. Dagmar Šťastná.
Poruchy příjmu potravy
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Poruchy příjmu potravy Autorem materiálu a všech jeho částí,
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Sexuální dospívání. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Manželství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Manželství.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Rodičovství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Rodičovství.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_31 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluPoruchy příjmu potravy – mentální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Změny v životě člověka – puberta, dospívání
Poruchy příjmu potravy
P ORUCHY PŘÍJMU POTRAVY ANOREXIE, BULIMIE, Z ÁCHVATOVITÉ PŘEJÍDÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám.
Identifikátor materiálu: např. ICT2-1-1 AnotaceŽák se seznámí s problematikou poruch příjmu potravin AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstup.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Mentální Bulímie. Je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Lidské tělo - svaly. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Lidské tělo – svaly.
Tělesné a duševní změny u dospívajícího. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura,
Otužování.
Lidské tělo - kostra.
Vztahy a pravidla soužití – vrstevnická skupina
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Identifikátor materiálu: ICT2-1-56
Poruchy příjmu potravy
Číslo v digitálním archivu školy
Třídění přírodnin.
Láska.
Křížovka – opakování, manželství
Dýchací soustava.
Vztahy a pravidla soužití - rodina
Lidské tělo - kůže.
Ludvík Napoleon a druhé císařství
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vztahy a pravidla soužití - obec
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Přizpůsobivost živočichů
Základní škola, Hradec Králové
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Poruchy příjmu potravy

ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Poruchy příjmu potravy. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7C_Vz8_16_ Poruchy příjmu potravy. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚTVýchova ke zdraví ROČNÍK8. KLÍČOVÁ SLOVA Mentální anorexie, bulimie, záchvaty přejídání, obezita. DATUM

Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 8. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví. Žáci se seznámí s některými poruchami příjmu potravy a s jejich následky a riziky.

Nežádoucí způsoby výživy Dnešní svět je plný protikladů. Zatímco jedni bojují s nadváhou způsobenou příjmem potravy, jiní trpí podvýživou z jejího nedostatku. Látky nazývané živiny jsou pro život a zdraví nezbytné. Nedostatek některé z nich může způsobit stav podvýživy.

Poruchy příjmu potravy - PPP PPP – jsou psychická onemocnění, kam řadíme mentální anorexii – úmyslné snižování váhy, které může vést až k úplnému odmítnutí potravy, bulimie – přejídání a následné vyzvracení potravy a záchvatová přejídání – přejídání zaviněná stresem. Často se může stát, že se tyto nemoci střídají, např. přejedení - zvracení – hladovka – přejedení. Lidé často popisují PPP jako bludný kruh nebo kolotoč.

Poruchy příjmu potravy

Mentální anorexie

Bulimie

Záchvatovité přejídání

Kdo může onemocnět Poruchami příjmu potravy může trpět každý bez rozdílu věku, pohlaví i životní úrovně. PPP nejčastěji trpí dívky v období puberty, ale vyskytují se i případy, kdy onemocní lidé ve věku 40 let.

Délka nemoci PPP je dlouhá nemoc, která může trvat rok, 10 let, nebo i celý život. Nemoc se navíc často nepodaří zcela vyléčit a stále existuje riziko jejího návratu.

Rizika nemoci PPP postihují psychickou i fyzickou stránku. Tato choroba může mít za následek i smrt. Psychické problémy – deprese, výčitky, podrážděnost, závratě, strach z tloustnutí, uzavření se do sebe, ztráta zájmu o okolí, únava,…. Fyzické problémy – řídnutí kostí, zvýšená kazivost zubů, ztráta menstruace o později problémy s plodností, snadný vznik modřin, dehydratace, nízký tlak, selhání srdce,…..

Obezita Česky otylost, je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce(např. člověka), která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad obvyklou úroveň a poškozuje zdraví. Orientačním ukazatelem nadváhy je také obvod pasu, při obvodu nad 102 cm u mužů a nad 88 cm u žen jde o obezitu.

Příčiny obezity - nadměrná chuť k jídlu vedoucí nadměrnému příjmu kalorií - deprese – např. nedostatek harmonie v rodině - nedostatek pohybu -nedostatek spánku -podzimní přibírání váhy - hypofunkce štítné žlázy - bakterie, viry - dědičnost

Obezita

Zdroje k textu JANOŠKOVÁ, Dagmar; ONDRÁČKOVÁ, Monika; ČABALOVÁ, Dagmar a kol. Občanská výchova 8 Rodinná výchova 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2011, ISBN NEUVEDEN, Neuveden. Poruchy příjmu potravy [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN, Neuveden. Obezita [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Zdroje k obrázkům Obr.č.1 NEUVEDEN, Neuveden. viscojis.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 68&Itemid=118 Obr.č.2 NEUVEDEN, Neuveden. viscojis.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 68&Itemid=118 Obr.č.3 NEUVEDEN, Neuveden. viscojis.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 68&Itemid=118 Obr.č.4 NEUVEDEN, Neuveden. viscojis.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 68&Itemid=118 Obr.č. 5 NEUVEDEN, Neuveden. obezita.unas.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 6 NEUVEDEN, Neuveden. viscojis.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: &Itemid=120